kozan.gr: Eγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Πέμπτης 23/12, με την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων (συμμετείχαν μόλις 6 από τους 52 Προέδρους ), το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, προϋπολογισμού, περίπου, 25 εκατομμυρίων ευρώ

24 Δεκεμβρίου 2021
08:17

Eγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Πέμπτης 23/12, με την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων (συμμετείχαν μόλις 6 από τους 52 Προέδρους) αλλά κι αρκετές απουσίες δημοτικών συμβούλων, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, προϋπολογισμού, περίπου, 25 εκατομμυρίων ευρώ.  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ε. Σημανδράκος ανέφερε πως: “Eίναι ένα πρόγραμμα  υλοποιήσιμο, όσο γίνεται ισορροπημένο μεταξύ των τοπικών διαμερισμάτων και της πόλης. Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει ως στόχο την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας, ένα πρόγραμμα που στηρίζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό αλλά και την εκπαίδευση. Ένα ποσοστό της τάξεως του 30% είναι έργα του ΕΣΠΑ κι ένα ποσοστό της τάξεως του 25% που δρομολογούνται μέσω του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Κουζιάκης, αναρωτήθηκε: “Το πλάνο μας ποιο είναι να αναμορφώσουμε μόνο την καθημερινότητα; Αυτή είναι μόνο η ανάγκη μας; Η ανάγκη μας είναι, μόνο, η διαχείριση της καθημερινότητας ή για να δώσουμε ένα όραμα, μια κατεύθυνση για το που θέλει να πάει ο Δήμος Κοζάνης; Δεν υπάρχει μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα ούτε ένα έργο που να συνάδει με τη λογική που αναφέραμε. Είναι μια μεγάλη αποτυχία. Δεν θα πω σε σύγκριση με άλλους δήμους τι συμβαίνει, γιατί θα μας πληγώσει αυτό. Γιατί μελέτησα και τα τεχνικά προγράμματα διπλανών δήμων. Άλλα δεν θα κάνω – τη σύγκριση –  γιατί ο κάθε δήμος έχει τις δικές του λειτουργίες, τις δικές του ανάγκες και το δικό του τρόπο λειτουργίας. Η δημοτική αρχή προχωρά εκ του ασφαλούς. Και ποιο είναι το ασφαλές; Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης. 6,5 εκ ευρώ. Άρα μπορούμε να κάνουμε έργα. Δε λέω να μην τα χρησιμοποιήσουμε αλλά στα  περίπου 20 έργα, που θα χρηματοδοτηθούν από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης,  βλέπω 7 αναπλάσεις. Αυτό είναι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης; Αυτό είναι ο σκοπός του; Να το χρησιμοποιήσουμε για τις αναπλάσεις; Λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω, πλήρως, με αυτή λογική. Αυτό που διέκρινα επίσης μιλώντας και με πάρα πολλούς προέδρους α είναι πως δεν έγινε καμιά διαβούλευση. Δεν ρωτήθηκε κανείς. κι αν σήμερα είναι μόλις παρόντες 6 πρόεδροι αυτό είναι ήττα της δημοτικής αρχής. Η παράταξη “Κοζάνη Τόπος να ζεις” θα ψηφίσει λευκό στο τεχνικό πρόγραμμα”.

Από την πλευρά της παράταξης “Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης” την τοποθέτηση περί του Τεχνικού προγράμματος ανέλαβε ο Μ. Μαγγιρίδης, επικεντρώνοντας την άποψη του στα ακόλουθα: “Θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την απουσία των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Διαφωνώ κάθετα με τον κ. Κουζιάκη ότι οι πρόεδροι ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέχουν από αυτή τη  διαδικασία. είναι η πιο σοβαρή διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου. Ειλικρινά δεν κατάλαβα, είναι η πρώτη φορά αυτό που συμβαίνει. Είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος. το να διαμαρτυρόμαστε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το θεωρώ ανούσιο. Ήταν ευκαιρία σε αυτή τη συνεδρίαση να καταθέτει ο κάθε πρόεδρος τα προβλήματα του χωριού του”.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής», Φ. Κεχαγιάς, σημείωσε, σε γενικές γραμμές, πως: “Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στο ΕΣΠΑ μια και τελειώνει η χρονική περίοδος του ΕΣΠΑ που “τρέχει”.  Εδώ θα μπορούσαμε έστω και με εξωτερικούς συνεργάτες να κάνουμε περισσότερα. Είναι μικρή η απορροφητικότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει εντάξεις έργων πάνω από 15 εκ ευρώ. Θα πρέπει στις αναμορφώσεις του τεχνικού προγράμματος να εντάξουμε κι άλλα έργα. Θεωρώ όμως ότι γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια για αναπτυξιακά έργα. Εγώ θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα το φετινό”.

Λαμβάνοντας, τελευταίος, το λόγο, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, παραδέχτηκε πως προβλήματα υπάρχουν, επισημαίνοντας πως για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζονται χρήματα και μηχανισμός υλοποίησης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα, που προηγήθηκαν, από Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Πεχλιβανίδης, ότι ο μέσος όρος των στελεχών της εν λόγω υπηρεσίας είναι πλέον τα 54 έτη κι υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις. “Πρέπει σιγά – σιγά να ανανεώνουμε το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας”, ανέφερε ο Δήμαρχος. “Εγώ χάρηκα με την τοποθέτηση που έκανε ο Χ. Κουζιάκης. Η περιοχή αναζητεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Εγώ ισχυρίζομαι πως αυτό είναι ορατό μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε. Κι εμείς είμαστε από τους δήμους που διεκδικούμε περισσότερα. Για παράδειγμα η πρότασή μας για το ΣΔΙΤ, που είναι της τάξεως περί των 120 εκ ευρώ. Επίσης θα αρχίσει να τρέχει μέσα στη νέα χρονιά το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), θα αρχίσουμε να διεκδικούμε έργα που δίνουν ταυτότητα στην περιοχή ως πόλος καινοτομίας κι αειφόρου ανάπτυξης (π.χ. ενεργειακή κατασκήνωση)”, κατέληξε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

kozan.gr

6 σχόλια

  • Eγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Πέμπτης 23/12, με την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων (συμμετείχαν μόλις 6 από τους 52 Προέδρους) αλλά κι αρκετές απουσίες δημοτικών συμβούλων… Η απόλυτη έννοια της δημοκρατίας!!!!

  • Πολύ ορθά έπραξαν ή πλειοψηφία των προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων, αφού οι περισσότερες προτάσεις τών τοπικών συμβουλίων, ποτέ μα ποτέ δεν λαμβάνονται υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης. Βλέπε φωτοβολταϊκά, μικρά έργα, ή καθημερινότητα που λέμε και είναι αυτονόητη σ’όλα τα χωριά.

  • εσπα κ αναπλασεις, δινονται χρξματα δεξια κ αριστερα, αλλαξε η δημοτικη αρχη κ αρχισε ο αλλος να ριχνει ασφαλτο με τα φορτηγα, τα προηγουμενα χρονια δεν επαιρνε δουλεια βλεπεις…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.