Οδοιπορικό στην Δ. Μακεδονία, μέσα από την παρουσίαση του coupe SUV, Renault Arkana, για λογαριασμό του 4troxoi.gr

26 Δεκεμβρίου 2021
07:20
Κανένα σχόλιο

 

Το coupe SUV, Renault Arkana, που αρχικά προοριζόταν αποκλειστικά για την αγορά της Ρωσίας, αποδείχθηκε ικανό να παίξει το ρόλο ενός παγκόσμιου αυτοκινήτου. Με αφορμή την άφιξή του στη χώρα μας, επισκεπτόμαστε κάποιους ξεχωριστούς προορισμούς της βορειοδυτικής πλευράς του ελληνικού χάρτη.

Οργώνουμε τη Δυτική Μακεδονία σε ένα οδοιπορικό 1.300 χλμ., και πιο συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και της Κοζάνης, πίσω από το τιμόνι ενός Renault Arkana E-TECH Hybrid 145. Πρόκειται για ένα κουπέ SUV με την κίνηση εμπρός, καλούς χώρους και υβριδική τεχνολογία στη φαρέτρα του. Επιβιβαστείτε μαζί μας στην ιδιαίτερη αυτή σιλουέτα με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος (200 χλστ.), και το ταξίδι ξεκινά!

 

Renault Arkana

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων ή Λίμνης Πολυφύτου εγκαινιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972 και δόθηκε σε χρήση το 1975.

Κείμενο: Μανώλης Σαλούρος / Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

Περνώντας τη Γέφυρα των Σερβίων

Έχοντας μπροστά μας ένα μακρύ ταξίδι, βρισκόμαστε στο δρόμο ήδη από τα ξημερώματα. Ανηφορίζοντας στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς τη Λάρισα, έχουμε αρκετό χρόνο για να γνωριστούμε με τη νέα αυτή πρόταση της Renault. Εξωτερικά το Arkana κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά, με το ιδιαίτερο σχήμα του να κερδίζει σε αρκετές περιπτώσεις τις εντυπώσεις, ενώ κάποιοι θα χρειαστούν χρόνο για να εξοικειωθούν μαζί του, εξαιτίας της διαφορετικότητάς του.

Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες χρωμίου, όπως στα πλαίσια των παραθύρων, στα προστατευτικά των θυρών και στα σκούρα εμπρός φρύδια των φτερών, τονίζουν ακόμα περισσότερο την ξεχωριστή του εμφάνιση. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, οι εμπρός και πίσω ποδιές και τα προστατευτικά φρύδια στα φτερά τονίζουν τον SUV χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ η κεκλιμένη γραμμή της οροφής σε συνδυασμό με το σχήμα των πλευρικών παραθύρων φέρνουν και τη λέξη «κουπέ» στο προσκήνιο.

Renault Arkana

Τα full LED φωτιστικά σώματα διαθέτουν την υπογραφή σχήματος «C» που χαρακτηρίζει όλα τα νέα μοντέλα της Renault, ενώ και τα πίσω φωτιστικά σώματα αξιοποιούν επίσης την υπογραφή «C» με μία λωρίδα που διατρέχει όλο το πλάτος της πίσω πόρτας και τα ενώνει.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο αμάξωμα, με το μήκος του να διαμορφώνεται στα 4.568 χλστ. και το μεταξόνιο στα 2.720 χλστ., υπόσχεται πλούσιους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Στο εσωτερικό, η πρώτη εντύπωση έχει να κάνει με τη σχετικά υψηλή θέση οδήγησης. Ακόμα και στη χαμηλότερη ρύθμιση του καθίσματος, βρίσκεται ψηλότερα από εκείνο του συνοδηγού. Ο οδηγός έχει μπροστά του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων που περιλαμβάνει μία έγχρωμη οθόνη 4,2, 7 ή 10,2 ιντσών (ανάλογα με την έκδοση), ενώ την εικόνα συμπληρώνει η μεγάλη κεντρική οθόνη 7 ή 9,3 ιντσών, όπως στο μοντέλο του οδοιπορικού μας.

Renault Arkana

Η κεντρική κονσόλα του Renault Arkana προσφέρει μεγάλους και έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους, σύστημα επαγωγικής φόρτισης smartphone (όχι το δικό μας), πλευρικές θήκες και ένα δίχτυ από την πλευρά του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης αυτόματο ηλεκτρικό χειρόφρενο από το πρώτο επίπεδο εξοπλισμού, με δυνατότητα Auto Hold στις πλουσιότερες εκδόσεις. Διαθέτει επίσης τέσσερις θύρες USB (δύο εμπρός και δύο πίσω), ενώ στις θήκες των θυρών μπορούν να χωρέσουν μπουκάλια 1,5 λίτρου.

Renault Arkana

Παρά τις αναμενόμενες υποχωρήσεις στον αέρα πάνω από τα κεφάλια λόγω του κουπέ σχήματος, προσφέρει αρκετή ευρυχωρία, ειδικά στους πίσω επιβάτες, οι οποίοι ενδεικτικά αξίζει να γνωρίζετε ότι διαθέτουν χώρο για τα γόνατά τους έως 211 χλστ. Οι επιβάτες λοιπόν θα φιλοξενηθούν εύκολα, ενώ θα έχουν στη διάθεσή τους και έναν αρκετά πλούσιο χώρο αποσκευών 513 λίτρων (480 λίτρα για την έκδοση E-TECH Hybrid με κιτ επισκευής ελαστικού). Διαθέτει επίσης ένα υπερυψωμένο δάπεδο, ενώ το πίσω κάθισμα μπορεί να αναδιπλωθεί και να δημιουργήσει ένα εντελώς επίπεδο δάπεδο φόρτωσης.

Επιπλέον, χάρη στο σύστημα Renault Easy Connect, το Renault Arkana είναι απόλυτα δικτυωμένο, μέσω της εφαρμογής MY Renault και του νέου συστήματος πολυμέσων Renault Easy Link. Το σύστημα παρέχει μόνιμη δικτύωση 4G και πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται από συνεργάτες όπως την Google (εύρεση διευθύνσεων) και την TomTom (πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και περιοχές κινδύνου).

Renault Arkana

Το Renault Easy Link και η ενσωματωμένη χαρτογράφηση προσφέρουν επίσης αυτόματες και τακτικές ενημερώσεις χαρτών, και εμείς έχουμε ήδη πληκτρολογήσει τον πρώτο μας προορισμό. Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, ή Λίμνης Πολυφύτου όπως επίσης θα τη βρείτε, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων. Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 7 χλμ. βορειοδυτικά των Σερβίων. Είναι η μία από τις δύο γέφυρες της τεχνητής λίμνης, μαζί με τη γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά, κοντά στην Αιανή, και είναι μικρότερη σε μήκος (615 μέτρα). Εμείς την αποτυπώνουμε από ψηλά, απολαμβάνοντας τη θέα της από το χωριό Νεράιδα, το οποίο αξίζει να εντάξετε στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα, έχοντας τα Σέρβια στο βάθος, και στη συνέχεια φεύγουμε με κατεύθυνση τον Κρόκο Κοζάνης.

Η κωμόπολη του Κρόκου είναι γνωστή στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, για την παραγωγή του ομώνυμου καρυκεύματος (κρόκος), που αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας του χρώματός του.

Renault Arkana

Παραλίμνιες περιηγήσεις

Τι οδηγούμε λοιπόν σε αυτό μας το ταξίδι; Ακολουθώντας τα βήματα των Clio, Captur και Megane, η Renault εφαρμόζει την ίδια στρατηγική και στο Arkana, ενσωματώνοντας την υβριδική τεχνολογία E-TECH. Ο κινητήρας E-TECH Hybrid των 145 ίππων περιλαμβάνει έναν 4κύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.598 κ.εκ. νέας γενιάς. Είναι εξοπλισμένος με φίλτρο μικροσωματιδίων για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και η ισχύς του είναι 91 ίπποι, ενώ συνεργάζεται με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν 36 kW και έναν 15 kW HSG (High-Voltage Starter Generator).

Ένα αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων συμπληρώνει το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Για την ακρίβεια, ένα «ρομποτικό» με ασυγχρόνιστες σχέσεις σε δύο σετ. Η 1η και η 2η για τον ηλεκτροκινητήρα, και η 3η, 4η, 5η και 6η για το βενζινοκινητήρα, οι οποίες μάλιστα εμπλέκονται περίπου στα 30 χλμ./ώρα. Επίσης, παρέχεται η επιλογή «Β» (Brake), για αυξημένη επιβράδυνση με ενισχυμένη ανάκτηση ενέργειας.

Renault Arkana

Ο συνδυασμός των ηλεκτροκινητήρων και του κιβωτίου ταχυτήτων εξασφαλίζει ομαλές αλλαγές, που είναι από τα πρώτα πράγματα που σημειώνεις οδηγώντας το, όπως βέβαια και ο αναμενόμενα αυξημένος ήχος σε σχέση με την έκδοση 1.3 TCe EDC Hybrid MHEV των 140 ίππων, την οποία επίσης είχαμε οδηγήσει στην ελληνική παρουσίαση του μοντέλου στο Λουτράκι.

Οι επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές για το χαρακτήρα του μοντέλου, με την επιτάχυνση από στάση και έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να είναι της τάξεως των 10,8 δλ. και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 172 χλμ./ώρα, για ένα μοντέλο με βάρος 1.435 κιλών. Ταυτόχρονα, χαμογελάς διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, και αυτό οφείλεται στην μπαταρία ιόντων λιθίου 1,2 kWh (230V) που βρίσκεται στο χώρο των αποσκευών, προσδίδοντάς του υβριδικές αρετές οικονομίας και οικολογίας. Έτσι, έως και το 80% του χρόνου κίνησης στην πόλη πραγματοποιείται ηλεκτροκίνητα, επιτυγχάνοντας έως και 40% μείωση της κατανάλωσης, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Renault Arkana

Οι πρώτες παραδόσεις του Renault Arkana στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022. Αρχική τιμή τα 25.290 ευρώ για την έκδοση 1.3 TCe EDC Hybrid MHEV των 140 ίππων ως Expression, ενώ αυτή του οδοιπορικού μας, η Hybrid E-TECH των 145 ίππων, κοστίζει 29.390 ευρώ ως Expression και 31.890 ευρώ ως Dynamic.

Το Renault Arkana E-TECH Hybrid υπόσχεται μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100 χλμ. και 112-117 γρ./χλμ. εκπομπές CO2 (τιμές WLTP), ενώ στο οδοιπορικό μας σημειώσαμε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, μέση τιμή 6,6 λίτρα/100 χλμ. Σημαντικό το ότι σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης το Arkana E-TECH Hybrid μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 75 χλμ./ώρα.

Στον σβέλτο ρυθμό το Renault Arkana, που βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B, εμφανίζει κάποιες κλίσεις, κυρίως εξαιτίας των 20 εκ. που απέχει το αμάξωμα από το έδαφος, αλλά δεν είναι τόσο έντονες ώστε να προβληματίσουν οδηγό και πλήρωμα, με τις ρυθμίσεις της ανάρτησης (ΜακΦέρσον εμπρός/ημιάκαμπτος άξονας πίσω) να σε ενημερώνουν ότι τα πάντα εδώ έχουν γίνει με γνώμονα την άνεση, και όχι τη σπορ οδήγηση, αίσθηση που σου μεταφέρει και το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου.

Renault Arkana

Μέσα στην πόλη είναι ευέλικτο, με κύκλο στροφής 11,2 μέτρων, ενώ χωρίς αμφιβολία το ταξίδι σε ανοιχτό δρόμο είναι ο τομέας του, αφού γίνεται άνετα, με ασφάλεια και εντελώς αγχολυτικά. Σε καλό επίπεδο αίσθησης αλλά και απόδοσης το σύστημα πέδησης του μοντέλου, με τις δύο εκδόσεις να χρησιμοποιούν αεριζόμενους δίσκους εμπρός και δίσκους πίσω.

Renault Arkana

Απόλαυση η παραλίμνια φωτογράφιση στην πανέμορφη, κάθε εποχή, πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει επιφάνεια 28,655 τετραγωνικά χλμ., το βάθος της κυμαίνεται από 8 έως 12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία της είναι στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Η τεχνολογία Renault Multi-Sense προσφέρει στον οδηγό την ευκαιρία να εξατομικεύσει τον τρόπο οδήγησης ανάλογα με τη διάθεσή του. Συνδυάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ της χαρτογράφησης του κινητήρα, του υποβοηθούμενου συστήματος διεύθυνσης, του εσωτερικού φωτισμού και τη διαμόρφωση του ψηφιακού πίνακα οργάνων, οι ρυθμίσεις του Multi-Sense διατίθενται με τρεις διαφορετικές επιλογές: Eco για περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, Sport για αμεσότερη απόκριση στο πάτημα του γκαζιού και πιο άμεση πληροφόρηση και απόκριση από το τιμόνι, MySense (εργοστασιακή ρύθμιση) για την ιδανική εξατομικευμένη λειτουργία.

