N. Mπουκουβάλας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων): Πεντακάθαρη και φροντισμένη η βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων μετά από πολλά χρόνια

2 Δεκέμβριος 2021
06:56

Πεντακάθαρη και φροντισμένη η βυζαντινή Καστροπολιτεία των Σερβίων μετά από πολλά χρόνια. Στη φωτογραφία η βυζαντινή Ακρόπολη , την περίοδο 1330 – 1348 έγινε η τελευταία ανακαίνιση – βελτίωση της .
——————————————————————————
Ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν !!!
Όλοι βλέπαμε τα τελευταία δέκα χρόνια τη βυζαντινή μας Καστροπολιτεία να έχει καταντήσει ένα απέραντο μπαϊρι με :
1 ) καταστροφική άναρχη βλάστηση ακόμη και μέσα στα τείχη
2 ) άρρωστα δέντρα με επιθετική τάση διασποράς
3 ) ακάθαρτους – αφρόντιστους χώρους
4 ) πολλαπλά στρώματα εύφλεκτης πευκοβελόνας
5 ) κατεστραμμένα ξύλινα κιγκλιδώματα
6 ) την κοίτη του μικρού φαραγγιού στο τοξωτό Γεφύρι των Σερβίων να έχει γίνει ζούγκλα
7 ) έλλειψη κάδων και διασπορά σκουπιδιών
8 ) έλλειψη φωτισμού
9 ) έλλειψη ενδιαφέροντος για την εύκολη πρόσβαση
10 ) εγκατάλειψη της βάδην πρόσβασης απ το Κουκουμπέτσι που κατέστη αδιάβατη πριν λίγο καιρό
11 ) εγκατάλειψη της ( μικρής ) Τούμπας ως τόπου αναψυχής ,
γενικά με έλλειψη οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για την βυζαντινή πόλη των Σερβίων και του λόφου!
Όλα αυτά – συν την ίδρυση και δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Ιστορίας των Σερβίων – έχουν αποκατασταθεί , εκτός απ την νέα πρόσβαση που είναι στην ευθύνη πλέον της Δασικής Υπηρεσίας . Η μεγάλη αποκατάσταση όμως είναι μπροστά μας , ο Δ-ΒΔ πύργος ( 1330 -1348 ) της βυζαντινής μας Ακρόπολης θα αποκατασταθεί . Μέγα κέρδος επίσης , όσοι μιλούσαν για παλιοντούβαρα πριν λίγα χρόνια , απαξιώνοντας τον πολιτιστικό θησαυρό των βυζαντινών Σερβίων , σίγησαν ή έγιναν θαυμαστές των μνημείων! Όπως τόνισε ο Δήμαρχος , η Δημοτική Αρχή δίνει και θα δίνει όποια βοήθεια μπορεί και της επιτρέπεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης . Ήδη εργατικό προσωπικό και μηχανήματα έργου του Δήμου συμβάλλουν στην φροντίδα και προσφέρουν βοήθεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. Βέβαια μένουν να γίνουν πολλά ακόμη για την μνημειακή αποκατάσταση , την ανασκαφική σκαπάνη και την ιστορική / αρχαιολογική έρευνα των βυζαντινών Σερβίων. Άλλα τόσα για την δημοσίευση και προβολή τους .
Εδώ (εδώ όμως , όχι αλλού ) είμαστε ως πρωταγωνιστές ή αρωγοί τέτοιων επιδιώξεων και στόχων , για την αξιοποίηση κάθε πόρου που μπορεί να μας βοηθήσει στην ανάδειξη και προβολή της βυζαντινής μας ιστορικής παρακαταθήκης , μακριά από οράματα και θάματα υπερόψιμου ενδιαφέροντος εκ του σύνεγγυς και του μακρώθεν . Όχι τίποτε άλλο , αλλά επειδή δημοσιεύονται copy -paste μπροσούρες ” αξιοποίησης ” από άτομα που δεν έχουν χαμπάρι από βυζαντινά Σέρβια , δεν πάτησαν ούτε μια φορά στο Κάστρο και για τα Σέρβια ξέρουν ό,τι και το Wikipedia

Ένα σχόλιο

  • Συγχαρητήρια για τις όποιες παρεμβάσεις, συντηρήστε λίγο και κάποιους
    από τους μισογκρεμισμένους τοίχους εντός της καστροπολιτείας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι