ΔΕΗ: Καταργείται το πλαφόν στους μισθούς, επανέρχεται η καταβολή των δώρων στους εργαζόμενους

14 Δεκεμβρίου 2021
08:49

Πλαφόν τέλος στους μισθούς της ΔΕΗ. Την άρση των μνημονιακών νόμων επισημοποίησε με απόφασή του, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Ηταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη από τον Οκτώβριο οπότε και ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση στο ποσοστό του Δημοσίου κάτω του 51%. Απαξ και αυτό έπαψε να έχει την πλειοψηφία στην ΔΕΗ – και στο 49% να μειωνόταν η συμμετοχή του, το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε – αυτόματα η επιχείρηση έπαψε να δεσμεύεται από τις υποχρεωτικές διατάξεις του νόμου 3833 του 2010.

Απλώς κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Δ.Σ. ενέκρινε και τυπικά το τέλος των μισθολογικών περιορισμών, καθώς μετά την ΑΜΚ το Δημόσιο ελέγχει πλέον μόνο το 34%. Από χθες αίρεται και επίσημα το πλαφόν στις απολαβές, επανέρχονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και καταργούνται όλοι οι παρόμοιοι «κόφτες» που είχαν επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται η μισθολογική πολιτική στη ΔΕΗ, ότι το 2022 θα φέρει ξανά στην επιχείρηση 14 αντί για 12 μισθούς, όπως ίσχυε με βάση τις περικοπές των μνημονιακών νόμων και ένα νέο καθεστώς απολαβών, του οποίου οι λεπτομέρειες μένει να διευκρινισθούν. Είναι μια απόφαση που λογικά θα ανακόψει τις όποιες αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, ένα φαινόμενο μόνιμο στην επιχείρηση εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο παρελθόν, και πριν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της διετίας 2020-2021, εσωτερικές έρευνες στην επιχείρηση είχαν δείξει ότι από το νόμο 3833/ 2010 πλήττονταν σημαντικός αριθμός εργαζόμενων υπό την έννοια ότι έπιανε το περίφημο πλαφόν του γενικού γραμματέα. Επρόκειτο για μερικές χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι, λόγω και του παγώματος στις προσλήψεις, είχαν πλαφονάρει και ελάμβαναν μεικτά 4.750 ευρώ ή κοντά στα 2.500 ευρώ καθαρά, λόγω των υψηλών κρατήσεων στη ΔΕΚΟ. Τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς εθελούσιες εξόδους οι αριθμοί αυτοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι μισθοί σπάνε τα δεσμά του μνημονίου και αίρεται το πλαφόν αφορά κυρίως τους παλαιούς στη επιχείρηση, αφού για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι προσλήψεις από το 2019 και μετά γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή χωρίς μονιμότητα, και με άλλους μισθούς.

Σε επίπεδο μισθολογικής δαπάνης και τακτικού προσωπικού, τα νούμερα στην ΔΕΗ υποχωρούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το 2009, η δαπάνη μισθοδοσίας της επιχείρησης βρισκόταν στα 1,49 δισ ευρώ για να πέσει με το μνημόνιο στα 1,24 δισ ευρώ το 2010. Τη χρονιά εκείνη απασχολούσε 21.845 εργαζόμενους.

Εννιά χρόνια μετά, το 2019, η δαπάνη μισθοδοσίας είχε μειωθεί πάνω από 30%, στα 817 εκατ ευρώ, για να υποχωρήσει περαιτέρω το 2020 στα 734,8 εκατ. ευρώ. Αιτία, οι μαζικές αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης με συνέπεια η επιχείρηση να απασχολεί στα τέλη της περυσινής χρονιάς 13.832 εργαζόμενους. Στο φετινό 9μηνο, τα νούμερα κινούνται περαιτέρω προς τα κάτω. Σε αυτό, η δαπάνη μισθοδοσίας, χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, διαμορφώθηκε σε 482,7 εκατ ευρώ από 519,2 εκατ το ίδιο διάστημα πέρυσι, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να απασχολεί 13.103 προσωπικό. Αριθμοί που εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί περαιτέρω στα τέλη του έτους. Συνυπολογίζοντας και τη μισθοδοσία που κεφαλαιοποιείται, τα μεγέθη στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε 490,3 εκατ. έναντι 559,6 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.

