Οι ελπίδες για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας εναποτίθενται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, χαρακτήρισε το ίδρυμα ως «βασικό πυλώνα» του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και υποσχέθηκε ταυτόχρονη στήριξή του σε πολλά επίπεδα. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο ανθρώπινο δυναμικό του που καλείται να σηκώσει το «βάρος» της μετάβασης, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινοτομία, αλλά και στην προσέλκυση εταιρειών πληροφορικής και start-up που είναι το παρόν, αλλά και το μέλλον.
Ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης, είναι αυτός που ανέλαβε σε μια κρίσιμη στιγμή την διοίκηση του Πανεπιστημίου και καλείται να το οδηγήσει στην επόμενη φάση που περνάει μέσα από τους «σκοπέλους» της μεταλιγνιτικής περιόδου και του «μαύρου κύκνου» της πανδημίας. Ταυτόχρονα, καλείται να «χτίσει» τον ουρανοξύστη που η μεταλιγνιτική πρόκληση απαιτεί, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, με συρρικνωμένα τμήματα και λίγους φοιτητές, την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μην «ακούει και βλέπει» το σημαντικό ρόλο που θα επιτελέσει το ίδρυμα στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Για όλα αυτά μας μιλάει ο ίδιος ο Πρύτανης σε αποκλειστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Χ».
Ζητούμενο το brain gain
«Το Πανεπιστήμιο για να γίνει η κινητήριος δύναμη για την περιοχή χρειάζεται ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο σε προσωπικό, αλλά και φοιτητές που θα αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα. Ένα μικρό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Έχουμε χαμηλή αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. Εδώ πρέπει το Υπουργείο να μεριμνήσει. Προς στιγμή μας αντιμετωπίζει οριζόντια, δεν υπάρχει η περίφημη ρήτρα μετάβασης. Αυτό που επιτυγχάνουμε με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό είναι άθλος. Σε ό,τι αφορά στο φοιτητικό πληθυσμό, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μείωση των εισακτέων σε ομοειδή τμήματα του κέντρου για να βοηθήσει. Επί της ουσίας, το πρόβλημά μας είναι γεωγραφικό και αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Μέσα από την επίλυση του θέματος φοιτητικής στέγης, μπορούμε να προσφέρουμε τη στέγαση ως ελκυστικό κίνητρο για να σπουδάσουν περισσότεροι στην Κοζάνη και στη Δυτική Μακεδονία» επεσήμανε ο κ. Θεοδουλίδης.
Ζητούμενο για τον ίδιο είναι να μείνουν, αλλά και να έρθουν άνθρωποι στην περιοχή και επειδή, όπως τονίζει, στο brain gain κεντρικό ρόλο έχει η καινοτομία, δίδεται μεγάλη έμφαση στη Ζώνη Καινοτομίας. Πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό πρότζεκτ, στο πρότυπο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που θα μπορέσει να στηρίξει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον, όπως μας είπε, υπάρχει για το τεχνολογικό πάρκο που θα φιλοξενήσει start-up και spin off εταιρείες. «Εταιρείες πληροφορικές εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρουν για data analysts, clouding και στο πλαίσιο αυτό είναι στη σκέψη μας ένα Τμήμα Επιστήμης Δεδομένων. Θα έρθει, επίσης, το τρίτο «πράσινο» data center της ΕΔΥΤΕ σε οικοδομικό τετράγωνο μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο είναι εμβληματικό έργο» προσθέτει.
Είμαστε εδώ για τους φορείς και τις επιχειρήσεις
Όσον αφορά στη σχέση του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, ο Πρύτανης αναφέρει πως οι συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις είναι αρκετές αλλά χρειάζονται περισσότερες. «Τους έχουμε πει πως μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε ή να εμπλακούμε κι εμείς. Ξεκινήσαμε, επίσης, μια καλή συνεργασία με τα επιμελητήρια που είναι ο ενδιάμεσος δρόμος για τις επιχειρήσεις. Το Πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ανοιχτό και θέλει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις. Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε χέρι-χέρι. Αλλά χρειάζεται κάποιος να έρθει και να μας πει «θέλω αυτό, μπορείτε να μου το κάνετε;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδουλίδης.
