Γιατί «καίνε» οι λογαριασμοί ρεύματος (Γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος)

17 Φεβρουαρίου 2022
10:06

Με τη βολική θεωρία ότι η κρίση είναι εισαγόμενη προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να συγκαλύψει τις ευθύνες της στο παλιρροιακό κύμα της ακρίβειας που ξεκινώντας από το φυσικό αέριο πέρασε στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε βασικά αγαθά και τώρα έφτασε στις αντλίες της βενζίνης.

Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι όντως εξωγενής και έχει διεθνή χαρακτήρα, με ιδιαίτερη μάλιστα ένταση στην Ευρώπη, αυτό όμως δεν εξηγεί τις ακραίες συνέπειες που συναντούμε στη χώρα μας.

Το 2021 είχαμε μεσοσταθμικά την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και είμαστε σταθερά στις τρεις χώρες με το υψηλότερο ημερήσιο κόστος. Ως αποτέλεσμα αυτών είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη, με πενταπλασιασμό (!) στην τιμή της Η.Ε. (έρευνα POLITICO).

Η πραγματικότητα επιδεινώνεται δραματικά από το γεγονός ότι οι εν λόγω αυξήσεις περνάνε εξολοκλήρου σε όλους ανεξαίρετα τους καταναλωτές, κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, με πολλαπλές συνέπειες. Από τη διευρυνόμενη απειλή ενεργειακής φτώχειας και το κόστος της αγροτικής παραγωγής μέχρι την ενεργοβόρο βιομηχανία καμία δραστηριότητα ή κοινωνική ομάδα δε μένει ανέγγιχτη. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη ενώ επί δεκαετίες είχαμε το φθηνότερο και αυτό το γεγονός δε μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο λόγω της σοβαρότητας του. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την εξέλιξη, αντίθετα υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι κάθε άλλο παρά εισαγόμενοι και συνακόλουθες κυβερνητικές ευθύνες.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. όπου το 2021 η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24%, την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε προς αντιστάθμιση του υψηλού κόστους και μάλιστα σε κάποιες με εντυπωσιακά ποσοστά, όπως στην Ολλανδία κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, στη Γερμανία κατά 30% και στην Ισπανία κατά 21%. Η χώρα βρέθηκε με το μουτζούρη στο χέρι γιατί αποποιήθηκε με αφάνταστη επιπολαιότητα το προνόμιο της ευελιξίας στο ενεργειακό της μείγμα. Το 2019 η κυβέρνηση αντί ενός εθνικού σχεδίου ομαλής και πλήρους απανθρακοποίησης με ορίζοντα 10-20 ετών, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, επέλεξε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την πλήρη εξάρτηση μας από το εισαγόμενο, ρυπογόνο και τελικά πανάκριβο Φυσικό Αέριο. Τώρα που χρειάστηκαν οι λιγνιτικές μονάδες για να φρενάρουν τις αυξήσεις, ναι μεν «επιστρατεύτηκαν», όντας όμως σε πορεία απαξίωσης απέδωσαν πολύ λιγότερα από τις δυνατότητες τους όσο και σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία που αποσύρει τις αντίστοιχες μονάδες της συντεταγμένα το 2038, όχι άναρχα όπως επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι γνωστό, τουλάχιστον πέντε χρόνια τώρα, πως η πολιτική των δικαιωμάτων ρύπων στην Ε.Ε. καθιστά ανταγωνιστικές τις ΑΠΕ και η ενεργειακή κρίση τις ανέδειξε στο ασφαλέστερο καταφύγιο.

Καθώς οι ΑΠΕ δεν ακολουθούν τις διακυμάνσεις των τιμών ημέρας γιατί μπαίνουν στο σύστημα με σταθερές τιμές, είναι η μόνη πηγή ενέργειας που συγκρατεί την τελική τιμή στο ρεύμα. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το Δεκέμβριο η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ θα είχε διαμορφωθεί σε 315 ευρώ/MWh και όχι σε 235 ευρώ/MWh που τελικά ανήλθε. Η πιο πάνω τιμή μπορούσε να αποκλιμακωθεί κοντά στα 160 ευρώ/Mwh αν είχαμε διπλάσιες ΑΠΕ εγκατεστημένες κάτι που σκοντάφτει στην έλλειψη χωρητικότητας του δικτύου διανομής. Η σημερινή κυβέρνηση επί 2,5 χρόνια και η προηγούμενη για αλλά 4,5 έχουν μηδενικό απολογισμό στην αναβάθμιση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Τα ελάχιστα ποσά που έχουν προβλεφθεί για αυτή τη δράση στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια απόδειξη αδράνειας και αβελτηρίας της σημερινής κυβέρνησης που τρέχει μόνιμα πίσω από τα γεγονότα σε στρατηγικούς τομείς.

