Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: “Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη διαδικασία αφού δεν τηρήθηκαν αδιαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή”

22 Δεκεμβρίου 2021
19:18

Με αφορμή τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κόζανης, εκφράζουμε την διαφωνία μας με την διαδικασία, αφού δεν τηρήθηκαν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και δεν λήφθηκαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή.

Όμως ακόμα και ο καλύτερος καλλιτεχνικός διευθυντής να είχε επιλεγεί, θα ήταν αναγκασμένος να λειτουργήσει στα ασφυκτικά πλαίσια της έλλειψης χρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο λαός της Κοζάνης δεν μπορεί να αποτελέσει κριτική επιτροπή για το ποιος είναι ο καταλληλότερος καλλιτεχνικος διευθυντής. Μπορεί όμως να γίνει κριτής απέναντι σε αυτούς που του στερούν την πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό και αυτό είναι για εμάς βασικό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μια λειτουργία που πατάει στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα και για τα ΔΗΠΕΘΕ.

Ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν μπήκαν οι βάσεις για μια «μεταβατική περίοδο» στα ΔΗΠΕΘΕ, κατά την οποία ενισχύθηκαν οι συμπαραγωγές και οι συνεργασίες, έγινε μείωση του προϋπολογισμού για μισθοδοσίες, αυξήθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων κ.ά. Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ, μιλώντας για «εξωστρέφεια» του πολιτιστικού προϊόντος και παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα σε όλους τους τομείς του πολιτισμού (π.χ. μουσεία, πνευματικά δικαιώματα), θέλει και μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιό τους, να ενισχύσει την ανταποδοτική τους λειτουργία, τη λειτουργία τους ως ΑΕ.

Προβλέπεται τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργούν σαν ΑΕ ΟΤΑ με αποτέλεσμα αντί το έργο τους να επικεντρώνεται στο μορφωτικό σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν, αυτά θα δίνουν βάρος στο να χτίζουν ένα εμπορικό brand name με μπαρ, εστιατόρια, αγορές κ.λπ. Αυτό φυσικά θα επιδρά και στις επιλογές των έργων που θα παρουσιάζονται, ώστε να είναι εμπορικά αποδοτικά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ όπως και αυτό της Κοζάνης εδώ και χρόνια έχουν χάσει τον περιφερειακό τους χαρακτήρα, είναι ασύνδετα με το λαϊκό κόσμο της επαρχίας, οι παραστάσεις έχουν ακριβό εισιτήριο, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο με μεγάλους πρωταγωνιστές, με συμπαραγωγές κ.λπ. σε κεντρικές πόλεις και στην πρωτεύουσα.

Πλέον κανένα ΔΗΠΕΘΕ δεν διοργανώνει περιοδείες ούτε χειμώνα ούτε καλοκαίρι σε χωριά, πέρα από αυτό της Πάτρας με τον ευέλικτο θίασο «Αρμα Θέσπιδος». Σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στο μαρασμό, στην εγκατάλειψη, στις ερασιτεχνικές παραγωγές.

Επομένως αυτή η πολιτική θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά που θα ακριβοπληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στις παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτά, που θα δουν τα δικαιώματα τους να σμπαραλιάζονται.

Αυτήν την πολιτική υπηρετεί πιστά και η Δημοτική Αρχή Κοζάνης και έχει ευθύνες για την μετατροπή του αγαθού του πολιτισμού σε εμπόρευμα. Ευθύνη έχει και για την τήρηση των διαδικασιών για την όσο πιο αντικειμενική επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Διεκδικούμε :

— Οχι στους σχεδιασμούς για αλλαγές στο καθεστώς και τον αριθμό των ΔΗΠΕΘΕ. Οχι στα νέα σχέδια της κυβέρνησης που σπρώχνουν τα ΔΗΠΕΘΕ να λειτουργήσουν ως ΑΕ. Οχι στα πολυμετοχικά σχήματα που προτείνονται.

— Οικονομική, τεχνική και επιστημονική ενίσχυση των ΔΗΠΕΘΕ με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΟΑ. Το κάθε ΔΗΠΕΘΕ να χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετήσια.

— Να τηρούνται σε όλα τα κρατικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ οι κλαδικές συμβάσεις σε καλλιτεχνικό και λοιπό προσωπικό. Αυτό να είναι όρος και στις συμπαραγωγές με άλλους θιάσους.

— Να ενισχυθεί ο πολιτιστικός και μορφωτικός χαρακτήρας των ΔΗΠΕΘΕ και κρατικών θεάτρων ώστε να περιλαμβάνουν παιδικό και εφηβικό θέατρο, την εξασφάλιση δυνατότητας περιοδειών των παραστάσεων ή μικρότερων περιοδευόντων θιάσων σε όλες τις περιοχές της ευθύνης τους, τη δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων, διεξαγωγή σεμιναρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, διαλέξεων πάνω στο θέατρο και άλλες δραστηριότητες που θα απευθύνονται στο λαό της κάθε πόλης.

— Να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότησή τους από το ΥΠΠΟΑ για περιοδείες σε όλες τις πόλεις και χωριά του κάθε δήμου χειμώνα και καλοκαίρι – και για τις δύο σεζόν.

Κοζάνη 22/12/2021

Κοζάνη 22/12/2021

8 σχόλια

  • Από που βγαίνει ο ισχυρισμός ότι δεν τηρήθηκαν διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασιες για την πρόληψη
    Υπάρχουν στοιχεία που τα έχετε η απλώς υιοθετείτε τα αναγραφόμενα στις καταγγελίες η απλώς ως συνήθως βγάζουμε μια ανακοίνωση και λέμε ότι θέλουμε να πούμε και έτσι επιτέλεσαμε το καθήκον μας

  • Αφού δεν συμμετείχε ο εκπροσωπος σας στη διαδικασία πως τώρα βγάλατε συμπεράσματα ; Και γιατί υποτιμάτε τις δυνατότητες της περιφέρειας ? Μόνο της Πάτρας που τυχαία είναι ο δήμαρχος ΚΚΕ κάνει καλά τη δουλειά του ? Και Αυτός λειτουργεί μέσα στο υπάρχον πλαίσιο ,αλλά ξέχασα αυτός είναι ΚΚΕ !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.