Η δημοκρατία κατρακυλάει (της Γιάννας Γκουτζιαμάνη)

10 Δεκεμβρίου 2021
14:16

 

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Ο λαός λοιπόν ανέβασε τη δημοκρατία στο βάθρο που της αξίζει.

Στις μέρες μας ανατράπηκε αυτή η θεμελιακή αρχή.

Το lockdawn έφερε το πρωτόγνωρο, οι πολίτες, που ήταν το στήριγμα της δημοκρατίας,  κρατήθηκαν μακριά από το βάθρο της. Ανάμεσά τους υπάρχει κενό αέρος.  Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις . Φωνές διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης ακούγονται  σε ένα άλλο σύμπαν, το ηλεκτρονικό. Η δημοκρατία ασφυκτιά. Η μάσκα της περιορίζει το λόγο.

Σιγά και μεθοδικά ένα μακρύ χέρι με περιβραχιόνιο τη λέξη πανδημία και μια σιδερογροθιά, της καταφέρνει χτυπήματα τέτοια, που να χάνει την ισορροπία της. Ψηφίζουν νομοσχέδια, βγάζουν προεδρικά διατάγματα σωρηδόν, χωρίς έλεγχο. Αισθάνεται το ένα της πόδι να λυγίζει. Στέκεται στο ένα όπως ο τιμωρημένος στη γωνία, εκεί στο ύψος της. Περιμένει τους πολίτες να της ξαναδώσουν τη χαμένη δύναμη.

Οι πρώτοι, οι νέοι που τόλμησαν να βγουν στις πλατείες, αναμετρήθηκαν με την άκρατη αστυνομική βία. Ακολούθησαν οι κοινωνικές ομάδες και τα εργατικά συνδικάτα. Από τα αλύπητα χτυπήματα με τα γκλομπ και τα χημικά λύγισε και το άλλο πόδι της δημοκρατίας. Και έτσι γονατισμένη, σε κάθε χτύπημα της σιδερογροθιάς πέφτει στο παρακάτω σκαλί.

Τα χτυπήματα ήρθαν απανωτά και ήταν πολλά: σκάνδαλα, διαφθορά, απευθείας αναθέσεις, έλεγχος στα ηλεκτρονικά μέσα, εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ανατροπή στη λειτουργία και τις αρχές της δημόσιας εκπαίδευσης. Κηρύχτηκαν παράνομες απεργίες και ήρθαν απολύσεις. Δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και άλλοι δολοφονούνται. Εργαζόμενοι σε αναστολή, μέτρα για την πανδημία τιμωρητικά. Προσωπικά δεδομένα διαρρέουν. Μπράβοι και αστυνομικοί δολοφονούν ατιμωτητί. Οι ισχυροί χειραγωγούν τους πολιτικούς κι αυτοί την ενημέρωση, τους ειδικούς στην υγεία, στο όνομα της πανδημίας. Μπράβοι εισβάλλουν στο θέατρο και διακόπτουν την παράσταση. Δεν αντέχουν τη σάτιρα.

Το σώμα της δημοκρατίας συρρικνώθηκε, άνευρο πέφτει εύκολα στο κάθε χτύπημα.

Μια άλλη μορφή ξεπρόβαλλε στο βάθρο, είναι η Αλαζονεία της εξουσίας. Αναδύθηκε μέσα από τα σκάνδαλα, την κατάχρηση εξουσίας, την έλλειψη ελέγχου, τον αυταρχισμό, την αδιαντροπιά και την αναλγησία. Καλύπτονται παραβάτες, αντιστρέφεται η  πραγματικότητα, κακοποιείται η αλήθεια.

Το πρόσωπό της σκληρό, ανέκφραστο. Ένα σαρδόνιο χαμόγελο σκάει στα χείλη της, όταν ο νόμος κυνηγάει τους πάσης φύσεως αντι-φρονούντες. Η ανάσα της σπέρνει το φόβο. Παθαίνει αλλεργία στον αντίλογο και το διάλογο. Ακούει ψυχρά και αδιάφορα τις φωνές απόγνωσης από τα διαλυμένα νοσοκομεία. Το καμάρι της είναι η αρχή του ενός ανδρός. Και δυο τους δεν βλέπουν κάτω. Το πολύ να κλωτσήσουν το τραυματισμένο σώμα της δημοκρατίας.

Όμως το βάθρο της για να σταθεί, χρειάζεται τα χέρια των πολιτών, του λαού.

Μένει να δούμε ποια από τις δυο θα στηρίξουν, την Αλαζονεία της εξουσίας ή τη Δημοκρατία

Κοζάνη 10-12 2021 Γκουτζιαμάνη Γιάννα

17 σχόλια

    • Και πίσω από όλα αυτά, περιβαλλοντικά εγκλήματα στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης που τόσο είχαμε ανάγκη. Γη και αέρας βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ποιος νοιάζεται για τους ιθαγενείς;

  • Φαντάζομαι ότι θά εννοείται και την περίοδο που μπήκαμε στο μνημόνιο, με τον Κ Παπανδρέου,την συγκυβέρνηση μέχρι το 2015 Σαμαρά, Βενιζέλου,και την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ γιατί όλα αυτά που περιγράφετε, ήταν τότε στις δόξες τους. Έτσι για νά μήν γίνεται επιλεκτική αναφορά και νά είναι αξιόπιστη και όχι προκατειλημμένη η θέση σας.

  • Βγάλτε τις μάσκες και αρρωστήστε ελεύθερα. Αυτή την άποψη έχει για την δημοκρατία. Ούτε σεβασμός του συνόλου ούτε κοινωνικές ευθύνες.

  • Ορισμένοι σχολιαστές δεν ασχολούνται με την ουσία των γραφομένων στο άρθρο και να τα αντικρούσουν με επιχειρήματα , αρκούνται σε εξορκισμούς και το αντιμετωπίζουν με απέχθεια. Αυτό είναι ενα αλλο πρόβλημα της δημοκρατίας που δεν είναι σε θέση να την υποστηρίξουν άκριτοι πολίτες , που αρκούνται στο ρόλο του χειροκροτητή μιας αυθαίρετης και ανήθικης πολιτικής εξουσίας , που για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή της πολιτική καταφεύγει σε εκφοβισμούς , απειλές , κοινωνικούς διαχωρισμούς , το τέλος της μέρας της δε θα αργήσει κι οι πολίτες θα απαντήσουν ανάλογα για να υποστηρίξουν και να τιμήσουν τη Δημοκρατία που τους παρέχει το δικαίωμα της επολογης.

  • Τι μας λέει η κυρία καταληση της δημοκρατίας είναι να επιτρέπετε στην επιστημονική κοινότητα εν καιρώ πανδημίας να μη προτείνει μέτρα στην πολιτεία ώστε να αναχαιεισθει η διασπορά θανατηφόρων ιών, ΕΛΕΟΣ!!!!!

  • Ειναι προτιμοτερο για καποιους που σχολιαζουν ειρωνικα και απαξιωτικα,να σχολιαζουν με περισσοτερες λεξεις του αρθρου…ισως τοτε αναστραφει ο ΛΟΓΟΣ τους

  • Το Μητσοτακεικο παντως σιγουρα θα στηριζει εσαει την αλλαζονεια
    τοσο επικινδυνους αλλαζονες ειχαμε να δουμε στην Ελλαδιτσα μας απο τοτε που κυβερνουσε ο μπαμπας του ο αποστατης.
    Αφου μπορουμε και αναπνεουμε ακομα με δαυτους να πουμε και ευχαριστω

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.