Λευτέρης Ιωαννίδης: “Πολύ λίγα, πολύ αργά κε Μαλούτα”

1 Δεκεμβρίου 2021
13:55

 

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε έκπληκτοι την όψιμη μεταστροφή της θέσης  του κ. Μαλούτα σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.

Εκεί που επί χρόνια συνήθιζε να πατά σε δυο βάρκες, πλέον επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης αποδοχής της πραγματικότητας σχετικά με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές που οδηγούν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική ουδετερότητα.

Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν όλα τα προηγούμενα χρόνια όλη η πολιτική του ρητορική δεν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό όμως που τώρα ανακάλυψε με τόσο έμφαση ο κ. Μαλούτας, δρομολογήθηκε εδώ και τουλάχιστον 15-20 χρόνια.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως  η απόφαση του Παρισιού το 2015 που επιτάχυνε τις διαδικασίες για την προστασία από την κλιματική αλλαγή, λήφθηκε την ίδια περίπου εποχή που μας κατηγορούσε ως αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής, τον λιγνίτη και τη νέα μονάδα. Ενώ, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την μείωση των εκπομπών CO2, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Όλα αυτά θα είχαν ενδιαφέρον, αν συνοδεύονταν και από την αναγκαία αυτοκριτική για την στάση του τα προηγούμενα χρόνια, και αναγνώριση των ευθυνών του.

Να υπενθυμίσουμε επίσης:

  1. Την προεκλογική φωτογραφία του κ. Μαλούτα στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδα 5.
  2. Τις αναφορές για στήριξη του λιγνίτη μέσω του target model πριν από λίγους μήνες (ποτέ βέβαια δεν εξήγησε ο κ. Μαλούτας πως θα μπορούσε να γίνει αυτό?)
  3. Την κριτική που μας άσκησε την Άνοιξη του 2015 μετά από την επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη για την θέση μας σχετικά με την Πτολεμαΐδα 5 και την ανάγκη να επανεξετάσουμε αυτό το έργο! Ποια είναι η σήμερα η άποψη του κ. Μαλούτα για το συγκεκριμένο έργο; Επιμένει ακόμα να το υπερασπίζεται; Θα παραδεχτεί το λάθος[1]; Να αναφέρουμε πως ο κ. Μαλούτας τότε χαρακτήρισε την τοποθέτηση μας ως παραφωνία[2]!
  4. Ότι επι 5 χρόνια κατήγγειλε πως με τη στάση μας δεν υποστηρίζουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής και αμφισβητούμε την βιωσιμότητα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5[3].
  5. Την επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την άνοιξη του 2015 όπου ζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να συζητήσει το θέμα ‘Μονάδα Πτολεμαΐδα 5’, αρνούμενος να αποδεχτεί μια συζήτηση για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για την μεταλιγνιτική εποχή.
  6. Την κριτική που ασκούσε στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν στήριζε τον λιγνίτη μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
  7. Τις ειρωνικές αναφορές του κ. Μαλούτα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης το 2016 για την Μεταλιγνιτική Εποχή.

Ο κ. Μαλούτας φαίνεται να θεωρεί  πως απευθύνεται σε χρυσόψαρα, που δεν έχουν μνήμη, η σε ανθρώπους που απλά θα ξεχάσουν τις έλεγε ο κάθε ένας από εμάς τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, για το τι έχει πράξει ο κάθε ένας από εμάς, σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης, αξίζει μόνο να υπενθυμίσω δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8/3/2010 και 16/1/2012 που προκλήθηκαν μετά από πρόταση και εισήγηση της Οικολογικής και της Δημοτικής κίνησης αντίστοιχα και αφορούν την διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την μεταλιγνιτική εποχή.

Τις καταγράφουμε απλά για να ενημερώσουμε πως για αυτές τις δυο αποφάσεις ο κ. Μαλούτας ως Δήμαρχος δεν έπραξε απολύτως τίποτα!

Για το τι έχουμε πράξει εμείς, εδώ και πολύ καιρό έχει αναρτηθεί ο απολογισμός τους έργου μας[4].

