Πρωταθλήτρια στη μείωση κατανάλωσης άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα στην Ευρώπη

2 Φεβρουάριος 2022
07:44
dei

Πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή είναι η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του χρηματοοικονομικού think-tank Ember.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι την τελευταία διετία η χώρα μας μείωσε την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα κατά 43% και ακολουθείται από την Ισπανία η οποία μείωσε την αντίστοιχη παραγωγή κατά 42%.

Την ίδια ώρα χώρες όπως η Πολωνία και η Ιρλανδία έχουν αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα. Ειδικά στην Πολωνία, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 7% ,+8 TWh, από το 2019 έως σήμερα, με αποτέλεσμα η χώρα να καταστεί καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Αύγουστο του 2021 μετά.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, παρά την αύξηση της τιμής των ρύπων είναι κατά πολύ φθηνότερη από την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο λόγω της έκρηξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ember οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 585% το 2021.

Έτσι η Πολωνία όλους αυτούς τους μήνες της ενεργειακής κρίσης έχει καταστεί η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα 2/2 η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία βρίσκεται στα 141,97 ευρώ/MWh στη γειτονική Γερμανία στα 140,22 ευρώ/MWh, ενώ στη Νότια Ευρώπη οι τιμές ξεπερνούν τα 200 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 237,23 ευρώ/MWh στην Ιταλία στα 213,27 ευρώ/MWh και στην Ισπανία στα 210,18 ευρώ/MWh.

Aύξηση παραγωγής του φυσικού αερίου κατά 17,2%,  στο 30% το συνολικό μερίδιο των ΑΠΕ

Η εξέλιξη των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και η αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο τροφοδοτεί και τον προβληματισμό για την ταχεία απολιγνιτοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή η τιμή στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές ρεύματος) το 2021 διαμορφώθηκε σε 132,075 ευρώ/MWh, ενώ το 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,099 ευρώ/MWh.

Και η τιμή αυτή διαμορφώθηκε με ένα μίγμα παραγωγής στο οποίο, το 2021 ο λιγνίτης μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό 10% σε σχέση με το 2020, ενώ το φυσικό αέριο αυξήθηκε στο 40%.

Το κενό στην παραγωγή λιγνίτη καλύφθηκε κυρίως από τις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κάλυψαν το 2021 το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας ή αλλιώς 20.873GWh. Σε σχέση με το 2020 η παραγωγή των μονάδων αερίου κατέγραψε αύξηση της τάξης του 17,2% ή αλλιώς 3.059 GWh.

Σημαντική αύξηση καταγράφει επίσης και η παραγωγή των ΑΠΕ η οποία ενισχύθηκε κατά 16,2%. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 20% της συνολικής παραγωγής (10.458GWh). Εάν μάλιστα προστεθεί στο μερίδιο των ΑΠΕ και η παραγωγή στο δίκτυο, από μικρότερα φωτοβολταϊκά τότε το ποσοστό αυξάνεται κατά 10% (477GWh) και φτάνει στο 30%.

Αυτά σε ότι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο ΕΕ η μελέτη του Ember καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα σταμάτησαν από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Λόγω της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου σύμφωνα με τη μελέτη η ενέργεια από άνθρακα μειώθηκε μόλις κατά 3% από το 2019 έως το 2021 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με 29% τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ορυκτά καύσιμα –άνθρακας και αέριο– μειώθηκαν στο 37% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2021, ελάχιστα χαμηλότερα από το μερίδιο 39% που είχε επιτευχθεί το 2019. Εν τω μεταξύ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρήγαγαν το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και τα πυρηνικά 26%.

www.worldenergynews.gr

12 σχόλια

  • Αφού αγοράζουμε ενέργεια που παράγεται από άνθρακα από γειτονικές χώρες,μειώθηκε η παραγωγή μας και αυξήθηκε η ανεργία στις περιοχές μας.

  • Και τι θέλουν; συγχαρητήρια; όταν όλοι οι άλλοι ανοίγουν τέτοια εργοστάσια εμείς τα κλείνουμε γιατί ο κύριος (λέμε τώρα) πρωθυπουργός μας έχει αλλού συμφέροντα. Συγχαρητήρια λοιπόν.

    • Καταλαβαίνεις ότι οι εισαγωγές συμφέρουν ενώ η παραγωγή λιγνίτη ειναι πλέον ασύμφορη;;; γιατι νομιζεις κλείνουν τα εργοστάσια, για να καθαρίσει το περιβάλλον;

      • τρομερό επιχείρημα. ακριβώς το ίδιο που χρησιμοποίησε η εε και φυσικά αποδέχτηκε η ελλάδα για την ΖΑΧΑΡΗ
        πάνε τα εργοστάσια ζάχαρης και έρχεται η εισαγόμενη από κροατία . συμφέρει λέει
        μέτρησε κανείς το κόστος της ανεργίας; της αποβιομηχανισης; της μετανάστευσης;

      • Συμφέρει;;;;;;;;;; πλάκα κάνεις. Για αυτό το ρεύμα αυξήθηκε τόσο. Γιατί δεν έφτασε και αγοράσαμε από έξω τόσο large που είμαστε.

  • Πρωταθλήτρια στη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα και συγχρόνως πρωταθλήτρια με την ακριβότερη τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας στην Ε.Ε.-27. Τα δύο αυτά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, για όποιον κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η οικονομία της Δ. Μακεδονίας θυσιάζεται πρόωρα για τα συμφέροντα του εισαγόμενου φυσικού αερίου και των εισαγωγών ηλεκ. ενέργειας. Μόνο που η θυσία της οικονομίας θα συμπαρασύρει και την αντίστοιχη της κοινωνίας, τόσο απλά!!

  • Μπράβο μας, επιτέλους, “σώσαμε τον πλανήτη”! Δηλαδή σώσαμε τις Γερμανικές εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αυτά που θα σκεπάσουν κάθε σπιθαμή της Ελληνικής γης και ιδίως της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό που βλέπετε ανατολικά του Βαθύλακκου θα το δείτε επί 1000! Ξεκινώντας απ’ τα Σιδερά, το Μαυροδέντρι, τη Γαλατινή, το Χρώμιο, στο ορυχείο Αμυνταίου, στο ορυχείο Καρδιάς, στον κάμπο του Σαριγκιόλ, παντού Γερμανικά καθρεφτάκια θα μπουν.
    Και οι “αιρετοί” φυσικά ξύνονται.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι