kozan.gr: Αύξηση 10% στα τιμολόγια τηλεθέρμανσης αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (7 ναι & 3 όχι), το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κοζάνης – Tι ακριβώς αποφάσισε για την αναπροσαρμογή του τιμολογίου ύδρευσης – αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης για το 2022 και γιατί καταργείται το ειδικό τέλος 80%

23 Δεκεμβρίου 2021
22:55

Αν κι η πρόταση της υπηρεσίας (ΔΕΥΑ Κοζάνης) για το “καυτό” ζήτημα της προσαρμογής του τιμολογίου τηλεθέρμανσης ήταν να ανέλθει στα 62,00€ πλέον Φ.Π.Α. 6% (ήτοι 65,72€/MWhth) για την περίοδο 2021 – 2022, από τα 43,50€ πλέον Φ.Π.Α. 6% (ήτοι 46,11€/MWhth) που είναι σήμερα, δηλαδή μια αύξηση συνολικά για τον καταναλωτή που ανέρχεται στα 19,61€/MWhth ή 42,53%, τελικά, έπειτα, από εισήγηση του Προέδρου της επιχείρησης Κ. Κυτίδη η αύξηση, από το Δ.Σ., αποφασίσθηκε, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 7 ναι & 3 όχι, να είναι της τάξεως του 10% (αντί 42,53%) με το σκεπτικό, πως, σε γενικές γραμμές,  χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος, “όχι για να είμαστε αρεστοί στον κόσμο αλλά να προσπαθήσουμε  να καλύψουμε ένα μέρος από αυτό που θα μπορούσε να βάλει μέσα την επιχείρηση. Τα άλλα όλα έχουν μια δυναμική που μπροστά μας είναι όχι απλώς να τα διεκδικήσουμε  αλλά να τα πάρουμε”,  σημείωσε  ο Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ύδρευσηςαποχέτευσης ο Κ.Κύτιδης στην εισήγησή του ανέφερε: Από την αρχή της ανάληψης της διοίκησης η θέληση κι η βούλησή μας ήταν να αποτυπωθεί πραγματικά η ανταποδοτική  αξία του νερού για να μην έχουμε αυτή τη μουρμούρα του 80%. Διότι με την τιμολογιακή που υπήρχε δεν αποτυπωνόταν η πραγματική εικόνα της ανταποδοτικότητας του νερού και το 80% έκλεινε κάποιες τρύπες. Δεν πήγαινε πάλι στην πραγματική αποτύπωση αφού και με εκείνη τη λογική πάλι μπαίναμε μέσα 1 εκ ευρώ. Αυτό που έκανε η υπηρεσία είναι να αποτυπώσει την αξία του νερού με την έννοια της ανταποδοτικότητας”.

 Στο πλαίσιο της προτεινόμενης αναπροσαρμογής, λοιπόν, αποφασίσθηκαν, αυτά που ήταν και προτάσεις της υπηρεσίας:

  1. Καταργείται το ειδικό τέλος 80% του ν.1069/1980.

  2. Το τέλος βιολογικού καθαρισμού από 85% επί της αξίας νερού μειώνεται σε 50%.

  3. Το τέλος αποχέτευσης από 40% επί της αξίας νερού μειώνεται σε 25%.

  4. Οι δύο παραπάνω μειώσεις γίνονται, για να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση, αιτία της μεταβολής της αξίας του νερού, η οποία είναι η βάση υπολογισμού των παραπάνω τελών.

  5. Η αναπροσαρμογή της αξίας νερού, είναι προοδευτικά αυξανόμενη, όσο αυξάνει η κατανάλωση, για να αποθαρρύνει την υπερβάλλουσα κατανάλωση, όπως η νομοθεσία προβλέπει.

  6. Η αύξηση της τιμής στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, είναι τόση ώστε οι καταναλωτές τόσο της πόλης της Κοζάνης, όσο και των τοπικών διαμερισμάτων, σε ετήσια βάση να έχουν περίπου την ίδια επιβάρυνση με την προηγούμενη τιμή της κλίμακας.

  7. Η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

  8. Διατηρούνται οι κλίμακες κατανάλωσης, τόσο στα τοπικά Διαμερίσματα, όσο και στην πόλη της Κοζάνης.

  9. Η αναμενόμενη αύξηση εσόδων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ανέρχεται στα 690.000€.

