Το Όσκαρ στην ΠΦΠΟ και ειδικότερα στην πολυτάλαντη πρόεδρο Νατάσα Μπομπολάκη που θα μπορούσε να υποδυθεί την Μέριλ Στριπ, σε ένα παράλληλο σύμπαν την πρωταγωνίστρια του Don΄t Look Up ως πλανητάρχης στον πλανήτη των ζώων.*

*«Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο>.

Ας λάβουμε υπόψιν τα στοιχεία των χείριστων

α) Άθλια κυνοκομεία.

Βελτίωση και εκσυχρονισμός εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, πλήρη εναρμόνιση και λειτουργία με βάση την νομοθεσία, ένταξη στο Φιλόδημος 2 για επέκταση – αναβάθμιση του καταφυγίου άνω των 600,000 ευρώ.

β) Εγκλεισμοί.

Με άνω των 1500 περισυλλογών και άνω των 180 καταγγελιών – μηνύσεων από πολίτες για ασυνήθιστη συμπεριφορά αδέσποτων σκύλων, καταφέραμε ο μεγαλύτερος όγκος να έχει υιοθετηθεί, το μεγαλύτερο κομμάτι του υπολοίπου όγκου να έχει επανενταχθεί, έγκλειστα παραμένουν τα επιβεβαιωμένα επιθετικά ζώα από την 5μελη επιτροπή (με τακτές συνεδριάσεις εδώ και 2 χρόνια και ελάχιστες ως καθόλου τα προηγούμενα 13 χρόνια).

Διαμένουν στο καταφύγιο μαζί, με άνω των 220, υπερήλικα ζώα, τα οποία γεννήθηκαν και φιλοξενούνται τα τελευταία 11 χρόνια με σύσσωμη απόφαση μη εφαρμογής του Ν. 4830/21 με θεραπείες άνω των 15 λεισμανιακών σκύλων

Περίεργη λέξη ο εγκλεισμός για τον ποιος τον χρειάζεται.

γ) Εξαφανίσεις ζώων

Μάλλον εννοείται τα ζώα που υποτίθεται εξαφανίστηκαν, βρέθηκαν και επανήλθαν στην κατοχή του δήμου από ιδιωτικούς χώρους <φιλόζωων> με την συνδρομή της αστυνομίας και να εκκρεμεί μήνυση εναντίον τους. Και ζώα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως δια μαγείας και άλλα από φιλοξενούμενα, βρέθηκαν νεκρά, φαγωμένα από λύκους η τροχαία.

δ) χωρίς λόγο απομακρύνσεις αδέσποτων ζώων και τοποθέτηση σε άλλα μέρη.

Ν.4830/2021 αρ,10 παρ, βαε) και ββ)

ε) στ) κάκιστη συμπεριφορά σε πολίτες και συλλόγους.

Με ένα δίκτυο εθελοντών που σιτίζουν και φροντίζουν, υγειονομικά κατάλληλα ζώα, με άμεση ανταπόκριση και μέριμνα από τους ιδίους και τον δήμο, με έναν δήμο διαλλακτικό με πρόθεση την συνεργασία και την συναίνεση με τους συλλόγους και την βοήθειά του προς αυτούς με την παροχή τροφών, νερού και παροχής κτηνιατρικής φροντίδας, δεν έγινε εφικτή η σύναψη μνημονίου συνεργασίας, καθώς συνεχώς το απέφυγαν, παρόλο που εθελοτυφλούμε στην νομιμότητα της λειτουργίας των σωματείων τους.

ζ) απουσία όλων των παρακάτω θετικών

Μήπως απουσία τμήματος του εγκεφάλου σας ?

Τα στοιχεία για τους καλούς δήμους (όχι εμείς, ένας από το χωριό, δεν τον ξέρετε)

α)β) Δράσεις που καλλιεργούν την φιλοζωική κουλτούρα. Παροχή Παιδείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

. Ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση στο δημοτικό καταφύγιο και την διαχείριση των αδέσποτων στον δήμο γενικότερα.

. Διανομή φυλλαδίων με την νομοθεσία για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων, αλλά και τα δικαιώματα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων.

. Δημιουργία ιστοσελίδας <petarisma> ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

. Δενδροφύτευση στο καταφύγιο και τον ιππικό όμιλο.

. Εκδήλωση στο πάρκο εκτάκτων αναγκών για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων (4 Απριλίου) ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών και διάθεση κολάρων του δήμου για τα αδέσποτα της γειτονιάς μας , μαζί με λιχουδιές.

. Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα των ζώων ( 4 Οκτωβρίου) στο πνευματικό κέντρο με προβολή ταινίας ευαισθητοποίησης. (Ευελπιστούμε να ήμασταν αντάξιοι της αντίστοιχης δράσης που πραγματοποιήσατε εσείς την ανάλογη μέρα.)

.Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση με επισκέψεις σε νηπιαγωγεία της πόλης μας.

γ) Διάλογος με τα Σωματεία.