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δέχθηκα πολλές επιθέσεις ως «εχθρός» του λιγνίτη γιατί πίστευα πως δεν έπρεπε να φτάσουμε στο 2019 για να ανοίξουμε το μεγάλο θέμα της απολιγνιτοποίησης. Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν εγκαίρως πολιτεία, ΔΕΗ και τοπική αυτοδιοίκηση είχαν προετοιμάσει εγκαίρως την επόμενη μέρα;

[1] http://enotitakozani.gr/episkepsi-lafazani-27032015

[2] Λάζαρος Μαλούτας: Δεν είναι δίκαιη η μετάβαση κ. Ιωαννίδη

[3] http://enotitakozani.gr/h-megalh-sizitisi-gia-to-mellon-30032017

[4] Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για τη Δίκαιη Μετάβαση 2014-2019

16 σχόλια

  • Ρόμπα ακόμη μια φορα. Δημαρχε γελα τωρα ειρωνικα και συνεχισε τον πολιτικο κατηφορο. Μονο μαγκιες ουσια καμια.

  • Αντε αφήστε τα αυτά και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των πολιτών της πόλης που σας εξέλεξαν! Αφού για αυτά τα μεγάλα προβλήματα δεν είστε!

  • Γνώριζαν λοιπόν αμφότεροι,Μαλουτας και Ιωαννίδης,τον ερχομό της μεταλιγνιτικης περιόδου έγκαιρα,αλλά κανείς τους εκτός από λόγια πτεροεντα τίποτα δεν έπραξαν
    Αφησαν στο έλεος και εν γνώσει των την ΤΘ, την περιοχή,την πόλη και τους κατοίκους της για τους οποίους τώρα αμφοτεροι κομπτονταιορι προσρατευαν

    • Αν τα 30 εκατομμύρια το χρόνο που εξασφάλισε ο Ιωαννιδης από το ταμείο δίκαιης μετάβασης δεν είναι τπτ, μπορείς να μας αναφέρεις ποιος άλλος πέτυχε εισροή χρημάτων στο δημο;

  • ο μούτος έστω και αργά έβαλε μπρος τις μηχανές… Εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα τέσσερα χρόνια και απαξιώσατε την πόλη της Κοζάνης.. Ποτέ ξανά εκτός και εάν ο Κουζιάκης αποδεχθεί ότι η θητεία σου ήταν ένα μεγάλο λάθος…

  • Και το αντίδωρο είναι κάτι αλλά δεν είναι ψωμί
    Τα 30 εκατομμύρια μπορεί να είναι ένα πόσο που να θεωρείται από κάποιους μεγάλο αλλά αυτό θα κριθεί απο τα όσα πρέπει να δαπανηθούν συνολικά και θα βαρύνουν τους δημοτεςβκαι αυτό βαρύνει αυτούς που είχαν την διοίκηση του Δημου

  • Κρυφό-ΝΔ…εκεί στη Κίνηση τελικά για την απολιγνιτοποίηση είστε υπέρ ή κατά; Γιατί και τα δύο δεν γίνεται ξέρετε. Τουλάχιστον ο Μαλούτας προσαρμόζεται, μπορεί λάθος, αλλά προσαρμόζεται.

    • Το να λες αυτό που είναι σωστό για τους ανθρώπους της περιοχής σου χωρίς να σε νοιάζουν τα κόμματα δεν παίζει ε;

  • Βλέπω τα τρολακια του κτηρίου της παλιάς βιβλιοθήκης Και του δευτέρου ορόφου του δημαρχείου πήραν μπροστά αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ιωαννίδη.

    Μια ρήση που αυτή τη στιγμή κολλάει όσο τίποτε άλλο.

    “Ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμασταρια” για εσάς που δεν το καταλάβατε ακόμα θα πω και κάτι άλλο.”εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι”

    Υπομονή, 2 χρόνια είναι και θα περάσουν.

    #παραιτησου

  • Πάλι δικαιώνεσαι Λευτέρη. Τα έλεγες, ποτέ δεν μάσησες τα λόγια σου, αλλά αυτά δεν άρεσαν στους “”καλοβολεμένους”” . Αν ήσουν και εσύ λαϊκιστής τώρα θα βρισκόσουν ακόμα στη θέση του δημάρχου. Πέσανε όλοι μαζί να σε φάνε…. Και τώρα βλέπουμε τα χαϊρια τους….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.