Ένταση επικράτησε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, στη συζήτηση για την έγκριση υποβολής πρότασης, μέχρι τις 30 Μαρτίου, από το δήμο, σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση Φορέων για τη λειτουργία Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο πλαίσιο ΤΠΑ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και σε σχέση με τη λειτουργία της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου.

Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Δ. Κοσμίδης όσο κι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μ. Καραμπατζιάς, ζήτησαν να λάβει το λόγο μία εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων στη δομή,  που δε συμφώνησαν στο καθεστώς εργασίας που τους προτάθηκε από την Δημοτική Αρχή και οδηγήθηκαν στην ανεργία από 01/02/2022 (διαβάστε εδώ περισσότερα)

Την αντίθεσή του, στο να μιλήσει κάποιος εκπρόσωπος των πρώην εργαζομένων στη δομή,  εξέφρασε ο Δήμαρχος Βοΐου Χ. Ζευκλής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Eδώ δε θα παίζουν  θέατρο κάποιοι. Είναι ένα θέμα που αφορά ξεκάθαρα το Δήμο Βοΐου, το αν θα καταθέσουμε πρόταση ή όχι. Αν θέλουν κάποιοι να έρθουν εδώ για ψηφοθηρίες και να κάνουν τους καλούς, να πάνε αλλού να παίξουν το θέατρο. Κάποιοι θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι επιστράτευσης ψηφοφόρων με μεγάλα ψεύδη. Εξαπατούν τα παιδιά, που δούλεψαν στη δομή και τους βάζουν να διεκδικούν καταστάσεις και πράγματα για τα οποία ήδη τα δικαστήρια έχουν αποφασίσει. Να έρθουν να μιλήσουν για ένα θέμα που δεν τους πέφτει λόγος; Θέλω να τηρηθεί η διαδικασία”, ενώ αμέσως μετά, βλέποντας πως κάποιοι επιμένουν, ανέβασε ακόμη υψηλότερα τους τόνους, λέγοντας: “Oι εργαζόμενοι της δομής είναι πάνω στη δομή. Εργάζονται εδώ και ένα μήνα. Αυτοί εδώ, που βλέπετε απέναντί σας, είναι τα θύματα της προπαγάνδας του κ. Καραμπατζιά, οι οποίοι “έφαγαν” το παραμύθι, παράτησαν τις δουλειές τους και διεκδικούν ό,τι παραμύθι τους πασάρει ο καθένας. Οι εργαζόμενοι αυτοί έκαναν ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου, υποκινούμενοι από τον κ. Καραμπατζια και με δικηγόρους του ΚΚΕ, τα οποία πανηγυρικά έχασαν μέσα σε 3 λεπτά. Μακάρι να τα κέρδιζαν και μακάρι να συνέχιζαν. Δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Όσοι θέλησαν να συνεχίσουν είναι πάνω στη Δομη και συνεχίζουν. Σας προσφέρθηκαν θέσεις εργασίας αλλά εσείς αρνηθήκατε μισθούς 900 ευρώ. Αυτό το αίσχος, σε μια κοινωνία που πεινάει και να παίζετε τα παιχνίδια κάποιων παραγόντων, δεν το δεχόμαστε. Υπάρχουν κι άλλοι να δουλέψουν.

Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε κι αφού προηγήθηκε μια πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μ. Καραμπατζιάς είπε: “Eίπε πράγματα απαράδεκτα. Είμαι πολύ περήφανος κι εγώ και ο κομματικός μου φορέας που συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους. Είναι παράσημο για μένα. Αυτό που με πείραξε πιο πολύ απ’ όλα  ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Δήμαρχος έκανε αυτή την επίθεση στους εργαζόμενους. Που δεν είναι άλλος από την κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων κι από το γεγονός ότι προέβη στην απόλυσή τους. Πρόκειται για συνεχιζόμενο πρόγραμμα και όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι συνεχιζόμενα και προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σ’ αυτά. Αυτό που ενόχλησε τον κ. Δήμαρχο είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι τόλμησαν να τα βάλουν με την εξουσία. Εγώ τους λέω μπράβο! Εγώ τους λέω συγχαρητήρια. Τόλμησαν να τα βάλουν και με τον κ. Δήμαρχο. Γιατί, μάλλον,  ο κ. Δήμαρχος θέλει πειθήνια όργανα. Θέλει ανθρώπους να τους διατάζει  και να υποκύπτουν. Θέλει οι εργαζόμενοι, εκεί που έπαιρναν 1000 ευρώ, με τους τίτλους κτήσης (πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης), που πρότεινε, να παίρνουν 400 ευρώ. Eύχομαι στις 23 Μαρτίου, να βρεθεί ένας σώφρων, ένα δίκαιος δικαστής και να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων ώστε να αποκαταστήσει τη μεγάλη αδικία στους 15 εργαζόμενους που ‘φύγαν“.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Κοσμίδης, είπε: “Τους είπατε να δουλέψουν με μπλοκάκια και να παίρνουν ουσιαστικά 500-600 ευρώ. Αυτό είχαμε συμφωνήσει εμείς; Είχαμε πει να συνεχίσουν να εργάζονται με τα ίδια χρήματα που παίρνουν. Αυτό δεν το κάνατε όμως. Τους βάλατε τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι. Είναι ντροπή να στερούμε την εργασια από έναν που την έχει ήδη”.

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες, σε ό,τι αφορά τους 15 εργαζόμενους, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ήταν κι αναμενόμενο, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της δομής, ομόφωνα, ψήφισε την έγκριση υποβολής πρόταση από το δήμο, σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση Φορέων για τη λειτουργία Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο πλαίσιο ΤΠΑ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

kozan.gr