Τίτλοι τέλους μπαίνουν στο πολυετές σήριαλ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση του 17% των μετοχών της.
Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της δημόσιας εταιρίας με τη διάθεση του προαναφερόμενου ποσοστού προβλεπόταν από το πρώτο μνημόνιο με την υποχρέωση το ελληνικό δημόσιο να υλοποιήσει τη δέσμευση του το 2012. Η τότε κυβέρνηση δεν πρόλαβε να κάνει την πώληση μεταβιβάζοντας το 2014 το 17% στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2016 συστήνεται η ΕΕΣΥΠ, το γνωστό Υπερταμείο, όπου και το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε το υπόλοιπο ποσοστό (34%) που κατείχε στη ΔΕΗ.
Από τότε και σε όλη τη διάρκεια της εποχής των μνημονίων τα σενάρια για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ έδιναν και έπαιρναν. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως όφειλε από το καταστατικό του, θα έπρεπε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου «πακέτου» μέσα από τη διάθεση του σε επενδυτή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έκρινε πως θα ήταν ο πλέον προσοδοφόρος.
Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και η στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης ήθελε τη ΔΕΗ, μετά την οικονομική εξυγίανση της, να πρωταγωνιστήσει στην ενεργειακή μετάβαση. Έτσι το περασμένο Φθινόπωρο ελήφθη η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης με το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να μη συμμετέχουν σε αυτή ώστε να απομειωθεί το ποσοστό των μετοχών τους, αθροιστικά στο 34%.
Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το Υπερταμείο βρέθηκε με μετοχές της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 23,8% (από 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ με 10,32% από 17%.
Για να μη μείνει όμως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με μετοχές της ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο του και για να βρίσκεται το 34,12% σε ένα ενιαίο πρόσωπο του δημοσίου χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση.
Έτσι πριν δύο μέρες το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η αυτοδίκαιη και άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ ΑΕ., κυριότητας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ήτοι τριάντα εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων σαράντα χιλιάδων (39.440.000) κοινών μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ. (ΕΕΣΥΠ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της σχετικής διάταξης. Και αυτό «προκειμένου ένα νομικό πρόσωπο στο Δημόσιο να κατέχει συνολικά 34,12% του μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ, κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ ΑΕ, που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2021».
Με τον τρόπο αυτό κλείνει το κεφάλαιο που είχε ανοίξει στην πολυετή ιστορία της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του 17%.
Στις επομενες εκλογες (που ειναι κοντα θεωρω)
αν ο μπλε συρφετος βγαλει στο νομο κοζανης το ιδιο ποσοστο με το ’19
θα ειναι ολοι αξιοι της μοιρας τους
ΓΕΝΌΠ ΔΕΗ κατόπιν δικόν μας ενεργειών οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τα δώρα και ανοίγει το πλαφόν.
Έτσι προσπαθούν να ξεγελάσουν τούς Συναδέλφους.!!
Δεν γνωρίζουν οι αδαείς ότι από την στιγμή πού η ΔΕΗ έφυγε από το κράτος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ η καταβολή των δώρων;
Προφανώς και η ΓΕΝΌΠ ΔΕΗ προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανικανότητα της και ΔΥΣΤΥΧΏΣ οι Συνάδελφοι το τρώνε το τυράκι!!!
Γειά σας,απο την στιγμή που έφυγε απο το κράτος η ΔΕΗ και είναι ιδιωτική επιχείρηση,θεωρώ πως δεν έχει σαν επιχείρηση πλέον την υποχρέωση να προκηρύσσει οκταμηνες συμβάσεις με προτεραιότητα για τα πάλαι ποτε πλητωμενα χωριά,πρέπει να ζητήσουν οι τοπικοί φορείς και οι βουλευτές του Νομού την κατάργηση της εντοπιότητας για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου,ειναι δύσκολος καιρός και η ανεργία μαστίζει την περιοχή μας.
Εσυ περιμενεις οχταμηνα καημενουλη απο ενα μαγαζι που εχει ημερομηνια ληξης. Περιμενε ισως κανεις κανα οχταμηνακι και σωθεις