Γιώργος Αδαμίδης: “Η «Πτολεμαΐδα V» πρέπει να μπει σε λειτουργία και να παραμείνει παραγωγική σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της”

19 Ιανουαρίου 2022
13:20

 

Με αφορμή την δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας της θερμοηλεκτρικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και παραμένοντας σταθερά στο μετερίζι της σταδιακής και όχι εκβιαστικής απανθρακοποίησης των ενεργειακών αναγκών της χώρας θέλω να υπενθυμίσω τα εξής:
 Το κόστος κατασκευής της μονάδας μαζί με τη απαλλοτρίωση του Οικισμού της Ποντοκώμης και τα συνοδά έργα ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μια επένδυση του ελληνικού λαού για την ενεργειακή του αυτάρκεια
 Η μονάδα έχει σχεδιασθεί για να δουλέψει με λιγνίτη τουλάχιστον μέχρι το 2050
 Στη μονάδα μαζί με το ορυχείο που θα την υποστηρίζει πρόκειται με την έναρξη της λειτουργίας της να ανοίξουν περί τις 800-1000 νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
 Γύρω από την λειτουργία της μονάδας θα αναπτυχθεί και θα διατηρηθεί ένας σημαντικός αριθμός δορυφορικών επιχειρήσεων που θα προσθέσουν στο ενεργητικό τους έναν αξιοσημείωτο κύκλο εργασιών
 Η μονάδα θα υποστηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας αξιοποιώντας εγχώριο καύσιμο που διασφαλίζει ως ένα βαθμό την ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική της χώρας
 Η επαπειλούμενη μετατροπή της σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου εμπεριέχει πολλά ρίσκα και αβέβαια αποτελέσματα, σίγουρα όμως κέρδη για τους μεσάζοντες και τους μεταπράτες
 Οι ιδεοληψίες και τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογικά δόγματα δεν πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο τόσο σοβαρών πολιτικών αποφάσεων
Παλεύουμε για να αποτρέψουμε την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Παλεύουμε για να παρέχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στον Έλληνα καταναλωτή. Παλεύουμε για να μην μετατραπούν οι λιγνιτοφόρες περιοχές της πατρίδας μας σε Κρανίου Τόπο.
Η «Πτολεμαΐδα V» πρέπει να μπει σε λειτουργία και να παραμείνει παραγωγική σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της. Κάθε άλλη σκέψη ή πρακτική αποτελεί δολιότητα και απιστία κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Η σημερινή φωτογραφία με την Πτολεμαΐδα V είναι αναδημοσιευμένη από το kozan.gr

31 σχόλια

  • Μόνος σου παλεύεις Γιώργη. Κυβέρνηση, κόμματα και θεσμικοί παράγοντες της περιοχής (βλέπε Δήμαρχος Κοζάνης) το θεωρούν βέβαιο ότι θα την ξεπουλήσουν στα συμφέροντα του φυσικού αερίου. Την πληρώσαμε με το υστέρημά μας για να την χαρίσουμε στους αεριτζήδες και τους παπατζήδες.

      • ΠΡαγματι του Ζηκου εχει….της Παρνηθας ομως
        αυτουνου που ελεγε στη Φλωρινα προεκλογικα οτι θα την κανει μεγαλυτερη την επιχειρηση και δεν θα την κλεισει ποτε. Φιλακια και περαστικα με τον γιο του αποστατη που ψηφισατε!

  • και τα ειπε ολα αυτα ο αδαμιδης?οσο περισσοτερα λεει τοσο ανεβαινουν οι μετοχες του στο κομμα.προφανως..γιαυτο λεει καθε βλακει που του ερχεται..προλαβαινεισ να αλλαξης κομμα.αυτο που παρακαλας να παρεισ θεσουλα θα ειναι ουτε τριτο στις εκλογες.προλαβαινεις.

  • Αδαμίδη τα πράγματα είναι απλά για να μπαίνει μια μονάδα στο συστημα πρέπει στις δημοπρασίες να πουλάει ρεύμα στην φθηνότερη τιμή . Άλλιως μένει εκτός και κλείνει.

    • Υπάρχει περίπτωση Στήβεν Χόκινγκ να μην μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνίτες αν διορθώσουμε το λάθος του 2014 και ζητήσουμε όπως έκαναν αυτοί οι κουφιοκέφαλοι Πολωνοί και Γερμανοί να πάρουμε και μεις δικαιώματα ρύπων; Αλλά ξέρις τι θα γίνει τότε; Δεν θα ξαναμπεί στο σύστημα καμμία μονάδα φυσικού αερίου. Τέλος πάντων εσύ μπορεί να έχεις εργοδότη τον Μυτιληναίο ή τον Κοπελούζο. Εμείς τι φταίμε να βλέπουμε να προσβάλλετε μ’ αυτό τον τρόπο η κοινή λογική;

      • Πήραν δικαιώματα οι Γερμανοί ; Οι Πολωνοί πήραν επειδή όταν έγινε η συμφωνία το ΑΕΠ τους ήταν κάτω του 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ε.ε

      • Ποιος προσβάλει την κοινή λογική ; Αυτός που περιγράφει με ειλικρίνεια την κατάσταση που ισχύει τώρα η αυτός που λέει άμα …η γιαγιά μου είχε ….τότε θα δούλευαν και οι λιγνιτικες .

