Πόσοι νοσηλεύθηκαν στην ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, από τον Δεκέμβριο του 2020 – Πόσοι τα κατάφεραν και πόσοι κατέληξαν – Τι λέει ο Διευθυντής ΜΕΘ Κωσταντίνος Στόκος

18 Δεκεμβρίου 2021
06:22

Η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Περιφέρειας είναι ακόμη χειρότερη και από αυτήν της Θεσσαλονίκης, κάτι που επιβεβαιώνει και η μελέτη Λύτρα Τσιόδρα, στην οποία αναφέρεται 40% μεγαλύτερη θνητότητα σε σύγκριση με τη νοσηλεία σε ΜΕΘ της Αττικής. Για την κατάσταση αυτή μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Κωσταντίνος Στόκος, διευθυντής της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης αναφέροντας πως τα συμπεράσματα της μελέτης Λύτρα -Τσίοδρα έχουν περιγραφεί πολλές φορές στη διεθνή βιβλιογραφία. «Η πανδημία ήταν μια αφορμή να γίνουν περισσότερες μελέτες και να φανεί καλύτερα ότι οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν έχουν καμία ελπίδα. Ο διασωληνωμένος ασθενής είναι στην φάση της απογείωσης κατά τη διασωλήνωση και στην προσγείωση κατά την αποσωλήνωση. Η διασωλήνωση είναι τόσο σημαντική» συνεχίζει, «γιατί παίρνεις τον ασθενή στα χέρια σου και για αυτό οι ΜΕΘ πρέπει να είναι στελεχωμένες. Έχουμε μάθει να ακούμε τους ήχους στη μονάδα, λειτουργούμε με όλες τις αισθήσεις μας, όταν ακούμε έναν έναν ήχο που δεν μας αρέσει από ένα μόνιτορ ή από τον αναπνευστήρα τρέχουμε να δούμε τι είναι. Αυτό γίνεται γιατί σε κλάσματα του δευτερολέπτου που μπορούμε να χάσουμε τον άρρωστο. Πόσο μάλλον εκτός ΜΕΘ» αναφέρει.
Ο ίδιος τονίζει πως με πάνω από 400 διασωληνωμένους η λειτουργία των ΜΕΘ είναι επικίνδυνη. «Ανοίξανε κρεβάτια ΜΕΘ με το ίδιο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κρεβάτια δεν είναι έπιπλα, είναι μια ομάδα που λειτουργεί. Το να βγάλεις έναν ασθενή από τη μονάδα είναι μια επιχείρηση και στις επιχειρήσεις χρειάζονται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν ανοίγεις ΜΕΘ φορώντας απλά μια άσπρη μπλούζα» πρόσθεσε
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Λύτρα σχετικά με την αυξημένη θνητότητα των ασθενών κατά 35% για ασθενείς που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη, και κατά 45% σε αυτούς που νοσηλεύονται στην Περιφέρεια ανέφερε πως στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια φορά προκήρυξη για εντατικολόγους. «Η δυτική Μακεδονία είναι 300.0000 κάτοικοι, η κυβέρνηση λέει ότι έχει 1000 εντατικές δηλαδή ότι έχει πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εντατικών για το 2012, πριν τη πανδημία: 11 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους. Εμείς που είμαστε 300.000 κάτοικοι έχουμε 8. Κόσμος φεύγει από τα Περιφερειακά νοσοκομεία γιατί οι συνθήκες είναι απαράδεκτες» σχολίασε.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τους θανάτους στην ΜΕΘ Κοζάνης είναι καλύτερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, 46 εισαγωγές έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο 2020 στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, εκ των οποίων 21 κατέληξαν. Σώθηκαν 25, πάνω δηλαδή από τους μισούς. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιοι από αυτούς που πέθαναν ήταν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, «όταν τους παραλάβαμε ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, πέθαναν το πρώτο 24ωρο».«Διαφυλάξαμε τις αρχές της αναλογίας γιατρών ανά κρεβάτι και μας βοήθησε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, βέβαια υπήρχαν φωνές να βάλουμε και άλλους ασθενείς σε κατάσταση υποθεραπείας, αν βάζαμε και άλλους θα πεθαίναν όλοι» κατέληξε.
ρ/σ Στο Κόκκινο

22 σχόλια

  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ σαν τον κ ΣΤΟΚΟ όχι μόνο ξέρουν να μιλούν απλά και με συγκεκριμένα στοιχεία , αλλα κυριως ενδιαφέρονται και μπορούν να σώζουν ζωές.!!!
    Όλοι γνωρίζουμε τις αντίξοες μέχρι απαράδεκτες συνθήκες των Νοσοκομείων..!

  • Είναι κρίμα και πολύ λυπηρό μια κυβέρνηση να αφήνει τους πολίτες που χρυσόπληρώνουν τις ασφάλειες στο έλεος του Θεού και να μην κάνει νέες ΜΕΘ να μην παίρνει έξτρα νοσηλευτικό προσωπικό μια τέτοια εποχή με την πανδημία. Πρέπει να αυξηθούν οι ΜΕΘ και να ενισχύσουν και το προσωπικό και τους μισθούς τους. Έχουμε καταντήσει τριτοκοσμικη χώρα δυστυχώς. Παρόλα αυτά πολλά ζωα θα ξαναψηφισουν τον Μητσοτάκη. Κουράγιο και ένα μεγάλο μπραβο στους γιατρούς που τρέχουν ολη μερα στα κρατικά νοσοκομεία.

