ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ:Νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση: Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των πράσινων «αρπακτικών»

8 Δεκεμβρίου 2021
13:14

Tο νομοσχέδιο για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή έρχεται να κλείσει μια σειρά νομικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων  και του λαού.

Στόχος του είναι να συγκροτήσει τα επιτελεία που θα «τρέξουν» τον όλο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης (Ειδική Υπηρεσία – ΕΥΔΑΜ -, η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε., Διαχειριστική Αρχή και Επιτροπές Αξιολόγησης Έργων), θα οργανώσουν την χρηματοδότηση με  δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φορολογικό παράδεισο για τους πράσινους μεγάλο-επενδυτές.

Παράλληλα αξιοποιείται  το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που πέρασε η κυβέρνηση της Ν.Δ τον προηγούμενο χρόνο, και δίνει βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους (βουνά, παραλίες, δάση κ.α) αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα έργα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα αδειοδοτούνται με ταχύτατες διαδικασίες ως στρατηγικές επενδύσεις ακόμη και χωρίς Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Θα αρκεί, όπως αναφέρεται, μια τεχνική έκθεση «για ενημέρωση των αρμοδίων αρχών» (π.χ. απόθεση των υλικών κατεδάφισης κτιρίων της ΔΕΗ, όπως οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων). Επίσης  με την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) θα εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής χωρίς καν την υποχρέωση δημοσιότητας (ανάρτηση στον δήμο, δημοσίευση σε εφημερίδες, υποβολή ενστάσεων) εφόσον εκείνος που ζήτησε την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κύριος της έκτασης που πολεοδομείται.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι το αφήγημα της «δίκαιής» μετάβασης δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού αλλά την μοιράσια της πίτας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Η ΔΕΗ Α.Ε που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε παραπέρα, παίρνει τα «δώρα» της αφού απαλλάσσεται από την μετεγκατάσταση της Ακρινής με τη «δωρεά» προς τους κατοίκους ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, απαλλάσσεται από την αποκατάσταση των εδαφών που θα της στοίχιζαν δισεκατ.ευρω. Εξασφαλίζει τα εδάφη και τους πόρους για τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ. Τα υπόλοιπα εδάφη με ευθύνη του κράτους και των παραπάνω επιτροπών θα μοιραστούν στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν. Αυτό είναι το «win – win» που περιέγραψε Υπουργός της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά την λύση που δόθηκε για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Μια μοιρασιά που φέρνει κέρδη για τη ΔΕΗ Α.Ε – κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω μαζί με το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί (σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, νόμος Χατζηδάκη) προς όφελος του κεφαλαίου αποδεικνύει ότι χαμένοι για ακόμα μια φορά θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός που τον περιμένει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί με τα σχέδια που προωθούνται για την καύση απορριμμάτων στα αποκατεστημένα εδάφη, η λύση που προτείνεται για την τηλεθέρμανση θα εκτοξεύσει το κόστος για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά,  η ανεργία θα φουντώσει, οι οποίες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα κ.α.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή απέδειξε ότι τα αστικά κόμματα κινούνται στις ίδιες ράγες των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου,  της Ε.Ε., στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού και οι δύο λένε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι «μονόδρομος», στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στην πολιτική που καταδικάζει  το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια και την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω των ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας.

    Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα πάνω, από την αλλαγή διαχειριστών της βαρβαρότητας που ζει και θα ζήσει. Πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στη στρατηγική των ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, την αστική στρατηγική της «δίκαιης μετάβασης» και «πράσινης ανάπτυξης». Να ανοίξει το δρόμο για  ένα ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.