Η ώρα των αποφάσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ

21 Δεκεμβρίου 2021
23:43

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ θα συζητηθεί την Πέμπτη το ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων τηλεθέρμανσης και ύδρευσης. Ένα πραγματικά «καυτό» ζήτημα καθώς όπως φαίνεται οδηγούμαστε σε σημαντικές αυξήσεις.

Εισήγηση για αύξηση 42,53% στην τηλεθέρμανση

Αναφορικά με την τηλεθέρμανση, η τιμή της οποίας είναι σταθερή από το 2009 στα 43,50 €/MWhth η πρόταση της υπηρεσίας είναι να υπάρχει  αύξηση κατά 42,53 %  στα 62,00 € . Η αύξηση αυτή αιτιολογείται σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας  με βάση το αυξημένο ενεργειακό κόστος της τηλεθέρμανσης που προκύπτει από την  αύξηση του κόστους προμήθειας της θερμικής ενέργειας, την αύξηση του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση του κόστους προμήθειας και χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης και επιπρόσθετα την  ένταξη της τηλεθέρμανσης στο Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης και εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2013, που  επέφερε σημαντική πρόσθετη δαπάνη – διαρκώς αυξανόμενη –  για την διασφάλιση δικαιωμάτων εκπομπών  που αφορούν τόσο την παραγόμενη στο λεβητοστάσιο αιχμής / εφεδρείας θερμικής ενέργειας όσο και για την αγοραζόμενη από την ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν τελικά γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη αύξηση η τιμή της τηλεθέρμανσης θα διαμορφωθεί στο  49,12%   έκπτωση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Καταργείται το 80%  στο νερό- Αύξηση στο τιμολόγιο

Αναπροσαρμογή προτείνει η υπηρεσία και για το τιμολόγιο του νερού. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση του ειδικού  τέλους του  80%  και αύξηση στην τιμή του τιμολογίου, όπου μεσοσταθμικά θα οδηγήσει σε  αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

Δύσκολη εξίσωση

Το αν τελικά θα γίνουν αποδεκτές οι αυξήσεις και σε τι βαθμό θα το μάθουμε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, που καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» καθώς πρέπει να διαχειριστεί την δύσκολη εξίσωση της βιωσιμότητας της επιχείρησης από τη μία αλλά και των φυσιολογικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν.

Γιάννης Κωσταρέλλαςxronos-kozanis.gr

38 σχόλια

  • 1.-Θα συμψηφισμό η επιχείρηση το 80% που τόσα χρόνια εισπράττει μη νόμιμες
    2.- Γιατί ο καταναλωτής να πληρώσει το κόστος αγοράς και χρήσης του πετρελαίου,όταν αυτη το λαμβάνει από την ΔΕΗ;

  • Εγώ λέω να μπείτε στο ενιαίο μισθολόγιο και τη διαφορά να την δώσετε στους δημότες με χαμηλά εισοδήματα .
    Επίσης σας προτείνω να βγείτε από την εικονική πραγματικότητα που ζείτε γιατί ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όρια του και δεν ξέρει κανείς πλέον που μπορεί να οδηγήσει αυτό.
    Κλείνοντας λέω να κατεβείτε από το καλάμι διότι αν γίνει αυτό που φοβόμαστε όλοι δλδ κλείσιμο της τηλεθέρμανσης θα ψάχνετε δουλειά πολλοί εκεί μέσα ..και επειδή ούτε περίπτερο δεν ξέρετε να διοικήσετε θα έρθετε στα δικά μας σαλόνια.. τότε θα καταλάβετε τι πάει να φτώχεια , ανέχεια αλλά και καλή καρδιά .

    Καλά Χριστούγεννα.

  • Ποια βιωσιμότητά της επιχείρησης ρε;δημοσια υπηρεσία κοινής ωφέλειας ειναι η δευακ οχι το μαγαζακι του καθε Διοικητικό Συμβούλιο.αν θέλετε να κόψετε τους μισθούς,που περνούν ολοι οι υπάλληλοι χωρίς να κανουν το παραμικρό.έχετε ρημάξει τα χωριά σε λογαριασμούς που δεν σας χρωστάνε τίποτα,εαν κάνετε αύξηση στο νερό ή την τηλεθέρμανση θα τα πουμε στον συνήγορο του Πολίτη.τελείωσαν τα μασλατια.

  • Να κόψετε τους μισθούς σας τους παχυλούς ..Θα σας τα αφήσουμε απλήρωτα αν γίνει αυτή η τεράστια αύξηση ..Να ξέρετε ότι θα βουλιαξετε..45% πάνω ντροπή και μόνο ντροπη

  • Απ’αυτούς που χρωστούν πότε θα πάρετε απόφαση να εισπράξετε;;;;;;;; Κάποια μύρια είναι μέσα για μέσα ο Δήμος αλλά ρουθούνια δεν ανοίγουν!!!! Γιατί άραγε;;;; Εμείς που πληρώνουμε κανονικά στην ώρα μας είμαστε όλοι μακακες..

  • Ε δεν πάτε καλά. Εκεί που είπαμε να πάρουμε μια ανάσα εσείς το ξεφτυλισατε.Θα βάλετε σε μεγάλο μπελά την τηλεθερμανση εκτός και αν αυτό θελετε για να την κλείσετε μια ώρα νωρίτερα.

  • Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΚ είναι οι προνομιούχοι αφού ούτε μνημονιακές περικοπές είχαν ούτε το κιλό το γάλα τους έλειψε αλλά και ούτε τα 900 ευρώ τον χρόνο για αγορά “δήθεν” ατομικών μέσων εργασίας.
    Αντιθέτως τα 900 ευρώ τα παίρνουν και αγοράζουν κουστούμια από τον δελιαλή!!!
    Να περιορίσει τις ΔΑΠΆΝΕΣ ΤΗΣ η ΔΕΥΆΚ και να σταματήσει τις αυξήσεις!!!

  • Ο τόπος να ζεις τι λέει για τις αυξήσεις που προτείνει η επιχείρηση;
    Λαλιστατοι μόνο εκεί που δεν έχει κόστος αλλά μόνο θεωρια σε τέτοια θεματα αφωνια

  • Για 30 χρόνια ή ΔΕΥΑΚ “αγόραζε” και πλήρωνε όταν “θυμόταν” από την ΔΕΗ με 2,5 και 3,5 ευρώ την μεγαβατώρα και ό καταναλωτής την πληρώνει 43,5 ευρώ!! Και έρχονται σήμερα τελείως ξεδιάντροπα, λόγω συγκυριών στην αγορά ενέργειας, νά ανακοινώσουν αυξήσεις!!! Πραγματικά είναι αδιανόητο, στον δήμο Πτολεμαΐδας πήραν απόφαση για μηδενική αύξηση, εδώ μιλούν και σκέφτονται για αυξήσεις!!!!! Έλεος.

  • Να ρωτησουν οι κυριοι του Δημου Κοζανης, τον Δημο Πτολεμαιδας. Τι κανουν και δεν αυξανουν την τιμη της Τηλεθερμανσης και μαλιστα επιδοτουν την τιμη , σε καταναλωτες με χαμηλο εισοδημα π.χ. παπουδες με 320 ευρω συνταξη ανασφαλιστων υπερηλικων.

  • Όλοι μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή, αλλά όλοι πήραν κρατικές επιδοτήσεις. Ιδιώτες και μη.
    Να πάτε στην Αθήνα και να φέρετε τα διπλάσια λεφτά από αυτά που έφερε ο Πλακεντάς στην Πτολεμαΐδα γιατί η αναλογία πληθυσμού είναι ένα προς δύο.
    Αλλιώς παραιτηθήτε και εσείς και οι προηγούμενοι που τα ίδια έφτιαχναν.
    Η αδράνειά σας για να μην πούμε τίποτα άλλο είναι αδιανόητη.

  • Αύξηση του κόστους προμήθειας της θερμικής ενέργειας λόγος αύξησης της τιμής κατά την επιχείρηση κλπ
    Αλήθεια γιατί η επιχείρηση δεν αναφέρει το ποσό πλήρωνε πρώτα την αγορά της θερμικής ενέργειας από την ΔΕΗ,πότε και πόσο αυτή πήγε με την νέα συμφωνια ποιος η ποιοι έκαναν την διαπραγμάτευση με την ΔΕΗ ώστε να το μάθουν οι καταναλωτές και να εξετάσουν αν και από που προκύπτει τόσο μεγάλη αύξηση που εισηγειται η υπηρεσια

  • Οι υπάλληλοι του Δήμου ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο.Η ΔΕΥΑΚ είναι Δημοτική επιχείρηση και δεν ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο.Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

  • Αυτο το Ανεμοσουρουλι να του δωσετε και το χρυσο κλειδι της πολεως της Κοζανης,ουτε ξυλα για τη σομπα δε θ αφησουν οι παραμυθαδες!
    Τον φτιαξατε επιτιμο διδακτορα,φτιαξτε τον και επιτιμο Πολιτη!!
    Θα ελεγα κατι πιο ΕΛΑΦΡΥ!!!!αλλα ερχονται Χριστούγεννα!
    Ολοι στη Φατνη να ζεσταθουμε…απ τ αληθινά προβατα!!

