Θεία Λειτουργία και ψαλτική απόδοση Ύμνων στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

17 Φεβρουαρίου 2022
19:12

Θεία Λειτουργία τελέσαμε (17-2-2022), με ψαλτική απόδοση Ύμνων, στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Διευκρίνιση:

Στα λειτουργικά βιβλία οι Άγιοι μνημονεύονται ως εξής: ‘’Των αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων … , Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου’’. (Μικρόν Ιερατικόν. Έκδοσις της Α.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1983, σελ. 27). Αλλά και στις εικόνες ιστορούνται οι δύο Άγιοι Θεόδωροι συνήθως μαζί.

Στους πρόποδες των Πιερίων, δύο Ι. Εξωκλήσια τιμώνται στο όνομα των Αγίων Θεοδώρων: Το Ι. Εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Βελβεντού (δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο) και το Ι. Εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Παλαιογρατσάνου στο δρόμο προς το χωριό. Ιστορικά, φροντισμένα, κατανυκτικά.

Οι μνήμες των Αγίων και οι πανηγύρεις τους έχουν ως εξής:

α. 8 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου.

β. 17 Φεβρουαρίου, μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.

γ. Σάββατο της Καθαράς Εβδομάδας, μνήμη θαύματος, διά των κολλύβων, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.

Ο π. Κ.Ι.Κ. εξήγησε το σημερινό Ευαγγέλιο, (Λουκ. 20, 46-47 και 21, 1-4):

‘’Είπε ο Κύριος στους μαθητές Του: Να προφυλάγεστε από τους γραμματείς, που τους αρέσει να περπατάνε με τις επίσημες στολές τους και θέλουν να τους χαιρετούν στις αγορές με σεβασμό. Τους αρέσουν τα πρώτα καθίσματα στις συναγωγές και οι καλύτερες θέσεις στα δείπνα. Για να φανούν καλοί, κάνουν μεγάλες προσευχές, κατατρώγουν όμως τις περιουσίες των χηρών. Αυτοί θα τιμωρηθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Ο Ιησούς έριξε μια ματιά και είδε τους πλουσίους που έριχναν τις εισφορές τους στο Ναό. Είδε και κάποια φτωχή χήρα να ρίχνει δύο λεπτά, και είπε: Σας βεβαιώνω πως αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερα απ’ όλους, γιατί όλοι οι άλλοι έριξαν απ’ το περίσσευμά τους στις εισφορές, ενώ αυτή απ’ το υστέρημά της, έριξε όλη την περιουσία. Ταύτα λέγων εφώνει, o έχων ώτα ακούειν, ακουέτω’’.

Ψαλτική απόδοση Ύμνων (Εξαποστειλάριον σε ήχο β’. Στιχηρά Αίνων σε ήχο α’. Δοξαστικό σε ήχο πλ. β’.). Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ.

Διακόνησαν: Άννα Κρομμύδα επίτροπος, Θεοδώρα Δελνιώτη νεωκόρος.

Το εκχυθέν αίμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος για το Χριστό είναι δώρο για την οικουμένη: ‘’Δώρον ο Χριστός πλουτοποιόν, σε τη οικουμένη παρέσχεν, ως ευεργέτης Θεός, δώρον σου το τίμιον αίμα Θεόδωρε..’’ (Στιχηρόν Εσπερινού).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-2-2022

Ένα σχόλιο

  • Κι ο Άγιος Νικόλαος Κοζάνης τίμησε τον Άγιο χθες σε Βραδυνή Θ. Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου, σπάνια, κατανυκτικοτατη με συγκλονιστικη δομή και λόγια. Εξαίρετη και μοναδική η απόδοση από ιερείς και ψάλτες. Ευχαριστούμε θερμά.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι