Στην ιερή πανήγυρη του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος: ‘’Προορισμός η αγιότητά μας. Να σπουδάσουμε τον προορισμό μας’’. Και απευθυνόμενος στους νέους: ‘’Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας. Φως ψυχής χρειαζόμαστε’’ (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

24 Ιανουαρίου 2022
18:43

Στην ιερή πανήγυρη του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, τελώντας την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (23-1-2022), στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό, με εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της πανδημίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, στο κήρυγμά του, εξηγώντας το Ευαγγέλιο της Κυριακής (Λουκ. 18, 35-43), μεταξύ των άλλων, είπε: ‘’Προορισμός η αγιότητά μας. Να σπουδάσουμε τον προορισμό μας’’. Και απευθυνόμενος στους νέους: ‘’Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας. Φως ψυχής χρειαζόμαστε’’.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Παύλος αφού μίλησε για τον τυφλό της ευαγγελικής περικοπής, που αναζητούσε το φως, (το υλικό για να δει, αλλά και το πνευματικό για να μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, το υγιές από το άρρωστο) και που το βρήκε στον (και από τον) Χριστό, στη συνέχεια έκανε αναφορά στο βίο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, που ο οσιακός βίος του σε όλη τη διαδρομή του ήταν ένα φως, φως Χριστού, που φώτιζε τότε (1524 μ.Χ. στη Βέροια και 1542 μ.Χ. στον Όλυμπο, απ’ όπου και η επωνυμία του) και εξακολουθεί και σήμερα να φωτίζει τους ανθρώπους.

Στο τέλος της Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Παύλος ευλόγησε και έκοψε την εορταστική πίτα και ευλόγησε τα εδέσματα, όσα που έφεραν οι πιστοί στον Άγιο για τη γιορτή του. Όλα αυτά (συσκευασμένα με τους όρους υγιεινής) μοιράστηκαν στον κόσμο κατά την ειρηνική έξοδό του, κατά το ‘’εν ειρήνη προέλθωμεν’’, από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Το φλουρί το βρήκε η Ελισάβετ Ζουζό.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο περιστοίχισαν στη Θεία Λειτουργία ο Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. και εφημέριος του Ναού, οι Διάκονοι Μιχαήλ Γκουσίν και Φιλάρετος Βασιλειάδης και ο διακονητής Παναγιώτης Μαργαρίτης. Διακονητές στο Ιερό: Περικλής Παπαγεωργίου, Λάμπρος Κουτσιούκης.

Το εσπέρας της προηγούμενης ημέρας (22-1-2022) τελέστηκε στον εορτάζοντα Ναό Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία. Έγινε ευλόγηση κολλύβων εορταζόμενου Αγίου.

Στο αναλόγιο έψαλε χορός ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πάρη Γκούνα, με καταγωγή από την ‘’Αιανή-πόλις Μακεδονίας’’, πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Μαζί του έψαλαν οι ψάλτες μας: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Γιώργος Στεργιόπουλος, Αριστείδης Σταμάτης, Δήμητρα Κίτση, Δημήτριος Στεφανόπουλος. Ήταν ένας εορταστικός Εσπερινός βαθιά υποβλητικός στη μελωδικότητα και στο ρυθμό του, αντάξιος των Εσπερινών με τους βυζαντινούς χορούς ψαλτών που ακούς σε Ναούς των πόλεων.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών και διοίκησης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Μενέλαος Μακρυγιάννης. Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός. Η δημοτική Σύμβουλος Ιωάννα Τράντα. Οι Σύμβουλοι της Κοινότητας Βελβεντού Δημήτριος Μύρος, Αικατερίνη Μυλωνά, Ειρήνη Ζυγανιτίδου.

Από την τοπική Εκπαίδευση, ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάμπρος Κουτσιούκης, οι δασκάλες Άννα Γεωργάκη, Αικατερίνα Σόκουτη, Μαρία Στεφάνου. Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Ευανθία Ζίγκου, η νηπιαγωγός Άννα Τσιανάκα. Η βρεφονηπιοκόμος του Παιδικού Σταθμού Βελβεντού Στέλλα Καραχαρίση.

Στις Ακολουθίες (Εσπερινός, Θεία Λειτουργία, Παράκληση) προσήλθαν πιστοί από την Κοζάνη, από το Πλατανόρρευμα, από τα Σέρβια.

Προσήλθαν και αρκετοί νέοι γονείς με τα παιδιά τους (τι θαυμάσια εικόνα!) με συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία. Άμποτε να έχουμε εμπλουτισμό αυτής της εικόνας με την προσέλευση και άλλων νέων γονέων με τα παιδιά τους. Ο Χριστός είπε: ‘’Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με’’. (Ματθ. 19, 14).

Το εσπέρας της 23ης ψάλαμε την Παράκληση του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και τελέσαμε το κτιτορικό Μνημόσυνο, ‘’υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων, επιτρόπων, ψαλτών, νεωκόρων και πάντων των διακονησάντων εν τω ιερώ Ναώ τούτω’’.

Θερμά συγχαρητήρια στους διακονητές της ιεράς πανηγύρεως του Αγίου. Στο Εκκλ. Συμβούλιο: Άννα Κρομμύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δουλδούρα. Στο Φιλόπτωχο: Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου. Ευχαριστίες: Στις οικογένειες που έφεραν τα εδέσματα. Στα αρτοποιεία και στα ζαχαροπλαστεία.

Στη Θ. Λειτουργία και στην Παράκληση ψάλαμε και το Μεγαλυνάριο – ποίημα του Γιάννη Παπαγόρα, για τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω: ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

24-1-2022

6 σχόλια

  • Σημασία έχει η αγιοσύνη που λείπει από τον καθένα μας. Κάθε πιστός από μόνος του γίνεται και παπάς και διάκος για να σώσει την ψυχή του. Μετά τα όσα ακούσαμε για έναν τριανταεπτάχρονο ιερέα πριν μέρες στα κανάλια ο αγώνας του καθε πιστού γίνεται μεγαλύτερος.

  • Δε βλέπουν ειδήσεις οι Άγιοι Πατέρες,η τηλεόραση ειναι του διαβόλου,εκτός απο το κινητό που γράφουν μηνύματα ….θού Κύριε..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.