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ..ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ..ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ..ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ..ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑς ΑΔΑΜΙΔΗ..ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ..ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΛΟΥ ΑΝΔΡΟΣ..Η ΑΠΕΛΠΗΣΙΑ.

  • Τωρα που το ρευμα ανεβηκε γιατι δεν κατεβαζετε διακοπτες ετσι ωστε να αγωνστειτε και μια φορα για τον ελληνικο λαο που σας χρυσοπληρωνει;Οσο για τη μοναδα V η δεη δε θα πρεπει να κανει το λαθος και να τη λειτουργησει με λιγνιτη ουτε μια μερα.Φ.Α.και μονο Φ.Α.για καθαρο περιβαλλον.Συντομα να πουληθει σε ιδιωτη 100%, γιατι το κρατος δε μπορει να ειναι και επιχειρηματιας και να πληρωνει τους δεητζηδες μεγαλυτερους μισθους απο τους γιατρους και τους πιλοτους της Π.Α.Φτσνει πια.

  • Παραμύθια της Χαλιμάς.Ακομη και σήμερα με την τιμή του ΦΑ ψηλά το κόστος καύσης του λιγνίτη είναι ψηλότερο από αυτό.Ευτυχώς λόγω χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργούν οι μονάδες λόγω τηλεθέρμανσης,με ψηλό κόστος για την ΔΕΗ.

  • ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΑΡΑΓΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝΕ :

    ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ . ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ .

    ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ . ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ , ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ . ΑΥΤΟΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΟΥΦΑΖΟΥΝΕ .

  • Ο λιγνίτης είναι ο “μαύρος χρυσός” της Ελλάδος!Το Φ.Α.ειναι εισαγόμενο ,ακριβό κ παίζονται κερδοσκοπικά κ γεωπολιτικά παιχνίδια που έκαναν πανάκριβη την ηλεκτρ.ενεργεια!
    Μακάρι η επόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει την “απολιγνιτοποιηση”!

  • Καλα τα λες Γιωργο.!!! Πες μας τωρα και ενα κομμα , που πηρε θεση για συνεχιση της λειτουργιας με λιγνιτη. Ετσι για να ξερει ο κοσμος τι θα ψηφισει οταν γινουν εκλογες.

    • Εμείς με τη στάση μας θα αναγκάσουμε τα κόμματα να πιστέψουν στα δίκαια μας αιτήματα για τη διατήρηση του λιγνίτη ως καύσιμου τις επόμενες δύο – τρεις δεκαετίες. Μην περιμένεις να αποφασίσουν για μας αν εμείς δεν παλέψουμε για τον ευατό μας. Στο κάτω κάτω βρε αδερφέ εδώ που φτάσαμε πρέπει να δώσουμε αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών». Αλλιώς θα δούμε τον τόπο μας να καταστρέφεται και εμάς και τις οικογένειές μας να φτωχοποιούνται όσο καμμιά άλλη περιοχή του ευρωπαϊκού νότου.

      • Στενόμυαλη λογική εγκλωβισμένη στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας . Όταν δεν σέβεσαι την φύση ,αυτή φίλε μου σε τιμωρεί και το βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και ποιο έντονα , με τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο . λιγνίτης τέλος ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο και λίαν σύντομος και το φυσικό αέριο .Όσον αφορά την Γερμανία έχει να κάνει με την ποιότητα του άνθρακα , ο δικός μας είναι πιο ρυπογόνος και για αυτό είναι ασύμφορη η χρήση του .

  • Το κοινό συμφέρον είναι η λιγνητικες μονάδες να μείνουν στην ηλεκτρική ενέργεια έως 2040 .αλλιώς η κοινωνία θα πληρώσει πολύ ακριβό ρεύμα κ.α ας δούμε την κιλοβατορα σταπό 500 Ευρο με ένα μπαμ στην Ουκρανία.

  • 1,7 δις πετάξατε ενώ ξέρατε ότι αυτή η Μονάδα λόγω τιμής ρύπων ήταν ασύμφορο να στο να λειτουργήσει. Να μη σπαταλήσετε άλλα τόσα για την τιμή της ΓΕΝΟΠ; Λίγη ντροπή ρε συ.

  • Δεν μπορεί όσοι υποστηρίζουν την απολιγνιτοποίηση να μην βλέπουν τον τείχο που θα στουκάρει σε λίγο η Δυτική Μακεδονία.
    Κάτι άλλο συμβαίνει…

    • Το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό. Παπαγαλάκια πληρωμένα με ένα κομμάτι ξερό ψωμί και τρολάκια των βουλευτικών γραφείων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.