  10. Η προτεινόμενη αναπροσαρμογή του τιμολογίου ύδρευσης – αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., βελτιώνει την ανάκτηση του συνολικού κόστους των αντίστοιχων υπηρεσιών και στοχεύει στην σταδιακή πλήρη ανάκτηση του συνολικού κόστους αυτών, όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει.

  11. Η εφαρμογή του νέου τιμολογίου ύδρευσης – αποχέτευσης θα είναι άμεση μετά την έγκριση του.

kozan.gr

39 σχόλια

  • μεγάλος πολιτικός ο πάρης αφού φούσκωσε με υπαλλήλους και έκανε τον κομματικό στρατό του στην ΔΕΥΑΚ τώρα ο κόσμος πληρώνει τα σπασμένα.

      • Ποιά νίκη ρε παιδιά; Η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.
        Παραπάνω θα πληρώνουμε!

  • αντί να μειώσετε το κόστος το αυξάνετε για να συνεχίσετε να έχετε παχυλούς μισθούς σε μία κατεστραμμένη οικονομικά κοινωνία. Η οργή θα είναι πολλαπλάσια της αναισθησίας σας..

  • Τσουπ 10% τώρα άλλο 10% κοντά στο καλοκαίρι με τα μπάνια του λαού χαλαρά και άλλο 10% του χρόνου τέτοια εποχή πλησιάζουμε στο 40 % σε ένα χρόνο. Αντε με το καλό επιστροφή στην ξύλο σόμπα

    • Δεν αφαιρούν τίποτα. Η μεσοσταθμική αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές της πόλης της Κοζάνης ανέρχεται σε 6,79% και για τα τοπικά Διαμερίσματα σε 10,11%.

  • Πως δικαιολογείται αύξηση στο νερό ενω ηδη η Κοζάνη εχει το ακριβότερο νερό στην Ελλάδα;μπαίνει μεσα η επιχείρηση λέει ο πασοκος διπλοθεσιτης πρόεδρος,πως να μην μπαίνει μεσα αφου έχετε φυτέψει εδω και 30 χρόνια ποσες εκατοντάδες κόσμο εκεί μεσα;Δεν εχω δει ποτέ προκήρυξη ΑΣΕΠ για μόνιμη θεση στη δευακ κι ομως κατα εναν περίεργο τρόπο υπάρχουν εκατοντάδες μόνιμοι υπάλληλοι.τελειώσατε όλοι εκεί στην ενότητα,σε τόσο δύσκολο καιρό για τα σπιτικά εσεις ψηφισατε αυξήσεις στους λογαριασμούς,αυτο δεν ξεπλένετε με ΤΙΠΟΤΑ.

  • κάντε ενα 25% μείωση στα μισθά που σας πληρώνουμε κι αφήστε την “επιχείρηση” με το νερό μας και την περιουσία μας.

    • Οι σύγχρονες επιχειρήσεις κάνουν περιστολή του μισθολογικού κόστους και γενικότερα των λειτουργικών δαπανών. Θα παρακαλούσαμε για να είναι ολοκληρωμένη τοποθέτηση σας να μας πείτε τι κάνετε από αυτου πριν προχωρήσετε στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

  • Γιατί όλες οι παρατάξεις δεν λένε την αλήθεια για το 80%,που δήθεν καταργουν,ενώ τα τελευταία χρόνια το εισέπραττε παράνομα
    Ακόμη να απάντηση η επιχείρηση πόσο νερό έρχεται και πόσο τιμολογειτεαι
    Την ΑΛαΗΘΕΙΑ ρε

  • Και πηραν και δωρα χριστουγεννων 2000 ευρω και οι Δεητζηδες 3000 σε μια χωρα πτωχευμενη που ο κοσμος πειναει ,σαν δεν ντρεπονται εκει στην ΔΕΥΑΚ θελουν και αυξησεις.

    • Μια και είπες ΔΕΗ, το μεγαλύτερο χάλι λέγεται λογαριασμός ΔΕΗ, θα κάνουν κάτι; Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν πιο γρηγορα.
      Βλεπεις την ανάλυση, θα ασχετες αδικες χρεωσεις και μένεις…

  • Ο παχυλος μισθός όμως εκεί. Δεν χωράνε στο κτίριο, με τους παραπάνω να σπαταλούν το ακριβοπληρωμενο 8ωρο συμπληρωνοντσς δελτία στο στοίχημα κόβοντας βόλτες και πίνοντας καφέ αλλά ο μισθός και το ασωτο προσωπικό εκεί.

  • Αντί να μειώσουν 10% τους μισθούς των υψηλά αμειβομένων υπαλλήλων, τα φορτώνουν στους δημότες. Απλά γαϊδ…..Στις εκλογές θα δείτε τι εστί 10%.Εύγε καθιστέ Βούδα.

  • Μέχρι τώρα πλήρωνα κανονικά και στην ώρα μου. Από εδώ και πέρα θα ακολουθήσω τους περισσότερους που πληρώνουν την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς 2 και τρία χρόνια μετά.

  • Θα ήθελα να γνωρίζω αυτό που δικαιούμαι.
    Ποιοι είναι οι επτά (7) οι οποίοι ψήφισαν “ναι” στην αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης και ποιοι είναι οι τρεις (3) οι οποίοι ψήφισαν “όχι”.

    • Σωστο!!! και πριν απο το 10% ειχε αλλη ψηφοφορια για αυξηση 43%. Εκεινα τα ονοματα θελουμε ,για να τα εχουμε υπ”οψιν στις ερχομενες εκλογες.

  • Να μας πούνε πόσα χρόνια έχει να κάνει η ΔΕΗ σύμβαση με την ΔΕΥΑΚ και πόσο πληρώνει το κβ το νερό η ΔΕΗ στην ΔΕΥΑΚ την τιμή που έχει εδώ μιλάμε για Πόλα χρήματα ?

  • Το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ να σταματήσει να βάζει χέρι στις τσέπες των ιδιοκτητών εξωθώντας τους ενοικιαστές σε στάση πληρωμών και μπαταχτζηλίκι, με τον κανονισμό της ΔΕΥΑΚ που αμοιβαιοποιεί τα χρέη τους.

    Δήμος Κοζάνης και ΔΣ πρέπει να ντρέπονται για αυτόν τον κανονισμό.

  • ΝΤΡΟΠΗ είναι η μόνη λέξη που αρμόζει!!!Πρώτα συμμαζεύουμε τα του οίκου μας και μετά δρομολογούμε αυξήσεις στα τιμολόγια.Ηγεμονικοί μισθοί και ανείσπρακτα χρέη σε μία επιχείρηση η οποία πατάει σε δύο βάρκες και όποτε την συμφέρει είναι “δημόσια” και όποτε δεν την συμφέρει είναι “ιδιωτικού δικαίου”. Και να σκεφτείτε ότι είναι και μονοπώλιο!!!Φανταστείτε μία ωραία πρωϊα να βγει ο τάδε Άδωνις και να πεί “βάζω και τους ιδιώτες στην ύδρευση και νομοθετώ ώστε να δώσω δικαιώματα έρευνας άντλησης-μεταφοράς-κατασκευής δικτύων και παροχών σε οικίες και επιχειρήσεις και σε ιδιώτες” ή και αντίστοιχα και δικαιώματα κατασκευής μονάδων θερμικής ενέργειας με οποιαδήποτε καύσιμο και δικαίωμα κατασκευής δικτύου και παροχών Τ/Θ…..ξέρετε τί γλέντια θα έχουμε; Μέσα σε δύο το πολύ χρόνια η ΔΕΥΑΚ θα κλείσει γιατί δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τα τιμολόγια των ιδιωτών!!!!Και θα βγαίνουν οι απανταχού προοδευτικοί και αριστεροθολούρες και θα λένε για εκποίηση δημόσιου αγαθού….λες και τώρα που είναι τάχα μου “δημόσιο αγαθό” το νερό και η θέρμανση δεν τα χρυσοπληρώνουμε….

    • Άνθρωπε μου τι δεν καταλαβαίνεις. Τώρα το χρήμα (πολύ δεν λέω) μοιράζεται σε όλους. Με το Άδωνι όλο θα πηγαινει σε εναν, άντε και σε κάνα δυο υπεργολαβους. Και το χρήμα, όχι απο τους πελάτες αλλά απο τους δημότες και τις κρατικές επιχορηγησεις, αυτές που εσείς οι δεξιουλιδες, τις ξέρετε απ εξω κι ανακατωτα.

