Κοζάνη: Αρνητικό αποτύπωμα αφήνει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ στη Δυτική Μακεδονία

20 Φεβρουαρίου 2022
00:11

 

Σε μείζον πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εξελίσσεται το θέμα της εξυγίανσης και πώλησης σε επενδυτή, της ΛΑΡΚΟ, αφού, στα μεταλλεία της σε Σέρβια και Καστοριά απασχολούνταν πάνω από τετρακόσιοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων 180 και άνω στα Σέρβια, άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενοι από τις δραστηριότητες της, εγείροντας πληθώρα αντιδράσεων από συνδικάτα και τοπικούς φορείς.

 

Η ΛΑΡΚΟ, έχει παρουσία στα Σέρβια με 14 άμεσα εργαζόμενους και τοπικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως. Το μεταλλείο Καστοριάς έχει σχεδόν 40 άμεσους εργαζόμενους, πολύ περισσότερους εργολαβικούς και πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ, κατά συνέπεια το τέλος της εταιρείας θα φέρει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη πλήττεται από την Απολιγνιτοποιηση , καθώς τα οφέλη από το σχέδιο της μετάβασης δυο χρόνια μετά δεν έχουν ακόμα φανεί.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Λουκάς Ζαρογιάννης, ιδιοκτήτης εταιρείας που συνεργάζεται χρόνια με την ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγο για σχέδιο «αφαίμαξης» της εταιρείας, θεώρησε την τροπολογία «ντροπή που έφερε σε δεινή θέση πλήθος συναδέλφων του και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την τροπολογία οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχασαν το 100% των απαιτήσεων τους, οπότε η ΛΑΡΚΟ χωρίς χρέη, και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που ήταν το μεγάλο αγκάθι επί σειρά ετών και με διαδικασία fast track, παραδίδεται στον νέο ιδιοκτήτης της, πλήρως απαλλαγμένη από «βαρίδια».

 

Σημειώνει, ακόμη ο κ. Ζαρογιάννης, ότι μεγάλο ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση των εξορυσσόμενων εδαφών, παράμετρο που θέτει και ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ενώ, για το νικέλιο υποστηρίζει ότι είναι ευνοϊκή η διεθνής συγκυρία για εξαγωγές. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις στον τόπο για τις εταιρείες και τους εργαζόμενους με τους τελευταίους να προετοιμάζουν στα τέλη Φεβρουαρίου μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με τη συμπαράσταση και άλλων εργαζομένων από τη Δυτική Μακεδονία. Στο πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες τάσσονται Δήμος Περιφέρεια Σωματεία.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ

9 σχόλια

  • η οικογενεια μητσοτακη παντα ηταν συνυφασμενη με την φτωχεια και την ανεργεια,να τον χαιρονται οσοι τον ψηφισαν

  • Μα ειναι δυνατον το 2022 το κρατος να ειναι επιχειρηματιας.Οπου ηταν απετυχε.Ολα στους ιδιωτες για να πανε μπροστα οι επιχειρησεις.

  • Κυβέρνηση Μητσοτάκη
    Η μεγαλύτερη συμμορία από καταβολής κόσμου. Θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια την κατάντια που καταδίκασαν την περιοχή και συνάμα την χώρα γενικότερα. Αν είμαστε τυχεροί και ζήσουμε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.