Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή κ. Αθανάσιου Γαγάτση σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

13 Δεκεμβρίου 2021
11:14

 

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) αναγορεύτηκε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αθανάσιος Γαγάτσης.

Ο κ. Γαγάτσης, ο οποίος κατάγεται από τη Φλώρινα, έχει διακριθεί στον τομέα της Επιστήμης της Μαθηματικής Παιδείας και έχει λάβει πλήθος ακαδημαϊκών και κρατικών διακρίσεων για το έργο του. Παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Φοίνικα της Γαλλικής Ακαδημίας και από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του Comandatore.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης ανέφερε ότι «η επιτιμοποίηση του κ. Γαγάτση τιμά το Τμήμα, τη Σχολή και φυσικά το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Το ΠΔΜ, ως νεοπαγές Ίδρυμα, κάνει τεράστια προσπάθεια οργάνωσης και μεταξύ άλλων μέσω των προσωπικοτήτων που επιτιμοποιεί χτίζει ακαδημαϊκή παράδοση».

Στην τελετή η οποία τελέσθη διαδικτυακά συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής κ. Νικόλαος Σαριαννίδης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΠΔΜ καθηγητής κ. Γεώργιος Ιορδανίδης, η Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΔΜ καθηγήτρια κ. Άννα Σπύρτου και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Sadrine Mouchet, η οποία συμμετείχε ως επίσημη προσκεκλημένη, συνεχάρη τον κ. Γαγάτση για την προσφορά του στη διδασκαλία και στην έρευνα της επιστήμης των μαθηματικών. Αναφέρθηκε στη σημαντική του πορεία συνεργαζόμενος με τα πανεπιστήμια της χώρας της και τον χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα πανεπιστημιακής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Στο πολυετές έργο του και στη λαμπρή ακαδημαϊκή και επιστημονική του πορεία αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Καθηγήτρια Ανδρονίκη Καταραχιά.

Η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έγινε από την Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Καθηγήτρια Αναστασιάδου Σοφία η οποία ανέγνωσε τα κείμενα του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος.

Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Γαγάτσης Αθανάσιος στην ομιλία του με τίτλο «ΜΙΑ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ –Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ» επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τη Διδακτική των Μαθηματικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες των φοιτητών/μαθητων στα μαθηματικά είναι αναγκαία μια πολυδιάστατη ανάλυση, η οποία θα περιλαμβάνει μια  Ιστορική-επιστημολογική ανάλυση, μια Γνωστική ανάλυση και τέλος, μια Διδακτική ανάλυση.

Ο κ. Γαγάτσης παρουσίασε τη Συνεπαγωγική Στατιστική Ανάλυση  του R. Gras  και ανέφερε ότι καθορίζει τις Συνδέσεις μεταξύ των μεταβλητών, οι οποίες προσδιορίζουν την ομοιότητα και συνάφεια των παραγόντων και τις Ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών.

Ο κ. Γαγάτσης συμπληρώνοντας την παρουσίασή του, τόνισε τη σημασία της χρήσης πολλαπλών αναπαραστάσεων ως βασικό στοιχείο της κατανόησης στα μαθηματικά και παρουσίασε τις αρχές που χαρακτηρίζουν την (Πειραματική) Διδακτική των Μαθηματικών.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.