ΥΠΕΝ: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης – Μέχρι το 2023 εκτός όλες οι λιγνιτικές μονάδες και το 2025 η μετατροπή της “Πτολεμαΐδας 5”

18 Φεβρουαρίου 2022
17:05

Αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήθεν ενέκρινε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 αντί το 2024, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει τα εξής:

  • Ουδέποτε εστάλη τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, για ένα θέμα το οποίο φυσικά δεν έχει αιτηθεί.
  • Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από τα ρυπογόνα καύσιμα και τον λιγνίτη δεν αλλάζει. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων.
  • Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει.
  • Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

  1. 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).
  2. 2022: Μεγαλόπολη 3,  Άγιος Δημήτριος 1-4.
  3. 2023: Άγιος Δημήτριος 5,  Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.
  4. 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).

energypress.gr

20 σχόλια

  • το βιολι βιολακι ο κουλης εδω μας εχει γονατισει,εχει σηκωθει το συμπαν εναντιον του με τους λογαριασμους της δεη και εκεινος επιμενει προκειμενου να εξυπηρετηση ντοπια και ξενα ενεργειακα συμφεροντα

  • Τον λαό στις επόμενες εκλογές τον ρωρησστε;
    Στις πραγματικές δημοσκοπήσεις,όχι αυτές που βγάζουν τον Ανδρουλάκη με 15%(μπουαχαχαχαχα).
    ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ..

  • Οι πολίτες της περιοχής πρέπει να τους τελειώσουν πολιτικά αυτούς τους θρασύτατους ολετήρες. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα βρίσκουν γωνιά να κρυφτούν αν συνεχίσουν να επιμένουν στην εξολόθρευση της Δυτικής Μακεδινίας.

  • Ότι στη Γερμανία και στην Πολωνία αρχίζουν να ξανακαινε λιγνίτη για να ρίξουν το κόστος της ενέργειας ούτε λόγος. Εμείς θα τα καταφέρουμε ακόμη κ έτσι, μας περισσεύουν οι μισθοί για να πληρώνουμε χρυσό το ρεύμα, μόνο μη βγει από τους στόχους του ο γκαντέμης

    • Το στόχο τον είπε στη συνέντευξη στη Bild το Μάιο 2020: απ’ την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες κι οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Ε, οι κάτοικοι ήδη ξενιτεύονται κι εδώ εγκαθίσταται η Γερμανική RWE, με τα θηριώδη φωτοβολταϊκά της εκεί όπου έπρεπε να υπάρχουν καλλιέργειες Ελλήνων.

  • Οι πραγματικες δημοσκοπησεις ποιες ειναι? Μηπως της εφημεριδας των συντακτων,της κοντρα νιουζ? Του ντοκουμεντου του βαξεβανη? Ολοι αυτοι το 2019 ειχαν δημοσκοπησεις που παρουσιαζαν την διαφορα ΝΔ και τσιριζα μολις στο 1,5% ,ωστοσο στις ευρωεκλογες η διαφορα ηταν 11 μοναδες και στις εθνικες 9 μοναδες διαφορα!!! Τα ιδια θα γινουν και στις επομενες εκλογες και εσας στον τσιριζα θα σας φταινε παλι οι δημσκοπησεις!!

    • ήρθε η ώρα, ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από τα μνημόνια θα πάθετε εσείς τώρα από τη διαπλοκή και τα βαθύ γαλάζιο κράτος που φτιάξε… δεν σας σώζει τίποτα, βουρ για κάτω από 20% χα χα χα!!!!!!!!!!!!!!!

  • ΠΑΣΟΚ χωρίς άλλη σκέψη!! Κοζάνη μόνο όποιος κατάθεσει σχέδιο να πορευτούμε όπως η Γερμανία η Πολωνία και άλλα κράτη που καίνε λιγνίτες + την προϋπόθεση ότι θα βρούμε άλλη πηγή ενέργειας είτε πυρηνική είτε υδρογόνο! Αλλά πρώτα θα γίνουν έργα υπογραφές και πράξεις τα ψυφαλακια στο ντουκου τελείωσαν!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.