  • Ντροπή στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, ντροπή και στον Μαλούτα που βάζουν το χέρι στις τσέπες των ιδιοκτητών για τα χρέη των ενοικιαστών, χρεοκοπούν τη ΔΕΥΑΚ και θελουν κι αύξηση τιμολογίων.

    Μπαταχτζηλίκι!

  • Κύριε προεδρε και μελη του Δ.Σ της επιχείρησης
    Ήρθε η ώρα των έργων όχι των λόγων
    Είναι η ώρα της ευθύνης
    Τώρα θα αποκαλυφθεί με πραξεις εαν θέλετε πράγματι να προστατεύσετε το εισόδημα των καταναλωτών η όχι
    Πολλά φαντάσματα κρύβονται στις ντουλάπες της ΔΕΥΑΚ
    Μετά από σας η ευθύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο
    Ολοι Σας όμως θα κριθείτε

  • Το σύνθημα για αυξήσεις δόθηκε μόλις μπήκε η τηλεθέρμανση στις επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης.

    Σου λέει αφού καλύπτει πλέον το κράτος ένα μέρος και 45% αύξηση να κάνουμε πάλι μικρός θα είναι ο λογαριασμός.

    Αυτό περίμεναν για να προχωρήσει το θέμα.

    Αλλιώς θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει το θέμα.

    Δυστυχώς ο δήμος Κοζάνης είναι πρωταθλητής στις αυξήσεις και στις τιμές σε κάθε τι.

    Νερό χρυσάφι

    Θέρμανση θα γίνει το ίδιο

    πώς θα επιβιώσει ένας νέος που θέλει να κάνει οικογένεια;

    Με 500 και 600 ευρώ μισθό

    Ειλικρινά θα έρθει η μέρα που κάποιοι θα παρακαλάτε να μπουν ιδιώτες

    Γιατί έχει αποδειχτεί περίτρανα πως σαν λαός κάθε τι δημόσιο δεν το σεβόμαστε αφού πληρώνουν τα κορόιδα

    Όπως κάποιοι φώναζαν για την Ολυμπιακή των 10.000 υπαλλήλων και των 70 αεροπλάνων που κόστιζε 1 δις μέσα κάθε χρόνο γιατί είχαν βολεψει κάποιοι και τα δισέγγονα τους

    Όπως φώναζαν για τον ΟΣΕ άλλο ένα 1δις μέσα

    Όπως φώναζαν για τον ΟΤΕ που αν δεν άνοιγε ο ανταγωνισμός θα είχαμε ακόμη 1 Mbps με 40 ευρώ το μήνα

    Και τώρα φωνάζουν για την Δεη

    Προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες όταν πρόκειται για κοινωνικά αγαθά

    Αλλά όταν βλέπω να γίνεται πάρτι εις βάρος των κοροιδων που πληρώνουν τότε όχι κύριοι.

    κλείσιμο η πούλημα

    Δεν είμαι της άποψης να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα ΑΛΛΆ…

    ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΤΑΙΖΩ ΕΓΩ

    δημόσιες υπηρεσίες με αμέτρητους άχρηστους που το μόνο προσόν είναι η κομματική πειθαρχία και υποταγή.

    Φυτώρια νέων πολιτικαντηδων

    αυτούς θέλατε κάποιοι μην παραπονιέστε έτσι και αλλιώς όσο και να βρίζετε εδώ μέσα και στα καφενεία πάλι αυτούς ψηφιζετε.

  • Θα πρέπει λοιπόν πολυλογαδες να ξέρετε ότι κανείς δεν μας χαρίζει κάτι όλα αγοράζονται. Έχετε να κάνετε με μια ανταποδοτική επιχείρηση στην οποία θα πρέπει να μάθετε να πληρώσετε που και που όχι όλα τσάμπα . Όσο βέβαια για τους μισθούς των υπαλλήλων νομίζω ότι εσείς που κράζετε είσαστε οι μόνοι που πρέπει να κοιτάτε προς τα κάτω . Όταν περνάτε εσείς τους παχουλους μισθούς κερδίζοντας αισχρά σε βάρος άλλων δεν σας είπε κανείς τίποτα . Τώρα λοιπόν που μείναμε μόνοι πάλι κελαιδαττε ;; Κλείστε λοιπόν κάποια στιγμή τα βρομοσροματα σας φτάνει. Δεν βαρεθηκατε ποια ;;;; Έλεος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.