Συνάντηση Κλιμακίου ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

1 Μαρτίου 2022
09:29

Στο πλαίσιο των επαφών της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ, ο Πρόεδρος Συλλίρης Νικόλαος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής (Μπάγκαβου Ευαγγελία – Αντιπρόεδρος, Τζιόλας Γιάννης – Γενικός Γραμματέας και Κιάνας  Στέργιος – μέλος ΔΕ / π. Πρόεδρος), συναντήθηκαν την Παρασκευή 25/02/2022 στο Διοικητήριο της ΠΕ Κοζάνης, στην Πτολεμαΐδα, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κο Τσιούμαρη Γρηγόρη.

Θέμα της συζήτησης ήταν το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το χρονοδιάγραμμά του, οι δράσεις που σχετίζονται με αυτό, οι τρόποι με τους οποίους το ΤΕΕ/ΤΔΜ μπορεί να ενισχύσει τις δράσεις αυτές, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν οι φορείς στη μεταβατική περίοδο και μέχρι την εφαρμογή του ΣΔΑΜ, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Νικόλαος Συλλίρης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κο Τσιούμαρη για την συνάντηση, καθώς τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταλιγνιτική περίοδο απασχολούν έντονα τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ, επανέλαβε την πρόθεσή του να διατηρήσει στενή επαφή και καλή συνεργασία με όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε στην διπλή ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη που τόσο ως πρώην χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης αλλά και ως Αντιπεριφεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει βαθιά γνώση των εξελίξεων στη μεταλιγνιτική εποχή και η συνεργασία μαζί του μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο κος Τσιούμαρης συνεχάρη τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τις έως τώρα δράσεις και πρωτοβουλίες της και διατύπωσε την πάγια πεποίθησή του ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο κατεξοχήν επιστημονικός φορέας της Ελλάδας, μέλος του οποίου είναι και ο ίδιος (υπήρξε άλλωστε παλιότερα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής) πρέπει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και να τις συνδιαμορφώνει. Αφού, μοίρασε στους παριστάμενους έντυπο ενημερωτικό υλικό, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεταλιγνιτική εποχή και ανέλυσε επισταμένως το περιεχόμενο του υλικού που μοιράστηκε. Αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αφορούν στην πλειοψηφία τους ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο τις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, όπως λανθασμένα νομίζουν πολλοί, στην κατανομή των πόρων του Προγράμματος, που αγγίζουν τα 7,4 δις ευρώ, αλλά και στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που δίνει στις νέες επενδύσεις. Στόχος της Περιφέρειας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός υποδοχής επενδυτών, που θα είναι σε άμεση συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πρότεινε να ξεκινήσει, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΔΜ και το Πανεπιστήμιο, μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για τις επενδυτικές δυνατότητες και τις ευκαιρίες που ανοίγονται με το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με απώτερο σκοπό τη συγκράτηση του πληθυσμού, αλλά και την επένδυση των νέων σε γνώσεις και ειδικότητες που σχετίζονται με αυτό. Τέλος αναφέρθηκε στη μεταβατική περίοδο, στο διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή του Προγράμματος ΔΑΜ (2023) και στις δράσεις ενίσχυσης της οικονομίας που μπορούν να εφαρμοστούν στο διάστημα αυτό.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ να αναφέρεται στις γενικότερες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι υφιστάμενες υποδομές της περιοχής, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις της πρώην ΑΕΒΑΛ. Όλοι συμφώνησαν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση το προσεχές χρονικό διάστημα στο αντικείμενο απασχόλησης στον κλάδο των Μηχανικών και ότι η περιοχή έχει να επιδείξει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η απορρόφηση όλων των μηχανικών που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και ο επαναπατρισμός όσων έφυγαν. Μετά την αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη στις 8 περιοχές, που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, κου Κασαπίδη Γεωργίου, επιλέχθηκαν ως κατάλληλες για τη φιλοξενία επιχειρηματικών πάρκων, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί το ΤΕΕ/ΤΔΜ να εμπλακεί στο εν λόγω εγχείρημα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Νικόλαος Συλλίρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την τόσο εποικοδομητική συζήτηση, εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο κοινό πεδίο δράσης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με την Αντιπεριφέρεια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου και όχι άυλου, δεσμεύτηκε άμεσα να ενημερώσει όλα τα μέλη του Τμήματος για το περιεχόμενου του έντυπου υλικού που παρέλαβε και δήλωσε τη χαρά του που στο πόστο μιας τόσο καίριας Αντιπεριφέρειας, βρίσκεται ένας συνάδελφος Διπλωματούχος Μηχανικός, μέλος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, ο οποίος με την τεχνοκρατική του αντίληψη, μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο καθήκον που του έχει ανατεθεί.

10 σχόλια

  • Κύριοι κάποια παρέμβασή σας που να έχει τεχνοκρατικό περιεχόμενο θα κάνετε;
    Είσαστε παντού απόντες σε επίπεδο ουσίας.
    Ποια ακριβώς παρέμβαση θα κάνετε για τις επενδύσεις;
    Μια ερώτηση ο Κιανας εκεί ήταν ως Αντιπρόεδρος ή ως Αντιπεριφερειάρχης;

  • συσκεψεις,συσκεψεις,επιχειρηματικα παρκα,μπλε ,ασπρα,μαυρα υδρογονα και στην ουσια εργο μηδεν,μηδεν και στις εκλογες θα παρετε,αρκετα μας κουρασατε με την ανικανοτητα σας

  • Με αυτά τα θέματα που γράφει το δελτίο τύπου πρέπει κανονικά να συζητούσαν για κανα τρίμηνο…αλλά μπα…καφεδάκι χαχαχ χουχουχου και να είχαμε να λέγαμε…στο μεταξύ ο μισθός πέφτει κανονικά…δουλέψτε εσείς ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί οι άλλοι κάνουν πληρωμένες βόλτες…βρε σαν δεν ντρέπεστε…

  • Ανθρωποι βολεμένοι στο δημοσιουπαλληλίκι αγωνιούν για το μέλλον των άνεργων μηχανικών και βγήκαν στην γύρα προς άγρα .. πελατων!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.