Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης τοποθετήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης”.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ανησυχητικό είναι ότι η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή γίνεται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και σε μία περίοδο που η περιοχή της Φλώρινας αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης, χαμηλής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως για να είναι δίκαιη και ομαλή η μετάβαση απαιτείται η υιοθέτηση μεικτών δραστηριοτήτων όπως η υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ανάπτυξη των Βιομηχανικών Περιοχών, η στήριξη της καινοτομίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η υποστήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων κ.ά.
Χαρακτήρισε ως μονόδρομο τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης και πέραν του 2023, τουλάχιστον ως εργοστασίου εφεδρείας, και ζήτησε την επιτάχυνση της εκπόνησης των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης στο σύνολο της έκτασης του λιγνιτικού πεδίου.
Επιπρόσθετα, ζήτησε:
– Τη συμμετοχή των Ενεργειακών Δήμων στο διοικητικό σχήμα τόσο της Μετάβασης Α.Ε. όσο και του Παρατηρητηρίου.
– Τον καθορισμό του τρόπου κατανομής των χρηματοδοτήσεων μεταξύ των περιοχών.
– Την στήριξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ μέσα από την κατάρτιση ενός σαφούς χωροταξικού σχεδίου χρήσεων γης που θα διευκολύνει τους επενδυτές και θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές.
– Τον καθορισμό του μοντέλου παραγωγής της ΔΕΗ.
– Τη θέσπιση ειδικών επενδυτικών κινήτρων και ολοκληρωμένου πλέγματος φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, που θα περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ.
– Την ειδική μέριμνα για την αξιοποίηση του έμπειρου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης και τη διατήρηση της περιοχής ως ενεργειακό κέντρο.
– Την κατά προτεραιότητα ένταξη των προτάσεων των ενεργειακών δήμων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.