Υπάρχουν πολλά χωριά στην Ελλάδα που ξεχωρίζουν λόγω της ιστορίας τους. Κάποια είναι ξεχωριστά επίσης για την ομορφιά τους και το όνομά τους. Ένα από αυτά είναι και η Νεράιδα. Ένα ξεχωριστό χωριό όχι μόνο λόγω του ονόματός του αλλά και λόγω της θέσης του καθώς προσφέρει πανοραμική θέα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο λόγος για το χωριό Νεράιδα που βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού στην Κοζάνη. Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές μιας και σου δείχνουν την πανοραμική θέα που διαθέτει το χωριό προς τη γέφυρα Σερβίων και την λίμνη Πολυφύτου.

Η ομορφότερη Νεράιδα της Ελλάδας με την υπέροχη θέα

Νεράιδα ΚοζάνηςΗ Νεράιδα Κοζάνης, λοιπόν, είναι ένα πολύ όμορφο και τουριστικό πλέον χωριό που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί σε όσους την επισκέπτονται. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο έχει περάσει αρκετές και δύσκολες καταστάσεις αλλά σήμερα στέκει περήφανο προσφέροντας τη μοναδική του θέα σε όσους βρεθούν εκεί. Πρόκειται για έναν παραλίμνιο οικισμό ο οποίος βρίσκεται ψηλά στο λόφο της Νεράιδας και στα όρια με την περίφημη γέφυρα.

Το χωριό βρισκόταν παλιότερα αλλού αλλά με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης και την δημιουργία του φράγματος, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά καθώς μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1974 το χωριό διαλύθηκε ξανά. Οι κάτοικοι λαμβάνοντας πολύ μικρές αποζημιώσεις αναγκάστηκαν να αναζητήσουν για τρίτη φορά νέο τόπο. Αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο σημερινό λόφο της Νεράιδας, καθώς και στο Πλατύ Ημαθίας, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κοζάνη ενώ υπήρξαν αρκετοί που ξενιτεύτηκαν.

Η εντυπωσιακή γέφυρα των Σερβίων

Εκτός από το χωριό της Νεράιδας, εξίσου εντυπωσιακή είναι φυσικά και η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Πρόκειται για μια γέφυρα η οποία το 1976 οπότε και κατασκευάστηκε αποτέλεσε τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Η δημιουργία της έγινε με σκοπό αυτή να ενώσει τις δυο όχθες της νεοδημιούργητης τότε τεχνητής λίμνης Πολυφύτου. Η λίμνη αυτή στην οποία καθρεφτίζεται η Νεράιδα αποτελεί στην πραγματικότητα μια τεχνητή όπως είπαμε, λίμνη με μακρόστενο σχήμα. Βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα και για αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή της, θεωρούνταν ως μια εκ των μεγαλυτέρων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

exploringgreece.tv,