Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 στις 7 το απόγευμα στο Café-bar “Το Μπλε Ελάφι» η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Φανοί, ένα μοναδικό και διαχρονικό, κοζανίτικο έθιμο»

28 Φεβρουαρίου 2022
12:29

Εκδήλωση με θέμα: Φανοί, ένα μοναδικό και διαχρονικό Κοζανίτικο έθιμο

Η Κοζανίτικη Αποκριά και πιο συγκεκριμένα οι φανοί, των οποίων πυρήνας είναι η γειτονιά και οι άνθρωποί της, έχουν μια πολιτιστική ιδιαιτερότητα, πλήρως διακριτή, δομημένη στον χαρακτήρα του Κοζανίτη με κύρια χαρακτηριστικά το καυστικό χιούμορ, τον σαρκασμό και αυτοσαρκασμό. Η σάτιρα εκφρασμένη στην τοπική διάλεκτο, γεγονός που την καθιστά οικεία για τους Κοζανίτες, είναι το όχημα με το οποίο η πόλη  πορεύεται στον χρόνο, αυτοκαθορίζεται και αντιστέκεται ή προσαρμόζεται (;) στις “σειρήνες” των καιρών.

Ο φανός δεν είναι ένα σημειακό γεγονός που λαμβάνει χώρα μόνο την Κυριακή της Αποκριάς, δεν είναι ένα απλό άναμμα φωτιάς, με μουσική, τραγούδι και ποτό, δεν είναι μια μονοδιάστατη διαδικασία. Ο φανός δρα συλλογικά, δημιουργεί δεσμούς, λειτουργεί συνεκτικά, παράγει πολιτισμό και αποτελεί κοινωνική συνεύρεση καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου κρατώντας ζωντανούς τους δεσμούς της γειτονιάς.

Το Κοζανίτικο καρναβάλι και ιδιαίτερα οι Φανοί είναι η κορυφαία συμβολική έκφραση στην συλλογικό γίγνεσθαι της πόλης. Η πίστη στην παράδοση και η συνέχισή της είναι η ιδεολογική αποσκευή του Κοζανίτη με την οποία προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και να διατηρήσει την διακριτή του παρουσία.

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022 στις 7 το απόγευμα στο Café-bar “Το Μπλε Ελάφι» η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Φανοί, ένα μοναδικό και διαχρονικό, κοζανίτικο έθιμο». Στην παρέα μας οι άνθρωποι των Φανών της πόλης η Ματίνα Τσικρητζή-Μόμτσιου, ο Γιάννης Σιδέρης και ο Τέλης Βωβός αλλά και η Κορίνα Χατζηπαναγιωτίδου Πολιτιστική Διαχειρίστρια M.Sc., συζητούν με τον Δημοσιογράφο Ζήση Πιτσιάβα για το χθες, το σήμερα και το αύριο των φανών, σε μια τοπική κοινωνία που βιώνει μια πολυδιάστατη κρίση και αλλάζει ραγδαία. Ψάχνουν τον ρόλο των φανών ως στοιχείο κοινωνικής συνοχής και αποκεντρωμένης, ανεξάρτητης, πολιτιστικής, έκφρασης και προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως αν μπορούν οι φανοί να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των καιρών, να αλλάξουν και να εκσυγχρονιστούν διατηρώντας όμως τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Αν υπάρχει ο κίνδυνος της αλλοτρίωσης. Αν οφείλει ο Δήμος να δρα ως «μαικήνας» των φανών ή αν με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η αυτονομία τους.

Στην κουβέντα συμμετέχουμε και όλοι εμείς οι θεατές, ενεργοί συμμετέχοντες στους φανούς ή απλοί λάτρεις αυτών με ερωτήσεις και τοποθετήσεις για ένα έθιμο που είναι κάτι παραπάνω από ζώσα παράδοση, ένα έθιμο που μιλάει στην ψυχή μας και μας ξεσηκώνει, ένα έθιμο – ταυτότητα.

Σας περιμένουμε όλους για να τα πούμε από κοντά!

Κοζάνη 28/02/2022

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Ένα σχόλιο

  • Επί τέλους και μιά χρονιά χωρίς Μπουρανί,φαλλoύς, Μνι Αγαμπτο, τσούρες διαφόρων μεγεθών , πουτσουράνα και μουνόχορτο.
    Καιρός να καθαρίσει η ΚΟΖΑΝΗ από τα «ξινέντροπα» και να γίνει ευκαιρία χαράς, διασκέδασης, ψυχαγωγίας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.