Ομιλία Π. Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς» στην Ολομέλεια της Βουλής

1 Δεκεμβρίου 2021
13:47
vrizidou

«το παρόν σχέδιο νόμου: • Είναι μία ελπίδα για περιοχές, όπως είναι η δική μου, στο Ν. Κοζάνης, όπου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δίνει τη δυνατότητα με περαιτέρω ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων, την ένταξη ακόμη περισσότερων Στρατηγικών Επενδύσεων, με μείωση του αναγκαίου ανά κατηγορία προϋπολογισμού κατά 25%, λαμβάνοντας τα προνόμια του νόμου».

Κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

→ το παρόν νομοσχέδιο βάζει τους κανόνες και οριοθετεί την αναπτυξιακή και επενδυτική στρατηγική της χώρας.

Είναι δεδομένο ότι ήταν προεκλογική μας δέσμευση να καταφέρουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει ανάπτυξη και, βέβαια, να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες.

Επίσης, είναι αναμφισβήτητο δεδομένο ότι για να ανακάμψει η οικονομία, για να μπορέσουμε να έχουμε δουλειές για τους νέους, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις και μέσα από αυτές να υπάρξει η ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις και τα ξένα κεφάλαια, αλλά ακόμη και η αξιοποίηση των κεφαλαίων των Ελλήνων, χρειάζονται κάποιες βελτιωτικές διαδικασίες, οι οποίες ήδη υπήρχαν ως ένα βαθμό, αλλά, δυστυχώς, βλέπαμε να λιμνάζουν προσπάθειες επενδύσεων για πολλά χρόνια και κάποιες να μην υλοποιούνται ποτέ.

Αυτή η κατάσταση δεν αποθάρρυνε μόνο τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και πολλούς άλλους, που είχαν στο σκεπτικό τους να επενδύσουν εδώ στην πατρίδα μας και

• σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης, όπως είναι και η δική μου περιοχή, στο Ν. Κοζάνης, όπου περνάμε σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής ενέργειας, όπου η ανάγκη των επενδύσεων είναι τεράστια.

Ωστόσο, θα πρέπει όσοι θα ασχοληθούν, να ξέρουν ότι μπορούν να «περπατήσουν» αυτό το εγχείρημα και δεν θα παραμείνουν μόνο στην προσπάθεια.

→ Έτσι λοιπόν έχουμε τις Στρατηγικές Επενδύσεις, στις οποίες διευρύνεται πλέον το πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα, όχι μόνο να ενταχθούν περισσότερες, αλλά και αυτές που θα ενταχθούν, να έχουν αποτέλεσμα.

• Στρατηγικές επενδύσεις χαρακτηρίζονται πλέον αυτές που έχουν προϋπολογισμό 75.000.000 ευρώ, χωρίς άλλη προϋπόθεση.

• Αυτές που έχουν προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ και εξασφαλίζουν 75 ετήσιες μονάδες εργασίας.

• Αλλά και την πλεονεκτική επέκταση σε ειδικές επενδύσεις 20.000.000 ευρώ, χωρίς άλλη προϋπόθεση, που αφορούν σύγχρονους τομείς, είναι σε αυτό το οποίο λέμε εξέλιξη και πρόοδο και θέλουμε να έρθει στην πατρίδα μας -και βέβαια είναι αυτό το οποίο μπορεί να μπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο- όπως της έρευνας και της καινοτομίας, της βιοτεχνολογίας, της διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, της αγροδιατροφής, της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, του ιατρικού τουρισμού, της διαστημικής και της παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, καθώς και

• σε όλους τους λοιπούς τομείς, επενδύσεις 30.000.000 ευρώ, με προϋπόθεση 50 ετήσιες μονάδες εργασίας.

• Τριμελής επιτροπή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, θα εντάσσει τις Εμβληματικές Επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, που υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες, που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη οικονομία και την τεχνολογία και θα πρέπει, λαμβάνοντας τα προνόμια του νόμου, να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.

Όλα αυτά τα μέτρα και όλη αυτή η διεύρυνση δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν οι επενδύσεις να ξεπεράσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες κάποιες φορές δεν εγκρίνονταν ποτέ, για κάποια τυπικά αδιέξοδα.

Πραγματικά ένας κοινός νους δεν μπορούσε να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να χάνονται θέσεις εργασίας, να διώχνουμε μεγάλα κεφάλαια, που θέλουν να έρθουν στην πατρίδα μας, γιατί κάποιος από τους τομείς δεν βολεύει και δεν είναι πρακτικός, καθώς επίσης και διάφορες πολεοδομικές διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές έχουν μπλοκάρει επενδύσεις.

Βέβαια και ο μεγάλος χρόνος μέχρι την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων ήταν επίσης ανασταλτικός παράγοντας, γιατί η επένδυση θέλει την κατάλληλη στιγμή και βέβαια ο επιχειρηματίας όταν χάνει χρόνο, χάνει και χρήματα, χάνει και τις ευκαιρίες.

Επομένως και αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπει σε μια σωστή βάση. Γιατί τώρα εδώ δεν μιλάμε για θεωρίες, μιλάμε για την πράξη. Και η πράξη και η οικονομία, ούτε παίζει, ούτε περιμένει.

Έτσι λοιπόν γίνεται η εξής διαδικασία: Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων, εάν η επένδυση είναι μέχρι 1.000.000 ευρώ να καταθέσει την πρότασή του στην Διεύθυνση της εκάστοτε Περιφέρειας που ανήκει, προκειμένου να ελεγχθεί από τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες, αλλά

πάνω από 1.000.000 ευρώ ανατίθεται πλέον στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου θα υπάρχουν επιτροπές, ομάδες εργασίας και ορκωτοί, υποχρεωμένοι μέσα σε 30 μέρες να εκδώσουν τις απαραίτητες διοικητικές άδειες, έτσι ώστε πρακτικά, γρήγορα και αποτελεσματικά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

→ Τέλος, θέλω να αναφερθώ στις εταιρείες τεχνοβλαστών (spin-off), ένα επίσης σημαντικό κομμάτι που πρέπει να το αναφέρουμε και πρέπει να το επαινέσουμε, διότι μιλάμε γύρω από αυτό το χώρο πολύ συχνά.

Πολλές φορές έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στις επιτροπές, στα μέσα ενημέρωσης ή στους χώρους τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς.

Αλλά τώρα εδώ, αυτή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, φέρνει νόμο για να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα η έρευνα να γίνει πράξη.

Να δώσει την δυνατότητα στον ερευνητή, όποιος συμμετέχει μέσα από το κέντρο έρευνας ή το πανεπιστήμιο σε μία έρευνα με κόπο και ανακαλύπτει όλα εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν, η δουλειά του να μη σταματά εκεί.

Και από την άλλη η επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται για ένα πλεονεκτικό δεδομένο, να μπορεί να το αξιοποιεί, μαζί με τους ανθρώπους που δούλεψαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Γιατί έτσι είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα.

Και οι ερευνητές έχουν διάθεση γιατί θα δουν αυτό που σκέφτηκαν και αυτό που έχουν καταφέρει να γίνεται πράξη, νιώθουν ότι μπορούν να έχουν κι αυτοί ένα κομμάτι αυτής της προόδου και αυτής της ανάπτυξης.

Και έτσι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα βήματα και ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα.

Και από την άλλη τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, τα οποία είναι υψηλών προδιαγραφών, έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα, θα μπορέσουν να τα αναδείξουν μέσα στη χώρα μας.

Δεν θα υπάρξουν ιδέες που θα φύγουν από τα σύνορα της Ελλάδος για να υλοποιηθούν εκτός, αλλά και παράλληλα θα μπορούν μέσα στην δική μας τη χώρα να φέρουν ένα αποτέλεσμα και για τον επιχειρηματία, αλλά και τον ερευνητή, αξιοποιώντας έτσι σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου μας επιτεύγματα, με τους ερευνητές πρωταγωνιστές, διασυνδέοντας την έρευνα με την επιχειρηματικότητα.

→ Νομίζω ότι το παρόν σχέδιο νόμου:

• Είναι μία ελπίδα για περιοχές, όπως είναι η δική μου, στο Ν. Κοζάνης, όπου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δίνει τη δυνατότητα με περαιτέρω ενίσχυση της προσέλκυσης επενδύσεων, την ένταξη ακόμη περισσότερων Στρατηγικών Επενδύσεων, με μείωση του αναγκαίου ανά κατηγορία προϋπολογισμού κατά 25%, λαμβάνοντας τα προνόμια του νόμου.

• Είναι μία ελπίδα γενικότερα για όλη τη χώρα μας,

• Είναι μια ελπίδα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Και βέβαια, θα το παρακολουθήσουμε από κοντά, γιατί χρειάζεται ενημέρωση. Χρειάζεται να καλέσουμε όσους ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτά τα «εργαλεία», γιατί αυτά θα καταπολεμήσουν την ανεργία και θα φέρουν την ανάπτυξη που ευελπιστούμε στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

6 σχόλια

  • Πείτε μας μια συγκεκριμένη επένδυση και πόσες μόνιμες θέσεις εργασίας δημιουργεί… χορτάσαμε αερολογίες και εκθέσεις ιδεών…

  • Επιτηδες το κανουν,μια ο κορωνοιος,μια αυτοι με τις αερολογιες θα μας ξετιναξουν!!
    Λογια,λογια,λογια,θεσεις;νούλα( τιποτα)

  • βικυ εισαι η μονη που καταθετεις συγκεκριμενες προτασεις αναπτυξιακου σχεδιασμου προκειμενου η περιοχη να βγει απο το τελμα μεσα στο οποιο εχει πεσει,αλλα ξερεις πολυ καλα οτι για να ερθουν επενδυσεις στην χωρα απαιτειτε σταθερο πολιτικο περιβαλλον και οχι περιβαλλον πολιτικου εκβιασμου το οποιο δημιουργηθηκε απο τις απαραδεκτες και καταπτυστες δηλωσεις του πρωθυπουργου

  • ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΙΕΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ.ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ 1065 ΕΥΡΩ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;ΑΠΠΡΩ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  • Τέτοιους βολευτές θέλουν τα σημερινά κόμματα, αυτά που χρωστούν και της Μιχαλούς, αλλά δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ τα κλεψιμέικα: άχρωμους, άοσμους, που δεν έχουν κρίση κι άποψη, αλλά ψηφίζουν ό,τι πει το κόμμα, αρκεί να πέφτει ο βολευτικός μισθός.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.