Σε εφαρμογή ο κτιριολογικός σχεδιασμός
Ο κ. Θεοδουλίδης «ξεδίπλωσε» το μεγάλο και ταυτόχρονα φιλόδοξο κτιριολογικό σχεδιασμό του πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιοχής μας. Πρόκειται ομολογουμένως για ένα από τα μεγαλύτερα κτιριολογικά προγράμματα του Πανεπιστημίου με προτεραιότητα την μεταφορά στο νέο «κάμπους» στην ΖΕΠ διοίκησης και τμημάτων εντός του 2022 με την έναρξη να προγραμματίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Έχουμε σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα κτιριολογικά προγράμματα. Στη ΖΕΠ δημιουργούμε μια φοβερή υποδομή, στην οποία θα επιδιώξουμε να μεταφερθούμε μέχρι το Σεπτέμβριο με τη διοίκηση και τα τρία εκ των πέντε τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Από ‘κει και πέρα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της υποδομής στη ΖΕΠ, όπου έχουμε οικοδομήσει μέχρι στιγμής σε 950 στρέμματα 20 χιλ. τ.μ. και συνολικά μπορούμε να φτάσουμε στα 110.000 τ.μ. Μελλοντικά, θα μπορούσε να πάει στη ΖΕΠ και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, αλλά και φοιτητικές εστίες, συνεδριακό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να μην πούμε πως υπάρχουν κτίρια που έχουν προβλήματα τα οποία και διορθώνουμε όπως σε Καστοριά και Γρεβενά» ανέφερε ο κ. Πρύτανης.
Οι στόχοι για την έρευνα
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στοχεύει ψηλά στο κομμάτι της έρευνας. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, στόχος είναι να γίνει το ίδρυμα πιο αποδοτικό στο να πάρει ανταγωνιστικά προγράμματα, όπως τα Horizon. «Έχουμε τώρα 2,25 εκ., την ώρα που το Μετσόβιο που είναι ο «πρωταθλητής» έχει 90 εκ. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να ξεκινήσουμε να εκπαιδεύουμε τους καθηγητές, προσλαμβάνοντας εταιρείες που θα μας κάνουν πιο αποδοτικούς στο να παίρνουμε τέτοια προγράμματα. Επίσης, επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών ΔΕΠ που είναι ενεργά, αλλάζοντας την κουλτούρα, καθώς πλέον το 20% της χρηματοδότησής μας, θα έχει να κάνει με τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους δείκτες» τονίζει.
Όσον αφορά στο κομμάτι της εξωστρέφειας, υπάρχει στόχευση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άλλες χώρες με αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. «Το Υπουργείο μας έδωσε χρήματα για τη λεγόμενη διεθνοποίηση, την ωρίμαση δηλαδή τέτοιων προγραμμάτων και καταθέτουμε μια πρόταση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Εδώ το δύσκολο είναι να προσελκύσεις. Χρειάζεσαι agents και συνεργασίες με διεθνή γραφεία. Υπάρχει στόχευση, όμως, και μάλιστα είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την Κύπρο για κοινά προγράμματα, στα οποία τα δύο πρώτα χρόνια θα γίνονται εκεί και τα δύο τελευταία εδώ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδουλίδης.
Για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη
Την ώρα που το Πανεπιστήμιο θέτει τους παραπάνω στόχους και έχει οριστεί ως ο «βασικός παίχτης» της απολιγνιτοποίησης, το Υπουργείο Παιδείας ειδικά μετά τις τελευταίες αλλαγές με την βάση του δέκα, δείχνει ουσιαστικά τον δρόμο των συγχωνεύσεων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας θέτει το πρόβλημα της «καθοδήγησης» από το Υπουργείο, το οποίο κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. «Χρειαζόμαστε κεντρική καθοδήγηση. Το Υπουργείο κάνει το αντίθετο. Το βλέπει αποσπασματικά. Κάποιες αρχικές αποφάσεις για την αναδιάταξη του χάρτη τις έχουμε λάβει και δεν θα πάμε σε μεγάλες αλλαγές. Πήραμε απόφαση να ενσωματώσουμε το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης με αυτό των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών και να μετονομάσουμε το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης σε Μάρκετινγκ. Έχουμε, επίσης, την ιδέα για δημιουργία Τμήματος Επιστήμης Δεδομένων, ενώ θα συνεχίσουμε με τους Μαθηματικούς στην Καστοριά και το Ορυκτών Πόρων, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο μας ρωτά ευθέως για το μέλλον των συγκεκριμένων, καθώς έχουν χαμηλό αριθμό εισακτέων. Έχουμε σχέδιο αρκεί να μας βοηθήσουν λίγο να το θέσουμε σε εφαρμογή, χωρίς ξαφνικές αλλαγές» καταλήγει ο κ. Θεοδουλίδης.
