Υπηρεσίες για την προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών αναθέτει το ΥΠΕΝ

11 Δεκεμβρίου 2021
03:19
Κανένα σχόλιο

Στην απ’ ευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσίας με τίτλο «Προσαρμογή των ΠΧΠ Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)» προχωρά το ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην υποστήριξη της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Προσαρμογή των ΠΧΠ Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 αποτελεί μια πρόκληση για την ΕΕ και πολιτική και νομική δέσμευση της χώρας (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – ΕΣΕΚ). Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης-ΣΔΑΜ το οποίο έθεσε τις λιγνιτικές περιοχές στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με μια δέσμη μέτρων πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων στην οποία εντάχθηκε κατά προτεραιότητα η διάσταση του «χώρου».

Ειδικότερα, μετά από τις σχετικές αναλύσεις στοιχείων που σχετίζονται με τις υφιστάμενες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης, με γεωλογικά, υδρολογικά, εδαφολογικά στοιχεία, με τη συγκέντρωση εγκαταστάσεων και υποδομών κ.λπ. καθώς και με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις πολιτικές χωρικής ανάπτυξης, αλλά και με τις δυνατότητες ενεργοποίησης χωρικών μηχανισμών και εργαλείων, με την παρ. 1 του άρθρ. 155 του ν. 4759/2020 (ΦΕΚ Α’ 245/09.12.2020) θεσμοθετήθηκαν ως Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) οι Χωρικές Ενότητες που προσδιορίζονται κατά μήκος και εκατέρωθεν του άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλώρινας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εδάφη των ευρέων ζωνών εξόρυξης λιγνίτη και λειτουργίας των ΑΗΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Συγκεκριμένα: 1. Χαρακτηρίζονται ως Ζ.ΑΠ.:

α. Οι ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με την ονομασία «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης» (Ζ.ΑΠ. Κοζάνης) και «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Φλώρινας» (Ζ.ΑΠ. Φλώρινας), αντίστοιχα, β. Ο Δήμος Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την ονομασία «Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης» (Ζ.ΑΠ. Μεγαλόπολης).

Χαρακτηρίζονται ως «Πυρήνες» των ως άνω Ζωνών Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης οι αντίστοιχες περιοχές των λιγνιτικών πεδίων και μονάδων παραγωγής ενέργειας της Δ.Ε.Η. Α.Ε., που βρίσκονται εντός των ορίων των Ζ.ΑΠ.» Όπως είναι κατανοητό, θα δημιουργηθεί στις περιοχές αυτές ένα χωρικό και κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο Δίκαιης Μετάβασης, με βασικούς στόχους την αναδιάρθρωση της παραγωγικής ενεργειακής δραστηριότητας, τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών προοπτικών ανάπτυξης των τριών τομέων παραγωγής, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης τόσο στα φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα όσο και στο τοπίο, την εναρμόνιση με τη γενικότερη ενεργειακή και κλιματική πολιτική της ΕΕ και της χώρας και τέλος την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Οι χωρικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις και τα οικονομικά διαχειριστικά ή άλλα μέσα, μέτρα και προγράμματα δράσης, κατά φάσεις και φορείς χρηματοδότησης, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση των Ζ.ΑΠ., καθορίστηκαν σε πρώτη φάση στο ΣΔΑΜ, και θα προσδιοριστούν στο στάδιο της ανάπτυξης όλων των επιπέδων χωρικών σχεδιασμού και ειδικά των ΕΠΣ που θα ακολουθήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ξεκάθαρα πως πλέον στην περιοχή έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα «λόγω της απολιγνιτοποίησης», κάτι που καθιστά σαφές ότι οι όποιες προοπτικές και κατευθύνσεις δεν μπορούν να βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής και ανάπτυξης που καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει και την κατάλληλη προσαρμογή του περιφερειακού χωρικού σχεδιασμού.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κατατάσσονται στον ακόλουθο κωδικό του Κοινού Λεξιλογίου δημοσίων συμβάσεων (CPV): 79415200-8 – Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα σχεδιασμού.

Προσφορά υποβάλλεται για το σύνολο της υπηρεσίας.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 24.800,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 20.000€, ΦΠΑ: 4.800 €).

Η συνολική προθεσμία παράδοσης της υπηρεσίας ορίζεται έως δύο (2) μήνες από την ανάρτηση της στο ΚΗΜΔΗΣ της παρούσας σύμβασης.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.