Γιώργος Αδαμίδης: Όταν αφήνεις τη χώρα που κυβερνάς ενεργειακά εξαρτημένη

15 Φεβρουαρίου 2022
16:15
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού συζητήθηκε σύμφωνα με τις διαρροές που ακολούθησαν το θέμα της επάρκειας της ενέργειας. Ως μια λύση για την περίπτωση που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο προτάθηκε η καύση πετρελαίου σε μονάδες φυσικού αερίου.
Η ΔΕΗ διαθέτει τις μονάδες Λαύριο 4 και Κομοτηνή 1 οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτού του είδους την μετατροπή. Εκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι η ΔΕΗ και στο παρελθόν, το 2016 και το 2017 όταν προέκυψαν έκτακτες ανάγκες προέταξε το εθνικό συμφέρον και επωμίσθηκε όλο το βάρος της προσπάθειας θυσιάζοντας τη λειτουργική της ακεραιότητα αλλά και την οικονομική της κραταιότητα αναλαμβάνοντας πλήρως τις οικονομικές ζημίες που προέκυψαν από τις φθορές, τις βλάβες και τις συντηρήσεις που ακολούθησαν αυτή τη μετατροπή. Για να έρθει μετά ο Κος Χατζηδάκης και να ισχυρίζεται ότι παρέλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μια χρεοκοπημένη ΔΕΗ, όταν εκείνη με κάθε κόστος κρατούσε όρθιο το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας και σταθερά τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Επειδή λοιπόν το έργο το έχουμε ξαναδεί αναρωτιόμαστε αν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των ιδιωτών παραγωγών που καίνε Φυσικό Αέριο και μπορούν να μετατρέψουν τις μονάδες τους σε μονάδες καύσης πετρελαίου ή θα αφήσουν πάλι τη ΔΕΗ να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα κρατώντας στο απυρόβλητο όλες τις πάγιες αξίες των επενδύσεών τους;
Το συμπέρασμα είναι ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η χώρα είναι πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά χωρίς τους λιγνίτες. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται σε ένα σύνθετο περιβάλλον αστάθειας και πολλαπλών γεωπολιτικών κινδύνων. Να δούμε πότε θα το καταλάβουν οι αρμόδιοι και αν θα αποφασίσουν να επιλέξουν τη φθηνότερη οικονομικά λύση ή θα συνεχίζουν να μοιράζουν τα χρήματα του ελληνικού λαού στα συμφέροντα.

11 σχόλια

  • Καλύτερα εξαρτημένη ενεργειακά, χωρίς λιγνίτη, παρά εξαρτημένη ενεργειακά από σας του συνδικαλιστές του λιγνίτη!!!

    • Άνθρωπος που δεν ξέρει ή δεν καταλαβαίνει πιο είναι το συμφέρον του κακώς ξοδεύει το οξυγόνο του πλανήτη. Προτιμάς τα λεφτά σου να γίνουν καταθέσεις στην Ελβετία ή στα Νησιά Κέιμαν και να μην εξαρτάσαι από του Δεητζήδες. Μάλλον φταίνε οι πρόγονοί μας που μας απελευθέρωσαν από τους Οθωμανούς.

      • 60 χρόνια μια χαρά πορευτηκες στα σίγουρα με τον λιγνίτη όμως
        και πολλοί βάζατε λιτούς και δεμένους ακόμα και για ένα οχταμηνο στην ΔΕΗ με τον “κακό” λιγνίτη που τώρα επειδή δεν έχει άλλο φαγακι πετάμε τις μπαρουφοψεκασμενες θεωρίες του Μητσοτάκη ότι θα φύγει ο “κακός” λιγνίτης και θα δούμε τάχα μου καλύτερες μέρες.
        Ναι θα τις δείτε όπως τις βλέπουμε ήδη το σχέδιο σας είναι να ερημώσει η περιοχή και πάει πρίμα. Θα μείνουν τα γεροντια και οι βολεμενοι των κορονοιοεπιδοματων μόνο γιατί οι υπόλοιποι αλλάζουν πόλη και κυρίως χώρα με γοργούς ρυθμούς.

  • Αν θέλατε τον λιγνίτη δεν θα καταστρέφατε τη ΔΕΗ με τους μισθούς, ταξίδια, πανάκριβες σπαλλοτριωσεις. Φωνάζουν τώρα για τη λαρκο. Ποια λαρκο με δάνεια, δάνεια, αλλά τρελούς μισθούς ενώ κάθονται. Η εταιρεία εδώ και χρόνια σε εκκαθάριση αλλά οι μισθοί πληρώνονται. Τα χρέη της πάλι εμείς, ο λαός θα τα πληρώσει. Κοιτάξτε λίγο στον ουρανό. Αφήστε λίγο να σναπνευσουμε.

  • τι καλές εποχές γιώργη,τότε που κατεβάζατε τους διακόπτες ντε και σας παρακαλούσαμε να μας δώσετε λίγο ρεύμα ,τώρα πάπαλα…α το πόρτο καρρά το κλείσατε για τις φετινές διακοπές;;;

  • Έχετε πολλές ευθύνες. Οι χειρισμοί σας φταίνε για πολλά δεινά. Αφού μιλάτε για απαλλοτρίωση της ακρινης είστε εκτός λογικής. Θα μας τρελάνετε.

  • Για την παρανομία που κάνει η ΔΕΗ στις προκηρύξεις για τα οχταμηνα έχεις να πεις κάτι Αδαμίδη;η χέρι που μας ταιζει δεν το δαγκώνουμε;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.