Σωκράτης Μουτίδης, Γιάννης Κωσταρέλλας – xronos-kozanis.gr
Φαντάζομαι όταν λέει να του χτυπήσουν την πόρτα, εννοεί όπως αυτή την προγραμματική σύμβαση με το ΕΒΕ για το Εκθεσιακό Κεντρο, όπου το πανεπιστήμιό του ανέλαβε τη μελέτη αφαιρόντας δουλειά από τα τοπικα Τεχνικά Γραφεία. Γίνε μηχανικός στο ΠΔΜ για να μείνεις άνεργος επειδή σου πήρε τη δουλειά το πανεπιστήμιο…
Η αλήθεια είναι ότι το Πανεπιστήμιο έχει άδεια Γ’ κατηγορίας που χρειάζεται. Αλλιώς ενδεχομένως η ανάθεση να πήγαινε σε άλλο πανεπιστήμιο η τεχνικό Γραφείο εκτός Δυτ. Μακεδονίας.
Το ΠΔΜ και καθε “πανεπιστήμιο”, επιχειρηματίας είναι ή εκπαιδευτικό ίδρυμα;
ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς.
Δε γίνεται να είσαι και εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας, αυτό νοθεύει τον ανταγωνισμό
αχ μηχανικέ μου εσύ…
Αν το Πανεπιστήμιο βγάζει μηχανικούς για ΠΕΑ τότε είναι αποτυχημένο πανεπιστήμιο.
Καλά που το κατάλαβες! Πανεπιστήμιο που ασχολείται με ΠΕΑ, τι σόι πανεπιστήμιο είναι, πανεπιστήμονά μου εσύ!
Επισης να παν στο τμημα βιομηχανικου σχεδιασμου να κανουν τις ετικετες για τα κρασια τους
Όταν το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ήταν ακόμη στο ΤΕΙ, ο τότε προϊστάμενος του τμήματος μηχανολογίας και νυν αντιπρύτανης ΕΛΚΕ του “πανεπιστημίου” σεργιάναγε σε ημερίδες οινοποιών προσπαθώντας να πάρει δουλειές για το τμήμα, όπως αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης του Εκθεσιακού Κέντρου. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.
Όλοι οι επενδυτές θα ανοίξουν την πόρτα του πανεπιστημιου Χόπκινς!
Βάση εισαγωγωγής το 4 και το 1 ,ουτε καν το 10 και θέλετε να εξάγετε οράματα και σχέδια!
Τα πανεπιστήμια δε ζητιανεύουν..πελατεία!!!
Ποιές επιχειρήσεις περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα; Αυτές που τους παίρνει τη δουλειά από το στόμα;
Τη Ζώνη Καινοτομίας
Τα τεχνικά γραφεία μόνο επιχειρήσεις δεν είναι.
Το κακό με τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματική οικονομία και την κατάσταση της αγοράς.
Σας είπε ο Πρωθυπουργός πως το πανεπιστημιο σας αποτελει ” πυλώνα αναπτυξης για την απολιγνιτοποίηση” και σεις πιστεψατε τα λόγια του!
Συνήθως οι πολιτικοί εμπαιζουν ανθρώπους αφελεις,δεν ήξερα οτι οι πανεπιστημιακοι εμπαιζονται απο τους πολιτικους!
Μπορειτε να μας πείτε,πόσοι εισαχθέντες στο πανεπιστήμιο πυλώνα,εχουν μεσο ορο εισαγωγης στη βαθμολογία τους πανω απο 11 και 12;
Και πόσοι πανω απο 16 και 17;
Ενα περιφερειακό ΙΕΚ είστε!!
Καθε χωριό και χόπκινς,καθε πολη και Αριστοτελειο
Διασύνδεση Πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την πραγματική αγορά είναι το πλαίσιο σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο! Εδώ γίνονται ακόμη προσπάθειες, ενώ έχει υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και ΕΒΕ, επί προεδρίας Νίκου Σαρρή. Μπράβο Νίκο!
…για να τους κάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση με κόστος €25.000,00 και υπεργολαβία €7.000,00.
