Γαλλία: Προσωρινή άδεια σε λιγνιτικές μονάδες για περισσότερη χρήση λόγω φόβων για ενεργειακές ελλείψεις

6 Φεβρουαρίου 2022
20:38
dei

Η Γαλλία επιτρέπει προσωρινά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να καίνε περισσότερο άνθρακα, μετά την προειδοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης του εθνικού δικτύου για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε επισήμως το ανώτατο όριο λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε τη χαλάρωση του μέτρου στις αρχές Ιανουαρίου, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφαλής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλή κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Ο άνθρακας διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρόλο που οι τιμές του αυξάνονται και οι κλιματικές ανησυχίες πιέζουν τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη χρήση του.

Οι λιγνιτικές μονάδες της Γαλλίας θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για περίπου 1.000 ώρες κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022, 300 ώρες περισσότερες από το ανώτατο όριο που καθορίστηκε το 2019 για να συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

Ο διαχειριστής του δικτύου, Reseau de Transport d’Electricite, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Γαλλία διέτρεχε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας σε περίπτωση ψύχους και ανεπαρκούς αιολικής ενέργειας. Στην αύξηση της χρήσης των λιγνιντικών μονάδων συνέτεινε και ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που η λειτουργία τους έχει σταματήσει για συντήρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr

22 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.