Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης για το θάνατο της Μαρίας Σιδέρη

3 Ιανουαρίου 2022
14:51
Κανένα σχόλιο
sideri

 

Μία εμβληματική προσωπικότητα  της αριστεράς, μια θρυλική μορφή που έδωσε μάχες για την ελευθερία και την ταξική πάλη, η Κοζανίτισσα  Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Η Μαρία Δεμσερή – Σιδέρη ήταν  μια από τις τελευταίες Επονίτισσες και επιζήσασες των φυλακών Αβέρωφ, γνωστή για την αντιστασιακή της δράση.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητές της ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Αργότερα οργανώθηκε και στο ΚΚΕ. Συνελήφθη δύο φορές για τη δράση της, την πρώτη στις 5 Δεκεμβρίου 1946, τη δεύτερη στις 7 Ιουλίου 1947, οπότε και καταδικάστηκε πέντε φορές σε θάνατο. Έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια, περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της.

Στις 23 Νοεμβρίου 1959 αποφυλακίστηκε με τα μέτρα ειρήνευσης. Το 1981 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο “Ερμής” το πρώτο της βιβλίο “Δεκατέσσερα Χρόνια”, έργο βιογραφικό που παρουσιάζει τη ζωή της από τη σύλληψη μέχρι και την απελευθέρωσή της, με εικονογράφηση από έργα δικά της τα οποία φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισής της. Το 1992 παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο “Χρόνια Οδύνης”. Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1984.

Ο Δήμος Κοζάνης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.