Λαϊκή Συσπείρωση Koζάνης: Ανακοίνωση για την εξέλιξη με την επένδυση υδροπονικής καλλιέργειας στο Δρέπανο

21 Δεκεμβρίου 2021
18:24

 

 

Η συζήτηση και η αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί για την επένδυση υδροπονικής καλλιέργειας μαζί με μονάδα παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού στο Δρέπανο είναι ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης.

Επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι καμία «δίκαιη» ανάπτυξη δεν υπάρχει για το λαό. Το αφήγημα της «δίκαιης» μετάβασης αφορά τη δίκαιη μοιρασιά μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων που θα επενδύσουν στον κλάδο της ενέργειας και στην περιοχή. Αυτή η επένδυση αποδεικνύει ότι για μια ακόμα φορά θα βγει χαμένος ο λαός και κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο επενδυτής δεν έρχεται στην περιοχή για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Έρχεται για να βγάλει κέρδη. Οσο γίνεται περισσότερα κέρδη. Για να το πετύχει αυτό θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κ.α., δηλαδή από τα χρήματα των φορολογούμενων εργαζομένων, θα εξασφαλίσει φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Και δεν του φτάνουν όλα αυτά θέλει και φθηνή γή για να εγκαταστήσει την επένδυση του, στερώντας την από αγρότες που την καλλιεργούν για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

Αυτοί που με την πολιτική τους κλείνουν ΑΗΣ και Ορυχεία και σπρώχνουν την νεολαία στην ανεργία αφού θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τώρα έρχονται να μας πούν ότι σκέφθηκαν την νεολαία και τους ανέργους και ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε το ξεπούλημα της γής μας , των δικαιωμάτων μας.

Οι αγρότες που πλήττονται και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που τους ξεριζώνει από την γή τους θέλουν στήριξη και όχι εμπόδια στην δραστηριότητα τους. Η γή και ιδίως η εύφορή όπως αυτή που ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει ο επενδυτής, τους είναι πιο αναγκαία για να παραμείνουν στην παραγωγή.

Η Δημοτική Αρχή για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επένδυσης αξιοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό αφού προσπαθεί να διχάσει τους κατοίκους ενώ παράλληλα καλλιεργεί τον συμβιβασμό και την υποταγή για να προωθήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους καλλιεργητές με επιχειρήματα όπως ότι είναι συνταξιούχοι της ΔΕΗ κτλ. Πέρα από ότι δεν αναγνωρίζει την «ισότητα» των δύο φύλων αναγνωρίζει κατά το δοκούν το δικαίωμα σε γονείς να στηρίζουν τα παιδιά τους για το μέλλον τους.

Επίσης αξιοποιείται το γεγονός ότι τελικά ο αριθμός των καλλιεργητών που αξιοποιούν το αγροτεμάχιο αυτό δεν είναι 44 αλλά λιγότεροι, την στιγμή που είναι γνωστός σε όλους ο άτυπος αναδασμός μεταξύ των αγροτών που γίνεται για να μεγαλώσουν τα κομμάτια που χρησιμοποιούν για να μειώσουν το κόστος, να γίνουν πιο παραγωγικά τα χωράφια, κάτι που έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους.

Πλέον είναι γνωστή η πρακτική στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, για να προωθηθούν οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί των εκάστοτε επενδυτών να αξιοποιείται το ζήτημα της ανεργίας. Αν σκέφτονται τους ανέργους και τη νεολαία να σταματήσουν τώρα την καταστροφική πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Να αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τους ΑΗΣ και τα Ορυχεία. Να βάλουν 5η φυλακή στις βάρδιες όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Να μειώσουν το χρόνο εργασίας. Να δώσει γη το κράτος στους νέους αγρότες και όσα εφόδια χρειάζονται για να ξεκινήσουν να καλλιεργούν την γή. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία.

Δεν είναι όμως τυχαία η στάση τους. Από την πρώτη στιγμή πατώντας στην ανεργία των νέων που δημιουργεί η πολιτική τους, βάζουν την νεολαία και τον λαό σε εκβιαστικά και ψεύτικα διλλήματα. Θέλεις να μείνεις άνεργός η να καταστραφεί το περιβάλλον;, θέλεις να μείνεις άνεργος η να διεισδύσουν οι ιδιώτες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;, θέλεις να μείνεις άνεργος η να δώσεις κοψοχρονιά την γή στους επιχειρηματίες όπως στην περίπτωση του Δρέπανου;. Αυτόν τον εκβιασμό δεν πρέπει να τον ανεχτεί η νεολαία και ο λαός.

