Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 11:00πμ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης – Ενάντια στην φτώχεια, στην ακρίβεια και την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς

13 Δεκεμβρίου 2021
11:00
Κανένα σχόλιο

Συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων «κατατρώει» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί, ενώ οι αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ο καφές, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, τα είδη υγιεινής, τα ροφήματα, μας κάνουν να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ τι να κόψουμε για να βγάλουμε το μήνα.  Οι χαμηλές θερμοκρασίες μας οδηγούν σε σκέψεις αν θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη για θέρμανση ή για φαί.

 

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση αρκετοί συνάδελφοι στερήθηκαν και το οικοδομικό βοήθημα καθώς οι προϋποθέσεις για την καταβολή του είναι διαμορφωμένοι ώστε όλο και λιγότεροι να το δικαιούνται.

 

Πολλά από τα εργοτάξια στην περιοχή κλείνουν, άλλα ανοίγουν αλλά με ακόμα χειρότερους όρους εργασίας και χαμηλότερα μεροκάματα, οι υπερωρίες παγιώνονται και η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται. Συνάδελφοι περιπλανιούνται μεταξύ εργασίας και ανεργίας, ακόμα και από χώρα σε χώρα, από εταιρία σε εταιρία, δύσκολα βρίσκεται κάποιος σήμερα με σταθερή δουλειά.

Τα εργατικά ατυχήματα σήμερα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν φροντίσει να μην υπάρχει κανένας αρμόδιος φορέας που συστηματικά θα ασκεί έλεγχο για την πρόληψη από τους αυξανόμενους επαγγελματικούς κινδύνους μέσα από την λήψη μέτρων προστασίας.

Πάνε 12 χρόνια από την υπογραφή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο μας και οι μεγαλόεργοδότες πεισματικά αρνούνται να ακούσουν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας και των Οικοδόμων και αυτό γιατί σήμερα τους συμφέρει να υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις ώστε να απογειώνουν τα κέρδη τους. Η ατομική διαπραγμάτευση με τον κάθε εργαζόμενο τους δίνει την δυνατότητα  να εκβιάζουν, να παζαρεύουν και να ρίχνουν τα μεροκάματα στα τάρταρα.

Κάποιοι με την απολιγνιτοποίηση και την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κοζάνη τρίβουν τα χέρια τους, δεν είναι άλλοι από αυτούς που όλα τα χρόνια βγάζουν κέρδη στις πλάτες μας.

 

Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως «ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας».

 

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Τα περιβόητα κρατικά πακέτα ενίσχυσης όπως και το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» δεκάδων δισεκατομμυρίων, δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, το χρήμα ρέει άφθονο για τις μπίζνες τους,  παρασέρνοντας και  τις τιμές στα ύψη. Η « πράσινη μετάβαση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας» έχουν εκτοξεύσει επίσης τις τιμές σε απίστευτα επίπεδα. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε την επιβολή υψηλότερων άμεσων και έμμεσων φόρων που θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες και περνάνε στις τιμές των προϊόντων.

 Ήδη ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το νέο έτος δείχνει για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα «σπασμένα» από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία  να μειώνεται κατά 450 εκατ.ευρώ. Αντίθετα, τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δις και συνολικά στα 7,5 δις. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.

 

Τα περίφημα «αντισταθμιστικά» μέτρα για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν «ούτε για ζήτω» τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας. Χιλιάδες οικογένειες και μικροί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους και την κατοικία τους από τους τραπεζίτες, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

 

Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος των λίγων, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, η διέξοδος για κάθε εργαζόμενο και λαϊκή οικογένεια βρίσκεται στην οργάνωση και πάλη με βάση τα δικά μας συμφέροντα για να έρθουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.

 

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

 

  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού για πλήρη κάλυψη του ενοικίου, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι εργατικής-λαϊκής οικογένειας να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό, πάγωμα κατασχέσεων και χρεών προς τράπεζες.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο το λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Διανομή των «υπεραγνώστων» ενσήμων, επαναφορά της σύνταξης στα 58 για τους οικοδόμους. Διεύρυνση των δικαιούχων για το εποχικό βοήθημα.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων και του Νόμου Χατζηδάκη
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς απέναντι στην πανδημία και τους επαγγελματικούς κινδύνους.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

8.12.2021 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.