energypress.gr

46 σχόλια

    • Αμα ψηφιζετε εσεις οι μεγαλοι το κομμα που κατεστρεψε την χωρα εδω και 40 χρονια λογικο ειναι να συμβαινει αυτο που γραφεις. Νδ θελατε? Φατε τα τωρα!
      Ολοι πλεον ειμαστε για εξω μπας και ζησουμε σαν ανθρωποι εδω θα μεινουν μονοι οι 70αρηδες

    • Εχει κανει τοσο κακο στη χωρα τα τελευταια 2,5 χρονια και διαχρονικα παλιοτερα τοσο ο μητσοτακης οσο και ο συρφετος του που εννοειται οτι θα τον βριζουμε.
      Πολλα απο οσα τραβαμε ως χωρα ειναι αποτελεσμα της διακυβερνησης του τουλαχιστον οτι εχει να κανει τα τελευταια 2,5 χρονια.

  • Εγώ πάντα το έλεγα ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51%.

    Μπράβο ΚΥΡΙΑΚΟ

    • Αν δέν ηταν η ΔΕΗ κρατική καί ήταν ιδιωτική μπορεί εσύ νά μήν ήσουν κάν υπάλληλος τής ιδιωτικής ΔΕΗ. Μαλλον δέν δούλεψες σέ ιδιώτη νά δείς πώς δουλεύουν στόν ιδιώτη καί πώς ” δουλεύουν” στήν Δημόσια ΔΕΗ.β Γιατί μήν μας πεις ότι κουράστηκες καί ίδρωσες καμμιά ημέρα!

    • βρε ντιπ άδειο είναι το κεφάλι σας, η κατάργηση των μνημονιακών νόμων και η επαναφορά των δώρων έγινε λόγω της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και όχι λόγω κυβερνητικής απόφασης, ακόμα παίρνει δώρα ο ιδιωτικός τομέας δεν το γνωρίζετε; μα πόσος σανός μα πόσος σανός…..

  • Εκεί στη κυβέρνηση και στην διοίκηση της ΔΕΗ είστε τελείως άσχετοι. Από την μία ανακοινώνετε προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης από την επιχείρηση δίνοντας μπόνους κοντά στα 50000 ευρώ στους εργαζόμενους πάνω από 55 ετών σύν τό εφάπαξ αλλα τόσα χρήματα,και έρχεστε τώρα σάν σύγχρονοι Άη Βασίληδες, να καταργήσετε τό μπλαφον μισθοδοσίας 2750ευρω καθαρά τόν μήνα,να τρελαθούν όλοι στις υπερωρίες και τά Σαββατοκύριακα,και επαναφορά τών δώρων. Καλά πιστεύετε ότι θα υπάρξει εργαζόμενος που θα θελήσει να αποχωρήσει από την επιχείρηση. Λυπάμαι πολύ είστε τελείως άσχετοι.

    • Μην βιάζεσαι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά , έτσι θα κλείσουν στόματα με την απολιγνητοποιηση , αυτούς που ήθελαν τους έδιωξαν με τις εθελούσιες και έρχονται μειώσεις μισθολογιων στα επίπεδα των ιδιωτικών εταιριών

  • Δεν χρειάζεται να τρώτε σανό!!!
    Το Δελτίο Τύπου το λέει ξεκάθαρα.
    Από το 2019 οι συμβάσεις είναι αοριστου χρόνου που σημαίνει μικροί μισθοί και αβεβαιότητα εργασίας.
    Για δύο χρόνια έως το 2023 τυχεροί θα είναι οι παλιοί εργαζόμενοι ( συνδικαλιστές που δεν φύγανε αν και είναι 59 – 60 χρονών Αδαμίδης Μόσχος Καραλευθέρης κ.λ.π) και άτυχοι οι νέοι εργαζόμενοι που μετά το κλείσιμο της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία υποχρέωση ως ιδιωτική εταιρεία να διασφαλίσει τους εργαζόμενους σε άλλους φορείς π.χ Περιφέρειες, Δήμους, Δημόσιο κ.λ.π
    Επειδή δυστυχώς μας αρέσουν να ακούμε τα καλά!!!! χαιρόμαστε που εμείς θα πάρουμε δύο μισοθούς επιπλέον τον χρόνο δηλαδή 3.000 ευρώ.
    Συνάδελφοι βλέπουμε το δένδρο και ΟΧΙ το Δάσος και δυστυχώς τους χειροκροτούμε.
    Μετά το 2023 όλοι μας που έχουμε προσλήψεις από το 2004 και μετά θα κλαίμε με Μαύρο Δάκρυ!!!

