Φωτογραφία: Ο Βασίλης Ραφαηλίδης (14 Ιανουαρίου 1934 – 8 Σεπτεμβρίου 2000) μαζί με την οικογένεια του το 1947 (Γράφει ο Νίκος Χατζηδημητράκος)

11 Δεκεμβρίου 2021
04:51

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης μαζί με την οικογένεια του, το 1947. Ο πατέρας του (Απόστολος) ήταν φιλόλογος και η μητέρα του (Ελένη) δασκάλα με καταγωγή από το Βελβεντό. Και οι δυο δίδαξαν στο Βελβεντό και στα Σέρβια προπολεμικά και άφησαν εποχή για τις πρωτοποριακές ιδέες τους και στον εκπαιδευτικό και στον κοινωνικό στίβο. Ανάλογα, ανδρώθηκε και έδρασε ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Σε μια σύντομη γνωριμία που είχαμε όσο ζούσε, σε ένα βιβλιοπωλείο των Αθηνών, μου εκδήλωσε την έντονη νοσταλγία που έτρεφε για την περιοχή. Εδώ, που έκανε τα πρώτα του βήματα..

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Β. Ραφαηλίδη

8 σχόλια

  • Καποτε συναντηθηκαν στην τηλεοραση τα δυο μεγαλα πνευματα των γραμματων και της διανοησης,οι π.Γ.Μεταλληνος και ο Β.Ραφαηλιδης και διασταυρωναν,λεκτικα,τα ξιφη τους!
    Λεγει στο τελος ο Ραφαηλιδης,απαυθυνομενος στον π.Γεωργιο” δεν πιστευω σε τιποτα απ οσα λες,αλλα σε ζηλευω που τα πιστευεις με τόση θέρμη!!!!!!
    Οταν αναγνωριζεις τον αντιπαλο σου,μηπως κρυβεις πολλη πιστη μεσα σου;
    Ερωτημα αναπαντητο!!
    Και οι δυο μεγαλες μορφες!!

  • Ο ενας ενθερμος της διανοησης,πολυγραφοτατος δημοσιογραφος και συγγραφεας με ρητορικο Δημοσθενικο λογο!
    Ο αλλος ενθερμος της πιστεως,πολυγραφοτατος με μελιρρυτο λογο του Αγιου Ιωαννου του Χρυσοστομου!!
    Και οι δυο υπερασπιστες αυτου που υπηρετουσαν θαρρετα!
    Σιγουρα αναπαυονται στα ιδια μερη και με κοσμιο και ανθρωπινο λογο,παλι διαστευρωνουν τα “ξιφη “τους

  • Και το ερωτημα!!
    Γιατι ο π.Γεωργιος υπηρξε ενΘΕΟΣ ,ενθερμος και δισπρυσιος της Πιστεως και ο Ραφαηλιδης υπηρξε ενθερμος της απιστιας του και αθεος;
    Την απαντηση την γνωριζω,αλλα Ημερες που ερχονται δε θελω να ξυσω παλιες πληγες!!
    Νομιζω πως Ο Ραφαηλιδης πιστευε στον Θεό,αλλα καπου κλονιστηκε η εμπιστοσυνη του σε ανθρωπους που υπηρετουσαν τον ΘΕΟ!!
    Περισσοτερα στη βιογραφια του,υπσρχει και στο διαδικτυο

  • Το βιβλίο του Β.Ραφαηλίδη “Μνημόσυνο για ένα ημιτελή θάνατο” πρέπει να διαβαστεί από κάθε δυτικομακεδόνα για να κατανοηθεί καλύτερα η ιστορία του τόπου στον ταραχώδη 20ο αιώνα. Ήταν ένας από τους πλέον πεφωτισμένους δυτικομακεδόνες, κι όχι μόνο, του περασμένου αιώνα!!1

  • Μετα απο εκεινη τη θυελωδη τηλεμαχια,μια σκληρη αλλα ανθρωπινη αντιπαραθεση εγιναν αχωριστοι φιλοι!!
    Σ αυτο συνεπικουρει και το σχολιο του σχολιαστου περι εξοδιου ακολουθιας του Β.Ραφαηλιδη,ευχαριστω για την πληροφορια!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.