kozan.gr: Αναχώρησαν οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, σήμερα (16/1), λίγο μετά τις 8 το πρωί, για το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα (Φωτογραφίες)

16 Ιανουαρίου 2022
14:08

 

Αναχώρησαν σήμερα Κυριακή (16/1/2022), λίγο μετά τις 8 το πρωί, για το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, προκειμένου να παραλάβουν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου. Η αποστολή  αποτελείται από 5 άλογα – καβαλάρηδες και ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα που θα μεταφέρει τις προμήθειες για τη διατροφή των αλόγων. Τα άτομα της αποστολής έχουν υποβληθεί σε rapid test κι η επιλογή τους έγινε έπειτα από κλήρωση στη συνάντηση που είχαν οι καβαλάρηδες  στις 9/1/22 στην αίθουσα του πνευματικού συλλόγο. Να σημειώσουμε πως η μεταφορά των θαυματουργών λειψάνων του Οσίου Νικάνορα, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1918, όταν η περιοχή είχε πληγεί από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη. Από τότε, κάθε χρόνο, νέοι της περιοχής φθάνουν με τα άλογά τους στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, μετά από περίπου 8 ώρες, διανύοντας μια διαδρομή 52 χιλιομέτρων.

Oι φωτογραφίες είναι της Ρ. Παπαγεωργίου

 

3 σχόλια

  • Παράξενο πρᾶγμα φαίνεται στὴ σημερινὴ γενεὰ τὸ νὰ καταγίνεται κανένας μὲ τὴ θρησκεία καὶ μὲ τοὺς ἁγίους. Αὐτὰ τὰ θεωροῦνε προλήψεις οἱ σημερινοὶ ἄνθρωποι, ζαλισμένοι ἀπὸ τὴν ἐπιστήμη. Ὡστόσο, στὴν Εὐρώπη, ποὺ στάθηκε ἡ μάνα τῆς ἐπιστήμης καὶ τὸ σχολειὸ τῆς ἀθεΐας, ὑπάρχουνε πολλοὶ ἄνθρωποι ἀπὸ τὴν τάξη τῶν σπουδασμένων, ποὺ γυρεύουνε νὰ βροῦνε κάτι ἀλλοιώτικο ἀπὸ τὴν ἀνθρώπινη γνώση, καὶ ψάχνοντας, φτάνουνε στην ἀληθινὴ θρησκεία τοῦ Χριστοῦ.
    Ἔφυγε ὁ ἅγιος ἀπὸ τὴ Θεσσαλονίκη μ᾿ ἕνα παλιόρασο ἀπὸ γιδότριχα, καὶ τράβηξε νὰ πάγη σὲ κεῖνο τὸ βουνό. Στὸ δρόμο, δίδασκε τοὺς ἀπελπισμένους χριστιανούς, ποὺ τότε πρωτοδοκιμάζανε τὴν τούρκικη σκλαβιά. Κοντὰ στ᾿ ἄλλα, σπούδασε παιδιά, ὑποστήριξε σχολειά, κ᾿ ἔτσι συνείργησε κατὰ πολὺ στὸ νὰ μὴ χαθῆ ἡ γλώσσα μας.
    Φώτης Κόντογλου: Ὁ Ἅγιος Νικάνωρ καὶ τὸ Μοναστήρι του
    ἀπὸ τὸ βιβλίο του «Ἀσάλευτο Θεμέλιο», Ἀκρίτας 1996

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.