Παρά τους επανειλημμένους διαλόγους με τα σωματεία όπως επίσης και με την ΠΦΠΟ μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίζουν να μην είναι συνεργάσιμοι απουσιάζοντας από τις συνεδριάσεις – συσκέψεις για θέματα της διαχείρισης είτε απόν είτε με συντονισμένη αποχή.

Η θέση μας παραμένει ίδια και είμαστε παρόν για εκ νέου διάλογο για καλύτερα αποτελέσματα.

δ) προγράμματα περίθαλψης και στειρώσεων.

Ακόμη δεν φτάσαμε στο θεμιτό επίπεδο για σας καθώς η περίθαλψη άνω των 1000 και άνω των 800 στειρώσεων, άνω των 1200 σημάνσεων και άνω των 2000 εμβολιασμών, είναι μικρός αριθμός. Θα συνεχίσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς.

ε) αντιμετώπιση των ζώων με ευαισθησία από τους υπαλλήλους.

(Με ελάχιστες ευθανασίες κάτω των 10 ) αναφέραμε και παραπάνω ότι δεν είναι πρόθεση μας.

στ) ζ) παροχή τροφών και ένδειξη σεβασμού στις ανάγκες και την ζωή των ζώων

(Με ελάχιστες ευθανασίες κάτω των 10 ) αναφέραμε και παραπάνω ότι δεν είναι πρόθεση μας.

στ) ζ) παροχή τροφών και ένδειξη σεβασμού στις ανάγκες και την ζωή των ζώων

Μάλλον η παροχή – διάθεση άνω των 80000 κιλών καθώς και το περιεχόμενο των παραπάνω φωτογραφιών δεν είναι αρκετά.

η) Απουσία όλων των αρνητικών των κακών δήμων.

Να προσθέσουμε κάποια ακόμη που παραλείψατε :

1. Διανομή φυλλαδίων με την νομοθεσία για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων, αλλά και τα δικαιώματα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων.

3. Τοποθέτηση αφοδευτηρίων και ειδικών κάδων.

4. Τοποθέτηση δοχείων σίτισης και νερού.

5. Αγορά ειδικού οχήματος για τις ανάγκες της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

6. Διανομή σκάνερ σε δημοτική αστυνομία, αστυνομία και θηροφυλακή για έλεγχο και των κυνηγών και κτηνοτρόφων.

7. Ενεργοποίηση της δημοτικής αστυνομίας σε ελέγχους σε ότι αφορά τα ζώα.

8. Πρόσληψη υπαλλήλων για την καθαριότητα και την σίτιση στο καταφύγιο.

9. Πρόσληψη κτηνιάτρου.

10. Συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους.

11. Προμήθεια φαρμακευτικού υλικού.

12. ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις με εθελοντές κτηνιάτρους. ( από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα ανά δίμηνο)

13. Καταγγελίες στην αστυνομία για παράνομες μεταφορές και μετακινήσεις αδέσποτων ζώων.

14. Διασώσεις αδέσποτων σκύλων από εγκλωβισμούς (πηγάδια, υπόγεια, κάγκελα και γενικά μη προσβάσιμων χώρων) , με την πολύτιμη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ του Α.Τ Πτολεμαϊδας. (Αριστη συνεργασία σε όλους τους τομείς.)

15. Φιλοξενίες σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς μετά από αδυναμία των κηδεμόνων τους.

16. ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ σε αδέσποτα ζώα μετά από τραυματισμούς τροχαίων, δαγκωμάτων, κακοποίησης, δυστυχώς συμπολιτών μας, χειρουργείων οστεοσύνθεσης, και ασθενειών όπως Λεισμάνια, Διροφιλάρια, Ερλίχεια, ( οφείλονται σε σκνίπες, ψύλλους και τσιμπούρια) Ψώρα (δερματικό), Ασκίτη ( αφορά τα νεφρά) , Αποπαρασιτώσεις εσωτερικές και εξωτερικές, φαρμακευτική αγωγή και σε κουτάβια που νόσησαν από Πάρβο ( εντερίτιδα), επίσης ζώα που χρειάστηκαν αγωγή μετά από δηλητηρίαση (φόλα).

θ) Αξιοπρεπή καταφύγια.

Για όσους δεν ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα αδειοδοτημένα καταφύγια πανελλαδικά, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελεί κι ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων ( όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, στο οποίο δεν εμφανίζονται οι επιπλέον βελτιώσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα).

Μια επίσκεψη σας, θα σας διαφωτίσει .(ελπίζουμε). Τουλάχιστον επισκεφθείτε το σάιτ μας.

Δικαιωματικά παίρνετε κ. Μπομπολάκη το δικό μου βραβείο Όσκαρ, επίσης να σας ευχαριστήσω για το δικό σας βραβείο, εφόσον έχω πολλά να μάθω μέχρι να γίνω κι εγώ συνταξιούχος.

Τα βατόμουρα, τα μούρα, τα λίγα <λατινικά> μου και τα κότσιμπερι , μου θυμίζουν το <τουρι μπερι> που λένε στο χωριό μου.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί καθαρά προσωπική μου τοποθέτηση.

Ο πρώην αντιδήμαρχος σε θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Αν. Λόφτσαλης