Σύμφωνα με την παράδοση το άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε τους τρεις Μάγους στο Θείο Βρέφος.  Για κάθε χριστιανό αποτελεί μια πασίγνωστη ιστορία.
Η επιστημονική κοινότητα ποια ερμηνεία δίνει για το φαινόμενο αυτό; Ήταν κάποιο φυσικό  φαινόμενο ή μια Θεϊκή παρέμβαση που καταπατούσε τους νόμους της φυσικής; Μήπως ήταν η επιθυμία  του ανθρώπου να τονίσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός με ένα αστρονομικό φαινόμενο; 
Την ιστορία αυτή τη συναντάμε στις Γραφές. Τα Ευαγγέλια που αναφέρονται στη λέξη Αστήρ  είναι το Κατά Ματθαίον, το κατά Μάρκον και διάφορα άλλα, απόκρυφα, με τις περισσότερες αναφορές  να τις συναντάμε στο πρώτο.


Κάποια φυσικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό είναι η πιθανή  ύπαρξη ενός κομήτη την εποχή εκείνη ή οι απλανείς και οι πλανήτες αστέρες με πιο πιθανό την σύνοδο  πλανητών σε συνδυασμό με το ζωδιακό φως. Όμως, με τις μελέτες που έχουν γίνει, κανένα από τα  παραπάνω φαινόμενα δεν μπορεί να στηρίξει την ύπαρξή ενός αστέρα, όπως αυτός περιγράφεται από τα  Ευαγγελία και κυρίως αυτό του Ματθαίου. Μπορεί τελικά να ήταν συνδυασμός διαφόρων φυσικών  φαινομένων που ενέπνευσε την ιστορία αυτή και μάλιστα το έτος 7 π. Χ., όπου έχουμε έντονη  κινητικότητα στον ουράνιο θόλο της εποχής εκείνης. Το συγκεκριμένο έτος ίσως να είναι το έτος της
γέννησης Του Χριστού.


Στο παρακάτω βίντεο υπάρχει διαδικτυακή, αναλυτική παρουσίαση που υλοποιήθηκε από τον κ.  Μουρουζίδη Αναστάσιο, φυσικό και αντιπρόεδρο του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας,  που έγινε πριν από έναν περίπου χρόνο.