Γιώργος Αμανατίδης: Επίσκεψη στο ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στην Παλαιά Λάβα Σερβίων (Φωτογραφίες)

22 Φεβρουαρίου 2022
13:43

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη χρονική παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που βρίσκονται στο β’ στάδιο/ οικονομικές προσφορές.

Η απόφαση για την ειδική διαχείριση ήταν μονόδρομος και ορθά προχώρησε η Κυβέρνηση πριν από περίπου 1,5 έτος.

Τεράστια ποσά (365,0 εκατ. €)  οι οφειλές προς τη ΔΕΗ που με απόφασή της θα διέκοπτε πλέον την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και προς τους προμηθευτές.

Υποχρέωση επιστροφής από το τίμημα (που ευχόμαστε να είναι υψηλό), των ποσών που καταβλήθηκαν από το Κράτος και χαρακτηρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Κρατική ενίσχυση με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. (135 εκατ. € και ήδη 175 εκατ. € με τους τόκους).

Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 52,0 εκατ. € που έδωσε η Κυβέρνηση για να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ κατά τη φάση της Ειδικής Διαχείρισης και θα πρέπει να επιστραφούν από το αναμενόμενο τίμημα καθόσον αποτελούν Κρατική ενίσχυση.

Κοντά σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και πάνω από 100,0 εκατ. € που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ και τη βιώσιμη λειτουργία τους.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι, επί της ουσίας, η ΛΑΡΚΟ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα και στο θέμα του προσωπικού.

H εταιρεία κάλεσε το προσωπικό για διαβούλευση στο πλαίσιο καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους.

H δέσμευση της Κυβέρνησης για ειδική διαχείριση σε λειτουργία θα τηρηθεί μέχρι και την οριστικοποίηση των διαδικασιών πώλησης.

H αναγγελθείσα απόλυση του προσωπικού θα έχει και συνέχεια προς όφελός τους.

Κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής πρότεινα να μεταφερθούν σε Δημόσιους Φορείς ή να υπάρξει ειδικός διακανονισμός με τη ΔΕΗ ταυτόχρονα με τις δρομολογηθείσες διαδικασίες.

Ειδικά οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάβα Σερβίων που ήταν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, θα τύχουν της μέριμνας και προς όφελός τους.

Πρόσφατα επισκέφτηκα το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ στην Παλαιά Λάβα Σερβίων και διαπίστωσα από κοντά την κατάσταση του χωριού και των ορυχείων αλλά και την διαταραχή του περιβάλλοντος- μετακινήσεις του εδάφους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

9 σχόλια

  • ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΔΕΞΙΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ

  • Είναι κρίμα να εθίζεται ένας πολιτικός Σ αυτή την ηλικία τοοοσο πολύ με το φακό και με άνευ ουσίας δηλώσεις. Ένας ακόμη λοιπόν που πέρασε και δεν ακούμπησε πουθενά για το καλό του τοπου μας. Αυτός και ο Κωνσταντινίδης οι χειρότεροι με διαφορά βουκευτες της ΝΔ για το νομό κοζανης.

    • μπερδευεσαι με κααποιον αλλον που ειναι κ αφαντος…ο Αμανατιδης ειναι ο μονος που κανει κινησεις ουσιας για την περιοχη, οι αλλοι πετουνε χαρταετο

  • Κύριε Γιώργο γιατί δεν κάνεις μια τροπολογία σαν εκείνη που θα πληρωνόταν και οι τοπικές εταιρείες που είχαν απαιτήσεις από τη ΛΑΡΚΟ. Γιατί τους ξέχασες αυτούς στον λογαριασμό; Εντύπωση μου κάνει…

  • Από μισθούς τέλεια στη Λαρκο. ΔΕΗ και Λαρκο και ξερό ψωμί. Δουλέψτε για να παίρνουν οι πρόεδροι τριακόσιες χιλιάδες στη ΔΕΗ. Δουλέψτε για να μας δουλεύει ο υπουργός εργασίας.

  • κ.Αμανατίδη, τα υψηλά χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ τα δημιούργησε η ΝΔ, όταν το 2005 ανέβασε την τιμή του ρεύματος στην εξαιρετικά ενεργοβόρα μεταλλουργία απ’ τα 24 στα 70€/MWh. Καμιά μεταλλουργία δεν μπορεί να επιβιώσει με τέτοια τιμή!
    Πρώτα λοιπόν να μαθαίνεις κι ύστερα να μιλάς!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.