Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης

19 Δεκεμβρίου 2016
15:35

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ημερίδες και ελέγχους της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, πολλοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να χρησιμοποιούν, για τις ανάγκες θέρμανσης, μη επιτρεπόμενα υλικά (κυρίως λιγνίτη-ξυλίτη).

Οι σταθμοί του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που είναι εγκατεστημένοι σε οικισμούς που δεν καλύπτονται από δίκτυα τηλεθέρμανσης κατέγραψαν και καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10 και ΑΣ 2,5).

Σε αρκετές κατοικημένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο των σταθμών μέτρησης παρατηρείται συχνά ύπαρξη αιθαλομίχλης, μειωμένη ορατότητα, έντονη οσμή και δυσφορία κατά την αναπνοή.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η καύση τέτοιων υλικών και η χρήση ακατάλληλων συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας όχι μόνο των περιοίκων λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά και του ίδιου του χρήστη λόγω ρύπανσης του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος ας ενδιαφερθούν για την υγεία των παιδιών τους.

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. πρ. οικ. 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/Β/9-11-11) τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης είναι:

 1. Πετρέλαιο θέρμανσης

 2. Αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και

 3. Τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1).

Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.

Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πρέπει να γίνεται συντήρηση, ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα–λέβητα–καπνοδόχου, αποκλειστικά από έχοντα την προς τούτο κατάλληλη άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος οφείλει να συμπληρώνει με επιμέλεια, ακρίβεια και πληρότητα και να υπογράφει το φύλλο συντήρησης.

Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων έχουν την υποχρέωση να διατηρούν με επιμέλεια επί πενταετία, τα φύλλα συντήρησης – ρύθμισης της εγκατάστασης και των εκθέσεων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και να επιτρέπουν την είσοδο και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.

Η μη τήρηση των ανωτέρω επιφέρει κυρώσεις που προβλέπονται στον Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δέχονται πλήθος καταγγελιών και πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

ΠΕ Κοζάνης : τηλ. 2461351211 (email : t.py@kozani.pdm.gov.gr)

ΠΕ Καστοριάς : τηλ. 2467350266 (email : t.py@kastoria.pdm.gov.gr)

ΠΕ Γρεβενών : τηλ. 2462353195 (email : t.py@grevena.pdm.gov.gr)

ΠΕ Φλώρινας : τηλ. 2385350462 (email : t.py@florina.pdm.gov.gr)

Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

9 σχόλια

 • Κύριοι δεν φταίνε οι πολίτες που χρησιμοποιούν ξυλίτη και λιγνίτη όπως λέτε. Φταίνε αυτοί που τα πουλάνε. Αυτούς ελέγξτε και το πρόβλημα θα λυθεί. Το πρόβλημα το χτυπάς στη ρίζα του.

 • Ας έλθουν επιτέλους κάποιοι αρμόδιοι στο πλησιέστερο, προς δυτικά, χωριό της Κοζάνης, για να δούν με τα ίδια τους τα μάτια , την πραγματική ατμοσφαιρική κατάσταση.
  Σ’ ολόκληρη την περιοχή υπάρχει έντονη χαρακτηριστική οσμή, κατά πάσα πιθανότητα, από χρήση λιγνίτη ή ξυλίτη.
  Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να επικεντρωθεί αφ’ ενός στην επιβολή τσουχτερών προστίμων και αφ΄ετέρου στην έγγραφη ενημέρωση του χρήστη για την άμεση αποξήλωση του εξοπλισμού καύσης, λόγω ακαταλληλότητας.
  Στην αιχμή του χειμώνα, που θα γίνεται αλόγιστη χρήση αυτού του ρυπογόνου καυσίμου, πρόεχει να προστατεύσετε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και ιδίως των μικρών παιδιών.
  Κάποιοι δυστυχώς συμπολίτες μας είτε από άγνοια , είτε επιδιώκοντας την συρρίκνωση του κόστους θέρμανσης , επέλεξαν να ρυπαίνουν το περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται ,μη χρησιμοποιούντες τα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων, πολλά εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αγοράς.

 • ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ???ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΙΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΟΛΛΗ ΠΡΟΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ…ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥΣ..ΜΑΛΛΟΝ ΖΗΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΛΑ ΤΟ ΞΕΡΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΚΑΙ ΦΛΥΑΡΟΥΜΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ

  • Και βέβαια το ξερό τους κεφάλι φταίει όσων χρησιμοποιούν αυτό το είδος καυσίμου για οικιακή θέρμανση, που έχει ως επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
   Και μάλιστα αυτό γίνεται χωρίς καμμία προηγούμενη συννενόηση με την αρμόδια δημόσια αρχή.
   Με το πρόσχημα δε των δύσκολων οικονομικών συνθηκών , καταστρατηγούν τους περιβαλλοντικούς νόμους , επιβάλλοντας, ετσιθελικά και αυθαίρετα, στους άλλους πολίτες και στα παιδιά τους να πληρώσουν το βαρύ τίμημα του βρώμικου και επικίνδυνου λιγνίτη.

 • Και η ΔΕΗ λιγνίτη δεν καίει ;Να την κλείσουμε τότε!Εκτός αν οι εκατοντάδες τόνοι που καίει καθημερινά κάνουν λιγότερο κακό απο τα λίγα κιλά που καίει ο παππούς για να ζεσταθεί!

    • Ο παππούς φίλε έκλεισε τον κύκλο της ζωής του!!!! Τα εγγόνια του όμως, καθώς και τα δικά μου παιδιά, που αθροστικά βάλλονται από ένα πληθος περιβαλλοντικών χημικών δηλητηρίων, γιατί να κινδυνεύνουν να αρρωστήσουν σ΄αυτά τα πρώτα βήματα της ζωής τους???? Για να μην κρυώσουν ο παππούς και η γιαγιά?????? Ας ζεσταθούν με άλλο εναλλακτικό τρόπο, φιλικό προς περιβάλλον, που είναι και πολύ φτηνός καισυμβατός με την οικονομική τους θέση. Καλά Χριστούγεννα μεγάλε!!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.