Με το νέο χρόνο να πετάξουμε από πάνω μας ό,τι μας εγκλωβίζει (Γράφει η Πηνελόπη Μελίδου*)

31 Δεκεμβρίου 2021
20:09

Καλή χρονιά αγαπημένοι μου με μια σημαντική ευχή:

Με το νέο χρόνο να πετάξουμε απο πάνω μας ό,τι μας εγκλωβίζει”

Η δική μου πρόταση είναι ότι είναι πλέον καιρός να βγάλουμε απο τις κουβέντες μας τις παρακάτω αλλά και πολλές ακόμη εκφράσεις ώστε να μπορούν επιτέλους ΟΛΟΙ οι άνθρωποι να νιώθουν ελεύθεροι να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και όπως την έχουν ονειρευτεί.

Πάχυνες/αδυνάτησες

Δεν πέφτει σε κανέναν λόγο το πόσα κιλά είναι ένας άνθρωπος. Μπορεί πολλές φορές να λέμε “μα εγώ το λέω για λόγους υγείας”. Στο όνομα αυτής της φράσης όμως κρύβονται πικρόχολα σχόλια, κακία και πολλά πολλά άλλα. Δεν μας αφορά αν ο άλλος έχει παραπάνω ή λιγότερα κιλά. Ας κοιτάξουμε καλύτερα τον άνθρωπο ως άνθρωπο.

Γυναίκα είσαι, περιποιήσου λίγο…

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί την γυναίκα την βλέπουν ως αντικείμενο, γιατί ακόμη παλεύει για τα αυτονόητα. Όταν εξακολουθούμε να έχουμε στο μυαλό μας το πρότυπο της γυναίκας ως barbie, αψεγάδιαστη, περιποιημένη… μόλις δούμε κάτι διαφορετικό, μια γυναίκα με τρίχες ας πούμε ή μια γυναίκα που δεν ήθελε να βαφτεί σπεύδουμε να της υπενθυμίσουμε ότι έτσι δεν γίνεται αποδεκτή. Το αποτέλεσμα αυτού; μικρά κορίτσια που μισούν το σώμα τους, μικρά κορίτσια με διατροφικές διαταραχές, μικρά κορίτσια που δεν αγαπούν τον εαυτό τους.

Πότε θα παντρευτείς; μεγαλώνεις…

Ξέρετε για κάποιους ανθρώπους ο γάμος δεν είναι αυτοσκοπός. Μπορεί να μην το έχουν βάλει ως στόχο στη ζωή τους ή μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες. Ας σεβαστούμε τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων που διαφέρουν απο τις δικές μας. Δεν χρειάζεται να τις αποδεχτούμε και να συμφωνήσουμε αλλά χρειάζεται να τις σεβαστούμε.

Ποιος ξέρει κι αυτός/ή τι θα του/ης έκανε…

Είναι καιρός να πετάξουμε απο πάνω μας αυτή την χειροτερότερη (αν υπάρχει αυτή η λέξη) έκφραση. Μια έκφραση που δίνει ευθύνη στα θύματα. Μια έκφραση που δίνει χώρο στους θύτες. Μια έκφραση που δίνει ενοχή σε αυτούς που δεν πρέπει και ανακούφιση σε αυτούς που μόνο ενοχή και ντροπή θα έπρεπε να νιώθουν.

Τώρα θυμήθηκε να μιλήσει…

Το τραύμα χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί και να μπορέσουμε να το αντικρίσουμε. Πιο χαζή και χωρίς νόημα έκφραση απο αυτή νομίζω δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος γι αυτήν την έκφραση στη ζωή μας. Ήρθε η ώρα να πεταχτεί στον κάδο με τα πιο άχρηστα πράγματα στον κόσμο. Δεν θα μας ρωτήσει κι ούτε μας πέφτει λόγος πότε ένας τραυματισμένος άνθρωπος θα αποφασίσει να μοιραστεί μια απο τις χειρότερες (αν όχι η χειρότερη) εμπειρίες της ζωής του.

Τι περιμένεις και δεν κάνεις ένα παιδάκι;

Γιατί μπορεί να μην θέλει; ή μπορεί και να μην μπορεί; πιο άβολη ερώτηση απο αυτή αναρωτιέμαι αν υπάρχει. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για να γίνουν γονείς. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουμε απόφαση και να καταλάβουμε ότι η απόφαση να κάνει ένας άνθρωπος παιδί θα πρέπει να προϋποθέτει ωριμότητα, υπευθυνότητα, ευσεινηδησία. Δεν κάνουμε παιδί για να πάρουμε μόρια στο δημόσιο. Δεν κάνουμε παιδί για να πάρουμε μετάθεση. Δεν κάνουμε παιδί για να προλάβουν οι γονείς μας να δούνε εγγόνια. Κάνουμε παιδί γιατί είμαστε έτοιμοι να μεγαλώσουμε έναν άνθρωπο. Είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε κάποιες φορές τον εαυτό μας πίσω και να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτόν τον άνθρωπο.

Μην ανακατεύεσαι και βρεις το μπελά σου…

Και μετά βγαίνουμε και λέμε “εμείς τους ακούγαμε που μαλώνανε”… ποτέ κανένας όμως δεν ανακατεύτηκε και τελικά χάθηκε μια ψυχή, ένας άνθρωπος που αν ανακατεύσουν τώρα θα είχε απελευθερωθεί. Δεν πειράζει, λοιπόν, κι αν κάποιες φορές ανακατευόμαστε. Μπορεί για κάποιον αυτή η ανάμειξη να είναι η σωτήριος ανάσα στη ζωή του.

Αυτός είναι gay…

Ε και; πως μπορεί να επηρεάζει η σεξουαλική ταυτότητα ενός ανθρώπου τη δική σου ζωή; Και πόσο όμως αυτή η έκφραση μπορεί να τραυματίσει, να στιγματίσει και να καθορίσει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου ε; Γι αυτό, λοιπόν, ας σταματήσουμε να βλέπουμε φύλα και σεξουαλικές ταυτότητες κι ας βλέπουμε ανθρώπους!

Με συγχωρείτε για το μακρυνάρι κείμενό μου! Αλλά ήθελα πραγματικά να τα εκφράσω και να τα βγάλω απο μέσα μου! Γιατί έστω κι ένας να σταματήσει να τα λέει αυτά για εμένα θα είναι επιτυχία!

Καλή χρονιά! Με υγεία, ψυχική και σωματική και πολλή πολλή πολλή αγάπη! Τη χρειαζόμαστε γιατί φαίνεται ότι μας λείπει.

Πηνελόπη Μελίδου

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών, εφήβων & ενηλίκων

Ένα σχόλιο

  • Πολύ εύστοχα όσα γράφεις κι οντως ναι, αν κάνεις ο κάθε άνθρωπος πιο πολύ αυτοκριτική και λιγότερο κριτική στους άλλους θα είναι καλύτερη η κοινωνία μας. Καλή χρονιά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.