  • Το μαγαζι κλεινει και η ΔΕΗ δινει αυξησεις… κατι βρωμαει στην ολη υποθεση. Εκλογες;;; Τυρακι στη δυτικη μακεδονια για να κλεισους στοματα για οτι θα επακολουθησει; Κοντος ψαλμος αλληλουϊα

  • Για όποιον δεν κατάλαβε, η “απελευθέρωση” των μισθών σημαίνει κατάργηση του κατώτατου μισθού που είχε η ΔΕΗ και πλέον θα είναι ακόμα πιο χαμηλά! Δίμηνα κι οχτάμηνα, που παίρνει πλέον εδώ, θ’ αναστενάξουν! Ξεχάστε τους μισθούς που είχε προ μνημονίων, αυτοί θα είναι μόνο για τα “στελέχη” της Αθήνας!

  • Έτσι κάπως έγινε και στον ΟΤΕ εμείς οι Πόντιοι λέμε μια λαϊκή παροιμία
    Το τυρίν ελέψ την φάκαν και λέψ
    Ιστορική Ευθύνη των συνδικάτων που τάσσονται υπέρ της Ιδιωτικοποίησης με έμεσο τρόπο
    Κρίμα όλα εδώ πληρώνονται
    Επανερχόμαστε σε μισθούς ακόμη και 5000 χιλιάδων ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται
    Τα παιδιά μας που θα λαμβάνουν με περισσότερα προσόντα 700 ευρώ κανείς τα σκέπτεται η μόνη λύση η φυγή στο Εξωτερικό

  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ…ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΔΕΗ …ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ..ΟΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΝΑ..ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ….ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΓΛΩΣΟΦΑΓΑΝΕ ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ..

    • ο Μητσοτάκης την ξεπούλησε έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια και πληρώνεις ρεύμα χρυσάφι τώρα, και το βράδυ ανάβεις καντήλια για οικονομία……η κατανάλωση σανού να συνεχίζεται και δεν βαριέσαι αααα και που είσαι αύριο μην βγαίνεις και φωνάζεις για την φτωχοποίηση που έρχεται….εσύ δεν θα ανησυχείς ο σανός θα είναι πάντα διαθέσιμςοπ για εσένα.

  • Νομους μνημονιου τους καρπωνεται ο κουλης και ετσι μετα τοκλεισιμο της εταιρειας τωρα οσαοι απεμειναν θα τον ξαναψηφησουν με 2 χερια και παλι μπεεεεεεεεεεεεσε

  • Αφού δεν είναι δημοσια επιχείρηση πλεον,πρέπει να καταργηθεί η εντοπιότητα των χωριών στα οκταμηνα,δεν ξερω καμια ιδιωτική επιχείρηση που παίρνει υπαλλήλους επειδή ειναι απο ενα συγκεκριμένο χωριό,μια ιδιωτική επιχείρηση σκέφτεται το συμφέρον της και οχι να πληρώνει π.χ 80 μηχανοτεχνιτες να κάθονται επειδή τυχαίνει να είναι ολες γυναίκες και να μην πιάνουν ούτε το παχυμετρο στα χέρια.αυτές ειναι οι επιπτώσεις της εντοπιότητας.

    • Κατι ηξεραν οι επιχειρηματιες και γεμισαν με αλυσιδες καφε κλπ. την Κοζανη.Η πλουσιοτερη πολη της Ελλαδαςκαι η δυσκολοτερη για τους φτωχους εργαζομενους( πλην δεη) γιατι συνεχιζει να ειναι αυξημενο το κοστος ζωης.Εμας τους φτωχους αυτη η εξελιξη μας τελειωνει.Φυσικα δεν τα βαζω με τους εργαζομενους της δεη,αλλα με την τυχη μας και την πραγματικοτητα.

  • Να πάτε όλοι στον ιδιώτη να εδώ στην κοζανη το 70% είχαν πάει εκεί για ενέργεια δεν ντρέπεστε λίγο ανθρωποφάγοι σας στιριζαμε τόσα χρονια

  • Tωρα σειρα εχουν οι Γουνεργατες και οι Γουνοποιοι που εχασαν τα παντα σε Καστορια Σιατιστα Γαλατινη Ερατυρα και Καλονερι. Χα Χα Χα!!.