Να πανεπιστήμιο, να μάλαμα…
Στήριξη στο Πανεπιστήμιο! Δείτε λίγο προς Γιάννενα, Ξάνθη κλπ. Στήριξη εδώ και τώρα από την κυβέρνηση!
Παρουσιάστε έργο και τις προτάσεις σας και να πάτε εσείς στις επιχειρήσεις. Βάλτε τους καθηγητές να δουλέψουν που έρχονται 2 φορές την εβδομάδα για λίγες ώρες. Μόνο σε προγράμματα δουλεύουν για την πάρτη τους
Να στηρίξει έμπρακτα η κυβέρνηση και η περιφέρεια
Δλδ ο τσαμπουρης κ μητλιαγκας έδωσαν απευθείας ανάθεση στο πανεπιστήμιο 25000 ενώ έξω θα έδιναν 7000?? Κρίμα πολύ αυτά να τα βλέπουν οι επιχειρηματίες.
Τα 21 μέλη του ΔΣ ομόφωνα. Τα 7000 δεν ισχύουν.
Μπες στη Διαύγεια
Έκθεση ιδεών. Πως είναι δυνατόν να έχει επιτυχία η Ζώνη Καινοτομίας όταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του? Η συνέντευξη δείχνει μια πολύ επιφανειακή αντίληψη.
Επίσης ο σχεδιασμός που προτείνεται είναι ερασιτεχνικός. Σε ποιο Πανεπιστήμιο υπάρχει σε προπτυχιακό επίπεδο Τμήμα Επιστήμης Δεδομένων? Και πως θα επιβιώσουν τα Τμήματα Ορυκτών Πόρων και Μαθηματικών με μονοψήφιο αριθμό φοιτητών? Ποιά είναι η ‘λίγη βοήθεια’ που ζητάει ο Πρύτανης από το Υπουργείο? Επίσης εκείνο που μας λείπει είναι φοιτητές από τα Δυτικά Βαλκάνια για να αποκτήσουμε εξωστρέφεια? Με την πελατειακή νοοτροπία που έχει επιβληθεί από τη διοίκηση προς εξυπηρέτηση ημετέρων, δυστυχώς το Πανεπιστήμιο δεν έχει όχι μόνο μέλλον αλλά ούτε και παρόν.
Παρακολουθώντας τα σχόλια των αναγνωστών σε κάθε δημοσίευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμπεραίνω ότι θα πρέπει οι διοικούντες ή να απευθυνθούν σε κάποιους ειδικότερους από τους καθηγητές τους σε θέματα marketing καθώς δεν προβάλλεται σωστά το σημαντικό έργο που πιθανόν να παράγει ή να παραιτηθούν.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που γράφεται, περί μελετητικού γραφείου των Δήμων, της Περιφέρειας και των ΕΒΕ που κλέβει δουλειά από τους επαγγελματίες της περιοχής δεν τιμά ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε τον πρωθυπουργό της χώρας που το βάζει μπροστά στο άρμα της μετάβασης στην μεταλιγνητική εποχή
Τιμητική θέση στον μουσουρουλη χωρίς αιτιολόγηση
Και καμία διασύνδεση με την τοπική κοινωνία αλλιώς θα το επέλεγαν ως κριτήριο αξιολογησης
To “Πανεπιστήμιο” Δυτικής Μακεδονίας είναι χειρότερο από ΙΕΚ
Οεκ ταπερμαν γιατι τα ταπερ παν και ερχονται!!!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Κύριε Διευθυντά,
Όταν ένα πανεπιστήμιο ασχολείται με προγραμματικές συμβάσεις αντί για την εκπαίδευση, δεν είν’ στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζει.
μετά τιμής
Όψιμος
Ας μην είμαστε κοντόφθαλμοι. Ότι και αν είναι το Πανεπιστήμιο το χρειαζόμαστε στον τόπο μας.
Έφυγε η ΔΕΗ, έφυγε ο στρατός (Ά Σώμα) εάν φύγει και το πανεπιστήμιο θα ετοιμάσουμε viza για Καναδά…
“Πήραμε απόφαση να ενσωματώσουμε το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης με αυτό των Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών και να μετονομάσουμε το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης σε Μάρκετινγκ”!!!!!!!!!!
“υπάρχει στόχευση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και άλλες χώρες με αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών”
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΙΣ ΕΒΓΑΛΑΝ!!!!
δεν ειχαν ποτε ολες τι γλωσσες, μονο μια κατοπιν επιλογης των φοιτητων και ηταν τα Ρωσικα..