Renault Arkana

Νωρίς το απόγευμα, πλέον, και έχουμε προσεγγίσει το Μαυροχώρι. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της λίμνης Ορεστιάδας, απέναντι από την πόλη της Καστοριάς, το οποίο αποτελεί τουριστικό προορισμό για ήσυχες διακοπές, ενώ εκεί λειτουργεί και ο Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου, που έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις.

Renault Arkana

Συνεχίζουμε προς το Δισπηλιό, γνωρίζοντας ότι στην περιοχή έχουν ανασκαφεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού, η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς στον «Δημόκριτο», στο 5.260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου. Οι συστηματικές ανασκαφές (από το 1992) αποκαλύπτουν τα λείψανα ενός εκτεταμένου λιμναίου οικισμού της Μέσης και Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του είδους στην Ευρώπη, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τον καλοστημένο χώρο-αναπαράσταση που υπάρχει στο Δισπηλιό.

Renault Arkana

«Πετώντας» πάνω από την αναπαράσταση του Λιμναίου Νεολιθικού Οικισμού, στο Δισπηλιό.

Η μέρα μας ολοκληρώνεται με παραλίμνια φωτογράφιση στην πάντοτε πανέμορφη πόλη της Καστοριάς, αλλά και με βραδινές περιηγήσεις στο Ντολτσό, την παλιά πόλη της «Αρχόντισσας της Μακεδονίας», μια πανέμορφη πλακόστρωτη συνοικία με νεοκλασικά σπίτια, μαγαζάκια και ξενώνες μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Renault Arkana

Επίλογος στα «πλίνθινα χωριά» και με… River Party!

Κοντά μας οι πανέμορφες Πρέσπες, στις οποίες σας έχουμε ταξιδέψει στο παρελθόν και θα επανέλθουμε στο μέλλον, ενώ εσείς σίγουρα θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο δικό σας ταξιδιωτικό σε αυτή την πλευρά του χάρτη.

Εμείς έχουμε άλλα σχέδια για επίλογο στο δικό μας. Γρήγορο πρωινό πέρασμα από τον Απόσκεπο, με την εκπληκτική θέα, τη λιθόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τις δώδεκα πέτρινες βρύσες της, και φύγαμε για τα ιστορικά Κορέστεια ή «πλίνθινα χωριά», όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά. Τα παλαιά σπίτια, κυρίως εγκαταλελειμμένα, είναι κατασκευασμένα με πλίνθους με κοκκινόχωμα και άχυρο, χαρίζοντας ένα χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής.

Renault Arkana

Πέρασμα από τα ιστορικά Κορέστεια ή «πλίνθινα χωριά», όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά.

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας πριβέ πάρτι. Μα, φυσικά στο Νεστόριο, εκεί που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι (εκτός αυτών του Covid-19), και συγκεκριμένα τα τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, το φημισμένο φεστιβάλ «River Party».

Renault Arkana

Θεσμός που ξεκίνησε το 1978, και πραγματικά αξίζει να βρεθείς και να αφεθείς στις μουσικές αλλά και στη μαγεία της τοποθεσίας που τον φιλοξενεί, έστω για μία φορά στη ζωή σου! Κάπως έτσι ολοκληρώνεται και αυτό το οδοιπορικό μας, με το Renault Arkana να δένει με την παρέα μας, αποτελώντας μια τίμια και φιλόξενη ταξιδιάρικη πρόταση._ Μ. Σαλ.

Renault Arkana

Στο οδοιπορικό μας σημειώσαμε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, μέση κατανάλωση 6,6 λίτρα/100 χλμ.

RENAULT ARKANA E-TECH HYBRID 145

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.598 κ.εκ. > ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ: 145 ίπποι/5.600 σ.α.λ. > ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 148 Nm./3.600 σ.α.λ. (βενζινοκινητήρας) – 205 (ηλεκτροκινητήρας) > ΚΙΝΗΣΗ: Στους εμπρός τροχούς > ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ.: 4.568×1.820×1.576 χλστ. > ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.720 χλστ. > ΒΑΡΟΣ: 1.435 κιλά > ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: 200 χλστ. > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ*: 10,8 δλ. > ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ*: 172 χλμ./ώρα > ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ: 6,6 λίτρα/100 χλμ. > ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 112-117 γρ./χλμ. > ΤΙΜΗ: Από 25.290 ευρώ (1.3 TCe 140 ίππων Expression EDC Hybrid MHEV) > ΤΙΜΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ: Από 29.390 ευρώ (Hybrid E-TECH 145 ίππων Expression)

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Renault Arkana

4troxoi.gr  Mανώλης Σαλούρος

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.