  • Να την πάλι η μαμά ΔΕΗ…… Οι καημένοι Δεητζήδες, πάλι μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν με ένα πεντοχίλιαρο στην τσέπη…. Μια ζωή για αυτούς….. Τώρα θα ξεσκίσουν τις υπερωρίες για να ΑΡΠΑΞΟΥΝ ότι απέμεινε…. Μαμά ΔΕΗ….

  • Τά δώρα πού κόπηκαν ποιά παράταξη κυβερνούσε; τό ΠΑΣΟΚ καί η ΝΔ τής οποίας ηγείται σήμερα ο πρωθυπουργός αυτοί δέν τά εκοψαν; οι ιδιωτικές εταιρίες συνέχιζαν νά δίνουν τά δώρα.Η DIAXON τού Λάτση στήν Κομοτηνή δίνει 16 μισθούς.Οποτε μήν πανηγυρίζετε οί τής ΝΔ.

    • Τι να το κάνω το δώρο στον ιδιωτικό τομέα αν ο μισθός μου ειναι 580€. Ασε που πολλοί το επιστρέφουν πίσω το δώρο μετά στον εργοδοτη. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλαδα είναι ζουγκλα.

  • Δηλαδή ήταν δίκαιο οι απόφοιτοι ΟΑΕΔ να έχουν μισθό 2500€;;;Να γράφουν και να μιλάνε δεν ήξεραν;;; Το πλαφόν έπρεπε να απελευθερωθει μόνο σε όσους έχουν προσόντα και προϊστάμενοι και σε θέσεις και μιλάω όχι μόνο για ΔΕΗ.
    Οι γυναίκες των “εν λόγω δειτζηδων” πήγαιναν στις τράπεζες και ρωτούσαν που πληρώνεται ο Άντρας τους του Τεχνικού λυκείου…. Τώρα θα ξαναξεσαλωσουν…. Α! Ρε Μαμά ΔΕΗ τι πλήρωνες σε ανθρώπους που εκτός ΔΕΗ θα ήταν για τα Γκραβαρα….

    • Ποιος σου ειπε πως ειναι λιγοι;Ας γραψει καποιος του συνδικατου ποσοι εργαζονται στο λκπα κλπ δεη.Την πατησαμε εμεις που φυγαμε η κερδισαμε;μαλλον κερδισαμε την ησυχια,την οικογενεια,την απολαυση του εξοχικου και το νεαρο της ηλικιας.52.

  • Ρε γιατί τόσο κακία και ζήλια μπορεί να υπάρχει.ειναι Δυνατόν.παλι στην αγορά της Κοζάνης θά τά αφήσουν τά χρήματα τούς τό οποίο χάρη στους Δεητζιδες θά δουλέψουν τόσα Μαγαζιά.και από την άλλην ρωτάτε σέ τί συνθήκες δουλεύουν η Δεητζιδες σε ορυχεία και Στους Σταθμούς παραγωγής Με σοβαρά προβλήματα υγείας.καντε μια έρευνα σέ ιδιώτες Γιατρούς σέ Κοζάνη-πτολεμαιδα-φλωρινα.και μετά νά βγάλετε τα συμπεράσματά Σας

  • Δυστυχώς τόσα χρονιά τα δίναμε στην τοπική αγορά αλλά τωρα σαν εργαζόμενος της ιδιωτικής επιχείρησης όπως έγινε δεν θα δίνω ούτε για καφε το 70 %πήγαν σε ιδιώτες για ενέργεια δεν μας στιριξε ποτέ κανένας ακόμη και με την πώληση
    τώρα θα το νιώσουν στο πετσί τους τι σημαίνει δεη

  • Δύσμοιροι εργαζόμενοι. Οι ιδιώτες δεν είναι φελλοί.. πρέπει να βγάλουν μεροκάματο για τις βίλες και τα μερσεντές.. ααα ξέχασα και τα ελικόπτερα (έχει το μποδοσάκειο ελικοδρόμιο) Ετοιμαστείτε να ζήσετε την μεγάλη χαρά του φιλελευθερισμού στην ζωή σας.. Και σας δίνω προκαταβολικά περαστικά…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.