Δεν είναι λύση για τους νέους από βιομηχανικοί εργάτες στα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ να γίνουν εργάτες γής, σκληρά εκμεταλλευόμενοι από τους εκάστοτε επενδυτές;

Αν ο επενδυτής θέλει να αναπτύξει την δραστηριότητα του να χρυσοπληρώσει και να αγοράσει την γή που χρειάζεται για την επένδυση του.

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν την γή. Αν τελικά δεν ανατραπεί αυτός ο σχεδιασμός και προχωρήσει η επένδυση όπως σχεδιάζεται, θα δώσουμε την μάχη με τα σωματεία ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Να διασφαλιστούν μισθοί που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες με Σ.Σ.Ε. για όλους. Να μην γίνει η περιοχή μας εκτός από πρωταθλήτρια της ανεργίας, από χαβούζα αποβλήτων κ.σ. και μια νέα Μανωλάδα.

Κοζάνη 20/12/2021

13 σχόλια

  • ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΚΛΟΥ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙ ΜΙΑΣ ΔΥΜΑΜΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.
    ΔΕΣΤΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ 50 ΤΌΝΝΟΥς ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ

    • Η πατάτα ΕΙΝΑΙ δυναμική καλλιεργεια κ καλλιεργειτε εδώ κ 40 χρονια στα 440 στρέμματα με τεράστιους τζίρους.

      Οι ‘επενδυτες’ θέλουν τα 200 στρέμματα για θερμοκηπιο αλλά δεν μας λένε τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα 240 στρέμματα ( κάτι για εργοστάσιο καύσης λαστιχένια κ σκουπιδιών ακουστηκε).
      Κ άμα θέλεις παραδείγματα επένδυσης μην πας τόσο μακριά, σήκω από την καρέκλα σου κ κατέβα στον κάμπο του Δρεπανο για να δεις τα απομεινάρια του θερμοκηπίου η αν θες ένα της ίδιας εταιρίας πάνε μεχρι την Αλεξάνδρεια.

    • Από την εποχή χαλκού μέχρι και την καταστρατήγηση των οικονομικών επενδύσεων των γεωργών μια άβυσσος δρόμος. Αλλά μέσα στην δική σας λογική τα χωρεσατε. Τις βλακείες που έλεγε ο υπάλληλος της εταιρείας δεν τις ακούσατε; Ή τις ακούσατε και σας έπεισαν; Γιατί δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.

  • Αργεί το ΚΚΕ σχεδόν σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία αλλά όπως αποδεικνύεται σε ορισμένα κάνει έρευνα.. έστω και αργά σωστή τοποθέτηση.

  • Καλές γιορτές και καλές αυξήσεις στην Τηλεθέρμανση και το νερό έτσι για να ανέβουν η μισθοί στα λαϊκά στρώματα του δήμου.

    • Πολύ εύκολα εσύ ανεβάζεις τα ενοίκια! Μπαστα λίγο! Με λεφτά άλλων μην είσαι τόσο χουβαρντας. Και τα ενοίκια που πληρώνουν οι αγρότες, έτσι για την ενημέρωση, είναι τιμές αγοράς που έτσι κι αλλιώς θα τα πλήρωναν αν τα νοίκιαζαν από ιδιώτη.

  • Σε νεότερο κείμενο που ανέβασε ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος εδώ στο kozan.gr κατακεραυνώνει τις αρχές του τόπου ότι δεν έχουν μεριμνήσει για την όποια ευημερία των πολιτών αυτός που τους υποστήριζε υποτίθεται στο θέμα του θερμοκηπίου. Και τώρα όλοι αυτοί τους πήρε ο πόνος για το Δρέπανο. Αφήστε τους γεωργούς καλύτερα ήσυχους να φυτεύουν τις πατάτες τους όπως κάναν τόσα χρόνια που ήρθατε και τους αναστατωσατε για μια βλακεία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.