Κλιματικά ουδέτερη και «έξυπνη» Κοζάνη έως το 2030: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προετοιμασία της υποψηφιότητας και η υποβολή του φακέλου

31 Ιανουαρίου 2022
10:40

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προετοιμασία της υποψηφιότητας και η υποβολή του φακέλου (την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου), για την ένταξη της Κοζάνης  στην Αποστολή των Πόλεων (100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις στην Ευρώπη μέχρι το 2030).

Η Αποστολή έχει ως στόχο την επιλογή 100 ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πιλότοι έρευνας και καινοτομίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό στόχο. Συνεπώς, οι πόλεις θα αποτελέσουν  το πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες πόλεις της Ένωσης τα επόμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καλοκαίρι του 2021, ο Δήμαρχος, Λάζαρος Μαλούτας, διατύπωσε το όραμά του να γίνει ο Δήμος Κοζάνης ο πρώτος κλιματικά ουδέτερος και έξυπνος δήμος στην Ελλάδα. Το όραμα αυτό, υιοθετήθηκε με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνοντας τη μορφή Διακήρυξης για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, διαμορφώθηκε ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών, με τοπικούς κυρίως φορείς, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και μεμονωμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βρισκόταν υπό τον άμεσο έλεγχο του Δημάρχου και τον συντονισμό στελεχών του Δήμου στο πλαίσιο της Ομάδας Έργου.

Όλο το διάστημα που προηγήθηκε έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμαστεί κατάλληλα ο Δήμος για την υποβολή υποψηφιότητας, ενώ ξεκίνησαν δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, δράσεις που το επόμενο διάστημα θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος Κοζάνης έγινε πλήρες μέλος της Συμφωνίας των Πράσινων Δήμων της ΕΕ (Green City Accord), ενώ έγινε αποδεκτός και στο Δίκτυο των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Βιωσιμότητα (ICLEI). Σε εθνικό επίπεδο, ο Δήμος Κοζάνης έγινε μέλος στο νέο Δίκτυο Δήμων και Περιφερειών για την Κλιματική Αλλαγή (Climattica), στο οποίο ο Δήμαρχος Κοζάνης εξελέγη αντιπρόεδρος.

Τέλος, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης τον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030» με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων ελληνικών δήμων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί μεταξύ των Ελληνικών Δήμων που έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν στην Αποστολή, ένα Σύμφωνο Συνεργασίας που στόχο θα έχει την δημιουργία ενός Ελληνικού Δικτύου Δήμων για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Το βίντεο του Δήμου Κοζάνης για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Ευρωπαϊκές Πόλεις μέχρι το 2030»: https://youtu.be/ZECKjLq5vGE

9 σχόλια

  • ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ
    ΒΛΕΠΕ ΖΕΠ πχ
    40 χρονια 1 κτιριο η περιφερεια , οι εργατικες και τωρα το πανεπιστημιο
    ολα του δημοσίου – ενα κτιριο ανα 10 χρονια και αν

    (Α’, ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΑΔΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΦΑΝΤΑΣΜΑ)

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ
    ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΟΤΙ ΣΕ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΟΛΗ

    ΠΟΛΗ ΜΗΔΕΝ ΘΑ ΓΙΥΝΟΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΝΤΡΟΠΗ

  • Καλά κάτσε να κλείσει η τηλεθέρμανση και κάθε οικοδομή να αρχίσει να καίει πετρελαίο η πελετ και μετά θα σε πω εγώ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ και έξυπνη Κοζάνη έως το 2030
    Όταν θα ντουμανιαζη όλη η πόλη θα δεις τι ωραία που θα είναι.
    Η παλαιότερη φαίνετε το ξέχασαν
    Και η νεότερη δεν το έχουν ζήση εκείνο το ντουμανι εκείνη την βρομιά που δεν μπορούσες να ανασανεις.

    • Ανόητε διάβασε έστω μερικά λεπτά για τις χρηματοδοτήσεις που θα υπάρξουν για να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι τηλεθερμάνσεις.. Ντού ρα γκουγκούνι..

  • Κι όμως υπάρχει κόσμος που αυτά θέλει ν ακούει. Και υπάρχουν κι αυτοί που τα πλασάρουν λες και θα σωθεί η περιοχή το 2030. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Αποπροσανατολισμος του κόσμου, μια μεγάλη τέχνη που εξασκούν άριστα οι πολιτικοί Τιτάνες της περιοχής.

  • ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙ ΟΙ “ΕΞΥΠΝΟΙ” ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΛΟΝΙ!

    ΠΙΟ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ!!!

    ΜΕΓΑΛΟ ΔΟΥΛΕΜΑ!!!

  • “Λόγια μεγάλα και παχιά”
    Η πραγματικότητα είναι.. 75.000€ σε κάτι αβέβαιο και μη πραγματοποιήσιμο!
    Στο ίδιο έργο θεατές.. Αρχική ανάθεση
    15.000 € με τελικό ποσό… Ειδικός ο Λάζους στα “σπαστά” καρύδια!!
    Τα μασουλάει συνέχεια στις Συνεδριάσεις του Δημ.Συμβουλιου…
    Κατι ξέρει αυτός..

  • τη ζεπ πότε θα την τελειώσετε επιτέλους,
    το στρατόπεδο πότε θα το αξιοποιήσετε επιτέλους,
    τον δρόμο για τα Κοίλα πότε θα τον κάνετε κανονικό επιτέλους…
    από πότε ξαφνικά, θυμηθήκατε την κλιματική ουδετερότητα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.