      • Φαε κανενα γιαπρακι ρε ασχετε….που δεν βλεπεις πιο περα απο την μυτη σου… που ολα τα βλεπεις με δεξιουληδες και προοδευτικουληδες….και τραβα να πληρωσεις για τελευταια φορα λογαριασμο Τ/Θ με 43,50 γιατι απο τον επομενο θσ σου κοπει η μαγκια…

        • Νεοφιλελεδες ολου του κόσμου ζειστε το όνειρο σας γιατί σύντομα θα ξυπνησετε για να πληρωσετε το ηλεκτρικό και τα παντα όλα που εισάγονται προς μεγάλη χαρά αυτών που τα εισάγουν.

  • Το Δ.Σ. Της Δευακ αρχικά ήταν το παρακάτω :
    1. Κυτίδης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος)
    2. Τουμπουλίδου Παρθένα
    3. Βεντούλη Σουλτάνα
    4. Παφίλης Δημήτρης
    5. Δουγαλής Γεώργιος
    6. Βαλαής Γεώργιος
    7. Καλαμπούκας Πασχάλης
    8. Χατζηγιαννάκης Αργύρης
    9. Παναγιώτα Παπαντωνίου
    Καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος φηφισε τι.

  • Ειναι να απορει κανεις με τις διαμαρτυριες;κανονικα επρεπε να πληρωνουμε τη μοναδα τουλαχιστον70 Ε κι αυτο γιατι πρεπει να πληρωθουν τοσοι εεγαζομενοι.Ειμαστε με τους εργαζομενους η οχι;ας αποφασισουμε.

  • Ποιούς εργαζόμενους ρε πονηρε;ολοι οι υπάλληλοι της τηλεθέρμανσης εχουν να πιάσουν κλειδί κάβουρα και ηλεκτροκολληση 10 χρόνια,δεν φτάνει που τους πληρώνουμε για να κάθονται,πληρώνουμε και τις εργολαβίες για να φτιάχνουν τις ζημιες στο δίκτυο,ειλικρινά εχει καταντήσει αηδία αυτη η και καλα δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας.ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει,η ανεργία καλπάζει και ο Δήμος συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

  • Κάποιος που έχει εισόδημα,30000+ το χρόνο, ούτε που θα το καταλάβει! Εμείς που ζούμε με 5,6,7,8,9χιλιάδες; Εμείς που δεν έχουμε,ούτε για τα απαραίτητα και σας χρωστάμε 1000,2000,3000 ευρώ;Τι πιστεύετε,ότι θα μπορέσουμε ποτέ να σας ξεχρεώσουμε;Και μας από πάνω έχουμε και τις απειλές σας ότι θα μας κόψετε το νερό!Δεν μπορούμε Κύριοι να κάνουμε τίποτα, άλλωστε δεν βοηθάτε!Μόνο απειλές και δεν θα ξεχάσω ποτέ,όταν πήγα στην Δευακ,για να βρω λύση!Τους εξηγώ ότι δεν έχω δουλειά,δεν έχω έσοδα και απάντηση ήταν…Δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα! Πρέπει να φέρεις τα μισά! Δηλαδή 1000,1500 ευρώ! Ανεβάστε το στο 50,100%.Και μετά ελάτε να μας τα κόψετε όλα!

  • Μόνο ντροπή. Μείωση μισθών τώρα σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.
    Εμείς σας πληρώνουμε και το δίκιο είναι αυτό.Αν δεν το πράξετε τώρα δεν θα αργήσει η ώρα του ξεσηκωμομού, αφορμή θέλει ο κόσμος που δεν ξέρει τι να πληρώσει.

  • Η Δευακ ακολουθεί την προδιεγραμμένη πορεία των ΔΕΚΟ,που οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία.Υψηλοί μισθοί, προϊστάμενοι ένα σωρό χωρίς υφιστάμενους, άφαντοι πολλές ώρες από την δουλειά μερικοί υπάλληλοι κάνουν πως δουλεύουν,δεν ασχολείται κανείς για το απαραίτητο συμμάζεμα, ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι φιλότιμοι που μοχθούν για το καλό της επιχείρησης.Αλλά το καράβι οδηγείται στα βράχια.Και μετά θα φταίνε οι Γερμανοί.

  • Παγωσαμε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε παλι τα ιδια? Θελετε και αυξηση!!!! Φτιαξτε την πρωτα και μετα ζητηστε αυξηση Ουτε στο Βοριο πολο να ζουσαμε………………

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.