Ακριβώς τα αντίστοιχα συμβαίνουν με τα δίκτυα υψηλής τάσης και συγκεκριμένα με τις γραμμές διασύνδεσης της χώρας με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που χρήζουν αναβάθμισης εδώ και πολλά χρόνια. Η χαμηλή διασυνδεσιμότητα περιορίζει τις δυνατότητες εισαγωγής φθηνότερης ενέργειας και αντίστοιχα εξαγωγής όταν είμαστε ανταγωνιστικοί και ο μόνος που ωφελείται από την κατάσταση αυτή είναι το ολιγοπώλιο της ενέργειας στη χώρα. Ο μηδενικός απολογισμός της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, όπως οι ελάχιστοι πόροι που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης φανερώνουν και εδώ μια κυβέρνηση μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η χαμηλή διείσδυση των ΑΠΕ, η άναρχη απολιγνιτοποίηση και η απόλυτη εξάρτηση από το Φ.Α., σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα μας έδωσαν τη θλιβερή πρωτιά πανευρωπαϊκά στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 και καμία από τις αιτίες αυτές δεν είναι εισαγόμενη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη ωστόσο επιβάρυνση σε όλους ανεξαίρετα τους καταναλωτές στην παρούσα κρίση οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς, όπου ξεχωρίζουν δυο προβλήματα.

Η ημερήσια χονδρεμπορική τιμή της Η.Ε. διαμορφώνεται κάθε φορά από την ακριβότερη προσφορά• με αυτή αποζημιώνεται το σύνολο παραγωγών και εισαγωγέων και σε αυτή την τιμή αγοράζεται η Η.Ε. από όλους ανεξαίρετα τους παρόχους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι σε αυτή την κατάσταση κερδίζουν τεράστια ποσά αφενός όσοι παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος και αφετέρου όσοι είχαν αποθέματα καυσίμων με τιμές προ κρίσης.

Η ως άνω διαμορφωθείσα χονδρική τιμή με το επιπλέον ποσοστό κέρδους του παρόχου μετακυλίεται εξολοκλήρου στην κατανάλωση και αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Σε όλη την Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας κατανάλωσης διακινείται με συμβόλαια σταθερής τιμής καθώς και με διμερή συμβόλαια που συνάπτει κυρίως η βιομηχανία. Τα ποσοστό της προθεσμιακής αγοράς κινείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες άνω του 50% και σε κάποιες άνω του 70%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται πρακτικά στο μηδέν. Αυτή μας η ιδιαιτερότητα προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε όλο τον πληθυσμό και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ενεργοβόρες παραγωγικές δραστηριότητες.
Όσοι είναι αθεράπευτοι εραστές της αγοράς, όπως οι κυβερνώντες, καλό είναι να αποδεχτούν ότι οι αγορές όταν δεν ρυθμίζονται, το μόνο που κατοχυρώνουν είναι τα κέρδη τους. Η απορρύθμιση που προκάλεσε στην ενεργειακή αγορά της χώρας η κρίση του φυσικού αερίου είναι μια κραυγαλέα απόδειξη που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς ιδεοληπτικού χαρακτήρα.

Είναι αδιανόητο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί ούτε μια κυβερνητική πρωτοβουλία για την ανάληψη μέρους του κόστους από όλους τους συντελεστές της αγοράς μερικοί εκ των οποίων, όπως τονίστηκε, αθροίζουν τεράστια κέρδη. Ομοίως καμία κίνηση δεν καταγράφεται για να επιλυθούν θεσμικά ζητήματα που βελτιώνουν τη λειτουργία της αγοράς, ενώ για την κοινωνική θωράκιση με προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στέγης, ξεκινώντας από τους πλέον ευάλωτους, τηρείται σιγή ασυρμάτου.
Το μόνο που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο πρωθυπουργός ελπίζει σε αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μετά τον Απρίλιο και την ίδια μέρα η Κομισιόν μας ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο αναμένεται μετά την άνοιξη του 2023.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι λογαριασμοί στο ρεύμα θα εξακολουθήσουν να «καίνε» γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παγιδευμένη σε εμμονές και ιδεοληψίες που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντίθετα ευνοούν τα μεταπρατικά συμφέροντα που συγκροτούν το ολιγοπώλιο της ενέργειας στη χώρα.

protothema.gr

22 σχόλια

 • Μετά από επιλεκτική παράθεση στοιχείων αγνοώντας θερμογόνες δυνάμεις του λιγνίτη της γερμανίας 2.195kcal/kg αντί για 1.200 kcal/kg της Ελλάδας. Ο πρώην δήμαρχος που μεγαλούργησε στις εποχές των “παχιών αγελάδων” ΔΙΟΡΊΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ… ΚΑΤΕΛΗΞΕ:

  Για την άνοδο των τιμών φταίει η κυβέρνηση, λες και δεν συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και πιο έντονα στην Αμερική.