  • Οι άχρηστοι κι ανίκανοι “άριστοι” δεν άφησαν τίποτα όρθιο: διέλυσαν την οικονομία, διέλυσαν την κοινωνία, στο ΕΣΥ θα σταματούσαν; Το διέλυσαν κι αυτό. Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα απλά επιβεβαιώνει αυτό που ξέραμε: πάνω από 20 χιλιάδες νεκροί, μια ολόκληρη πόλη, αποτέλεσμα της διαχείρισης Μητσοτάκη.

    • Ευτυχώς είναι αυτή η κυβέρνηση και δεν είναι η κυβέρνηση του εθνικού μας ΝΤΑΟΥΛΙΕΡΗ γιατί τότε αντί για 20000 νεκρους θα είχαμε 200000.

      • Τόσο σε κόβει εσένα.. συνέχισε να μιλάς για νταούλια και άσε τους άλλους να πεθαίνουν επειδή δεν υποστηρίχθηκε όσο έπρεπε το ΕΣΥ. Κάτι γκιούμια σαν και εσένα είναι υπεύθυνα για το πολιτικό μας χάλι…

        • ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ;ΓΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΘ.ΝΤΟΥ ΑΡΑ ΛΥΚΟΥΣ.557 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ’19.Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ Μ.Ο ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.11 ΜΕΘ ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΕΝΩ Η Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΧΕΙ 11 ΓΙΑ 300.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 22.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

        • Υπάρχει τρόπος να μην πεθαίνουν και είναι ένας και μοναδικός . Τραβάτε κάνετε το εμβόλιο και αφήστε τα υπόλοιπα στους ειδικούς .

      • Το καταλάβαμε πως είσαι μισθωτό τρολ της ΝΔ, αυτοκαρφώνεσαι. Δεν υπάρχουν μόνο ΝΔ και Σύριζα σ’ αυτόν τον πλανήτη, μπορείτε να εξαφανιστείτε και οι δυο και δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι!!!

  • Εμβριθεστατη και τεκμηριωμενη παρουσιαση.Τιτανιος ο αγωνας,χωρις στρατιωτες,οπλα και με μονα εφοδια το καθηκον να υπηρετουν τον ανθρωπο.

  • ΕΝΩ ΕΣΘ Ε?ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ Δ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ..ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕΣΟΥ..ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ..ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΤΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑς ΝΑ ΒΟΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ..Η ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΜΙΛΑς ΑΠΟ ΠΑΝΩ ..ΕΣΥ..ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑς?ΣΕ ΑΦΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΣ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ..ΕΣΥ..Ο ΑΤΕΜΠΕΛΑΡΟς..ΓΛΥΦΤΗΣ.ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΛΟΙΠΟΝ..ΑΥΤΟς ΕΙΣΑΙ..ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ..

  • Αν έχοντας τόσους νεκρούς μέσα στα νοσοκομεία, κάποιοι συνεχίζουν το έργο μπλε πράσινοι ροζ και κόκκινοι, τότε είμαστε χαμένοι και για τα πανηγύρια.. Οι γιατροί φωνάζουν αλλά κανένως το αυτί δεν ιδρώνει.

    • Ας ιδρώσει πρώτα το αυτί αυτών που παραμένουν ακόμα ανεμβολιαστοι και μετά όλων των υπολοίπων μας . Το 82% των ασθενών που βρίσκονται σήμερα σε ΜΕΘ είναι ανεμβολιαστοι . Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σε επίπεδα ΜΕΘ για όλους μας αν υπήρχε καθολική συμμετοχή του κόσμου στο πρόγραμμα εμβολιασμού .

  • Σε ποια δυτική χώρα θα είχε πει ο πρωθυπουργός αυτήν την @&€#&@ που πέταξε ο Κούλης μέσα στη βουλή (περί ΜΕΘ) και θα ηταν ακόμα στη θέση του. Ας απαντήσει κάποιος απ’ αυτούς που τον ψήφισαν.

    Τι ψηφίσατε ρεεέεεε!!!!

  • Πλήρως εξοπλισμένη μονάδα πλήρως επανδρωμένη με γιατρούς και νοσηλευτες…3 κλίνες μόνο λειτουργικές.. 3…3..και η παθολογική με 2 διασωληνωμενους παραπάνω από τη ΜΕΘ δηλαδή 5 στο συνολο την προηγούμενη εβδομαδα με έναν γιατρό σε εφημερία και 3 νοσηλευτές στη βάρδια σε σύνολο 49 ασθενών.. με λιγότερο προσωπικό από τη ΜΕΘ….πως;;;;;;;

    • Την ίδια απορία έχω κι εγώ και. Πολλές άλλες ακόμη χάνονται άδικα ζωές…. 5 διασηλωνομενοι εκτός Μεθ….
      Και πόσοι απ αυτους βγήκαν ζωντανοί?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.