Με αργούς ρυθμούς η δημιουργία του φορέα διαχείρισης λιμναίων υποδομών Πολυφύτου-Στα «συρτάρια» μελέτες και χρηματοδοτήσεις ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ για Κοζάνη, Βελβεντό και Σέρβια

Η δημιουργία φορέα διαχείρισης των λιμναίων υποδομών της λίμνης Πολυφύτου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, μια υπόθεση που ταλανίζει εδώ και 30 μήνες, φαίνεται πως προχωρά έστω και με αργά βήματα. Εμπλεκόμενοι είναι οι παραλίμνιοι δήμοι Βελβεντού, Σερβίων και Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει την διαχείριση της λίμνης από το 2012.

Μετά την λήψη της θετικής απόφασης για την δημιουργία του φορέα από τον Δήμο Σερβίων, σειρά έχει και ο Δήμος Βελβεντού, ο οποίος φέρνει το θέμα προς ψήφιση στη συνεδρίασή του στις 16 Φεβρουαρίου. Απομένει να πράξει το ίδιο και ο Δήμος Κοζάνης και στην συνέχεια η Αντιπεριφέρεια Κοζάνης να «τρέξει» τις διαδικασίες και να υπογραφεί το «Σύμφωνο Διοίκησης» που θα επιτρέπει στους δήμους να προχωρήσουν σε έργα βελτίωσης στις περιοχές ευθύνης τους (πλωτές εξέδρες, ιχθυόσκαλες κ.α.).

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της, τοποθέτησε συνολικά έξι πλωτές εξέδρες σε διαφορετικά σημεία της λίμνης, με στόχο την δημιουργία ενός λειτουργικού οικοτουριστικού δικτύου λιμένων. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ και δεν έχει την χρησιμότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι λιμένες αυτοί, είτε να χρειάζονται επισκευές και συντήρηση που θα αναλάβουν μέσω του φορέα οι δήμοι, είτε να χρειάζεται να αλλάξουν μέρος. Για παράδειγμα ο λιμένας στην περιοχή του Βελβεντού που βρίσκεται κοντά στο φράγμα Πολυφύτου, δεν χρησιμοποιείται γιατί λόγω του σημείου τοποθέτησής του (δίπλα ακριβώς στο φράγμα) οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επικινδυνότητά του.

Με την ολοκλήρωση του φορέα, οι τρεις δήμοι που θα συμμετέχουν, αναμένεται να μπορούν να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και να τους δίνεται το δικαίωμα για μικρές παρεμβάσεις με την άδεια της διεύθυνσης αλιείας. Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία μιας λιμενικής δομής, που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια της λίμνης και θα επιτηρεί αν παραβιάζονται οι όροι αλιείας.

Στα συρτάρια της Αντιπεριφέρειας, υπάρχουν παλαιότερες μελέτες και προτάσεις για χρηματοδοτήσεις στον φορέα ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν, λόγω μεγάλης καθυστέρησης δημιουργίας του φορέα.

 xronos-kozanis.gr

5 Comments Already

  1. Ζήσε Μάη μου…

  2. Ανικανοι να διαχειριστουν οτιδηποτε

  3. Ήμουνα νιός και γέρασα, ελπίζω τα εγγόνια μου να προλάβουν να δουν την τουριστική έκρηξη!!!!!

  4. Δοκιμάζεται η ικανότητα αδράνειας της Περιφέρειας. Σήμερα άφησε τις λίμνες κατά μέρος και ασχολείται με τα επιχειρηματικά πάρκα. Εκατομμύρια ευρώ παντού αλλά μόνο στα χαρτιά. Στην πραξη ούτε ένα βήμα δεν γίνεται μπροστά. Ο Περιφερειάρχης καμαρώνει διότι θεωρεί ότι κάποια πράγματα σήμερα ξεκινούν επιτέλους αφού δεν έγινε τίποτα εδώ και είκοσι χρόνια. Ο Περιφερειάρχης ήταν βουλευτής από το 2004. Τι έκανε από τότε; Ποιες ήταν οι μεγάλες του παρεμβάσεις; Απών και τότε και τώρα. Τότε σαν βουλευτής κυκλοφορούσε με τη γκλίτσα. Στις εκλογές της Περιφέρειας φόρεσε μακεδονική φουστανέλα για να εκλεγεί. Σε λίγες μέρες που θα συζητιέται στη Βουλή το θέμα των βόρειων γειτόνων θα δείξει το μέγεθός του. Σήμερα σαν Περιφερειάρχης φοράει τη στολή του πολιτικάντη. Υποσχέσεις υποσχέσεις υποσχέσεις. Ως εκεί.

  5. 30 χρονια κ βαλε , οχι 30 μηνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.