 • Συστημική παραπληροφόρηση, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος!

  1. Οι “ΑΠΕ” μπαίνουν στο σύστημα ΚΑΤΆ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και πληρώνονται με την τιμή της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ μονάδας που μπαίνει, δηλ. με τιμή φυσικού αερίου! Πώς λοιπόν τη γλιτώνει ο καταναλωτής;

  2. Την περίφημη «Μελέτη» του ΑΠΘ ουδείς την έχει δει, όπως και την ανάλογη προηγούμενη παρόμοια. Πολύ συνηθισμένο να κάνει κανείς μελέτες-ομελέτες με προαποφασισμένο συμπέρασμα.

  3. Οι λογαριασμοί-φωτιά είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης Πασοκ το 2010 για αντικατάσταση ΌΛΩΝ των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου. Τι θα μας πεις γι’ αυτό;

  4. Ο λιγνίτης έγινε τεχνητά ακριβός, όταν τον φόρτωσαν με φόρους πάνω στους φόρους. Διαφορετικά είναι πιο φθηνός απ’ τις δήθεν «Α»ΠΕ. Τι θα μας πεις γι’ αυτό;

  5. Όσα ψέματα και ν’ αραδιάζει ο Κουκουλόπουλος ενόψει εκλογών, οι Κοζανίτες ξέρουμε πως ο ίδιος είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης!

  • Αυτά να τα πείτε αλλού. Πχ στα γραφεία της ΝΔ. Κανένας άλλος δε σας πιστεύει πλέον. Μας καταστρέψτε από το 2009. Από τότε εκτιναξατε το χρέος κ άρχισε η κατρακύλα του λαού ενώ εσείς τρώτε με χρυσά κουτάλια. Δείτε ομως τί συνέβη κάποτε στη Ρουμανία… .

    • Κορονοεπιδοματουχε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.
     2,5 χρόνια πέρασες καλά τώρα πρέπει να δουλέψεις τι να γίνει κάποτε θα τελείωναν τα λοκνταουν.

     Άντε μιλάτε κιόλας δεξιουληδες που καταστρέψατε την χώρα έτη και έτη , για τα Γκόλντεν μποης του εφκα με τα 8 χιλιάδες ευρώ έχεις να μας πεις τίποτα;
     Να συνεχίσω η θα εκτεθεις και άλλο;

     • Σε βλέπω τιτανομεγιστε να είσαι έτοιμος για μεταγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ , δηλαδή από εκεί που ξεκίνησες πολιτικά ,στο παλιό καλό ΠΑΣΟΚ .

  • Ενώ η ΝΔ μικρό μου την έστρωσε; Αχαχαχαχ
   Ρώτα τους σημερινούς συνταξιούχους που μπήκαν στη μαμά ΔΕΗ επί Μητσοτάκη του γέρου στις αρχές 90ς να σου πουν πως διορίστηκαν κάποιοι και χωρίς πτυχίο κιόλας και μας το παίζανε και πατριώτες της οκάς με τις περικεφαλαίες το 17 και το 18.

 • Ρώτησε τον Πάγκαλο,γιατί καίνε οι λογαριασμοί!
  Όταν αλλοι τα τρώγαν μαζί,καίγονται οι σημερινοί Ελληνες με τους λογαριασμούς μαζι!
  Μυαλό θέλει;μάλλον ενσυναίσθηση!!

  • Έχεις εσύ ενσυναισθηση; θα μας τρελάνει τώρα ο κάθε κουλικος; αντε σπίτι σου να σε θαυμάσουν. Και που είσαι; έχεις να μας πεις κάτι για Αλογοσκουφη; για Σαμαρά; για Κωστάκη Καραμανλή; αν όχι μη βγάζεις άχνα. Αρκετά.

   • Κοίτα δεν μπορείς μόνο σου να απαντάς σε όλους θα πιαστεί το χέρι σου. Ούτε έτσι βγαίνει το ποσοστό 66% που αναφέρεις πιο πάνω.

 • Ωστόσο Πάρη οφείλεις στο άρθρο να καταλήξεις με κάποιες λύσεις προς το λαό δηλ προτάσεις αντιμετώπισης των τεραστίων λογαριασμών. Έχεις να μας πεις λύση; αν όχι άσε τα άρθρα κατά μέρος.

 • Ασε μας ρε πάρη τι έκανες 20 χρόνια;Θα μας σώσεις άλλη μια φορά για να πάρεις ψήφους ξέρουμε πάρη,τσουτσουριάσαμε με ολους εσάς τους σωτήρες μας έχετε σώσει τόσες φορές χορτάσαμε ανάπτυξη,με Νέα Δημοκρατία και Πασόκ 40 χρόνια φαγοπότι έχουν πάει τα παιδία μας στο εξωτερικό για να βγάλουν ψωμί.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.