Γ.Στάσσης: “Το βέβαιο είναι ότι από το 2025 η “Πτολεμάΐδα V” θα αλλάξει καύσιμο”

21 Φεβρουαρίου 2022
10:12

«Μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου έχει ήδη ξεκινήσει. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όμως συναρτάται άμεσα με επίλυση των γεωπολιτικών θεμάτων της περιοχής, όπως το Ουκρανικό και ο NordStream 2. Για πλήρη επάνοδο στα προ κρίσης επίπεδα είναι πρόωρο να μιλήσουμε, ειδικά όσο υπάρχουν τέτοιοι απρόβλεπτοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επάνοδο πριν από το 2023».

“Με 600 εκατ. ευρώ έχει στηρίξει τα νοικοκυριά η ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο της ενεργειακή κρίσης, μέσω των εκπτώσεων που προσφέρει στα τιμολόγια ρεύματος. Ξέρουμε ότι ίσως για κάποια νοικοκυριά αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά εάν η ΔΕΗ δεν πατούσε γερά στα πόδια της, ούτε αυτό θα ήταν εφικτό. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα στο μέλλον».

«Η εισπραξιμότητα δεν έχει επηρεαστεί σημανπκά και σίγουρα όχι στον βαθμό που θα υπέθετε κάποιος μέσα σε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οπως προανέφερα, η ΔΕΗ έχει ήδη διαθέσει πάνω από
600 εκατ. για τη στήριξη των πελατών της, στον βαθμό των δυνατοτήτων της, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τα νοικοκυριά με παραπάνω από 2 δισ. έτος τώρα και θα συνεχίσει να τα στηρίζει για όσο συνεχίσει
η κρίση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Είμαστε επιχείρηση με ιστορικό βάρος και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα σταθούμε στο πλευρό
των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.
Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της, αυτές έχουν μειωθεί την τελευταία διετία, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΛΑΡΚΟ”.

Για την κρίση σημείωσε:

“Η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν εκτός από τα παραδοσιακά της τιμολόγια και προϊόντα σταθερής τιμολόγησης, τα οποία σε αυτή την περίοδο της ανόδου των ενεργειακών τιμών έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον. Η κινητικότητα των πελατών στην αγορά προμήθειας συνεχίζεται όσο ωριμάζει. Ωστόσο, το πρόβλημα των ανταγωνιστών μας δεν είναι η ΔΕΗ, αλλά οι υποσχέσεις που έδιναν για τεράστιες εκπτώσεις, τις οποίες σήμερα δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Εμείς έχουμε μια λογική πιο συγκρατημένων υποσχέσεων, τις οποίες όμως τηρούμε στο ακέραιο».

 
Επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

«Η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν πολύ προβληματική. Τα δίκτυα είχαν εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια και οι ελλείψεις ήταν τραγικές. Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την είσοδο
επενδυτών μπορούν πλέον να προχωρήσουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου, οι οποίες όμως απαιτούν χρόνο. Μόνο με πλήρη ψηφιοποίηση του Δικτύου (έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, ψηφιακές
πλατφόρμες επικοινωνίας, SCADA, GIS συστήματα) θα μπορέσουν να μειωθούν οι χρόνοι εντοπισμού και αποκατάστασης των βλαβών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα πενταετίας. Συνολικά θα γίνουν επενδύσεις ύψους 3,5
δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, οι οποίες θα τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Γιατί οι λιγνίτες δεν ωφελούν:

«Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή χρονοδιαγράμματος. Πρέπει να τελειώσουμε με τον λιγνίτη, ο οποίος είναι επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και οικονομικά ασύμφορος. Επειδή ακούγονται κάποιες ανακρίβειες, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Η ΔΕΗ σήμερα λειτουργεί όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες. Τα λιγνιτικά εργοστάσια που έκλεισαν έως σήμερα ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας και το κλείσιμό τους είχε προγραμματιστεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι φθηνότερη, ακόμη και με τις τωρινές τιμές του φυσικού αερίου. Ο “φόρος” για τη χρήση λιγνίτη στην ΕΕ είναι 95 ευρώ ανά τόνο – έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 – και αυτό καθιστά το καύσιμο εξαιρετικά ασύμφορο. Ακόμα και μετά το κλείσιμο παλαιών ρυπογόνων μονάδων η ΔΕΗ “μπαίνει μέσα” περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη χρήση τού λιγνίτη, ενώ παλαιότερα έμπαινε μέσα μέχρι και 400 εκατομμύρια!

Είναι μύθος ότι αν είχαμε περισσότερα λιγνιτικά θα είχαμε φθηνότερο ρεύμα. Ακόμη και τον Δεκέμβριο που οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. Είναι συνεπώς εντελώς ασύμφορο να διατηρείς επιβλαβείς και επιζήμιες μονάδες για μια εξαιρετικά ακραία περίπτωση. Πολλώ δε μάλλον όταν μέχρι το 2030 προωθείται η απαγόρευση της χρήσης λιγνίτη στην ΕΕ. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι συνέφερε η χρήση λιγνίτη, δεν θα υπήρχε καμία διαφορά στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής. Οι τιμές διαμορφώνονται από το ρεύμα που παράγεται με το ακριβότερο διαθέσιμο καύσιμο, ακόμη και αν αυτό συμμετείχε λίγο στο ενεργειακό μείγμα. Κατά συνέπεια όλη η συζήτηση δεν έχει καμία βάση και γι’ αυτό ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει».

Πτολεμάΐδα V –  Εξαγορές

«Το βέβαιο είναι ότι από το 2025 η “Πτολεμάΐδα V” θα αλλάξει καύσιμο. Η πιθανότερη διάδοχη κατάσταση είναι το φυσικό αέριο και οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται και στους τρεις τομείς που αναφέρετε. Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη εταιρεία και θα αναζητήσει ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία και στα δίκτυα. Για τον λόγο αυτόν διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρωπης».

ΠΗΓΗ : worldenergynews.gr – “Βήμα της Κυριακής”

6 σχόλια

  • το βεβαιο κυριε στασση ειναι ενα οτι επι ημερων σου εχουμε ενεργειακη φτωχεια και λογαριασμους δεη που φτανουν στον θεο και προκαλουν εγκεφαλικα και εσυ παιρνεις εισοδηματα 300.000 ευρω τον χρονο,να χαρω εγω δικαιοσυνη δεξιας αντιληψεως

  • Το βέβαιο είναι ότι ούτε το 2125 δεν θα δει το μητσοτακέικο ξανά πρωθυπουργία ωστόσο μέχρι τότε οι τότε γενιές θα μελετάνε άλλοι κλαίγοντας κι άλλοι γελώντας για μας για το πως ανεχτήκαμε την χειρότερη κυβερνηση της μεταπολίτευσης να μας κυβερνάει 3 χρόνια
    και θα λένε κλείνοντας την κλασσική ατάκα που λέει σημερα όλη η χωρα απ τον Εβρο μεχρι την Γαυδο….

  • Νεοφιλελευθερη πολιτική με κρατικούς μισθούς των 300000.Βγες έξω να τα δεις όλα. Να δούμε τι ψάρια θα πιάσεις και μετά να μιλάς για νεοφυλελευθερη πολιτική.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.