Γ. Αδαμίδης: “Εδώ που φτάσαμε ο Πρωθυπουργός ή θα συρθεί στη συνεχή επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ή θα δημιουργήσει με τις επιλογές του τέτοια κοινωνική κρίση που θα δει τα ποσοστά της παράταξής του να ισοπεδώνονται”

5 Μαρτίου 2022
11:57
Η κυβέρνηση καλπάζει ξέφρενα για την κοινωνία του ενός τρίτου. Ο Frans Timmermans είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αν κάποιος μας έλεγε πριν από δύο χρόνια ότι οι αντιλήψεις του για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης θα συνέκλιναν έστω και στο ελάχιστο με τις απόψεις της ΓΕΝΟΠ θα τον περνούσαμε για τρελό. Σήμερα παρακολουθούμε μια πανικόβλητη Ευρώπη να αναζητά λύση στο ράλι τιμών της ενέργειας αφού πρώτα δημιούργησε ένα πρόβλημα του οποίου δεν γνώριζε τη λύση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μόνο η αφορμή και όχι η αιτία για να προσπαθήσει να συμμαζέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορεί πλέον να συμμαζευτεί αφού η θρυαλλίδα που πυροδότησε τις καταστροφικές εξελίξεις ήταν η μετατροπή της ενέργειας σε χρηματιστηριακή αξία. Από τον Νοέμβριο του 2020 το λεγόμενο Μοντέλο Στόχου ή Target Model εφαρμόζεται στη χώρα μας όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς όπου η τιμή της ενέργειας δεν είναι σταθερή αλλά διαπραγματεύσιμη και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Η έλευσή του συνοδεύτηκε με πολλούς διθυράμβους και προσδοκίες όπως η προώθηση του ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών, η σύγκλιση της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές, η πρόσβαση σε πιο φθηνές πηγές ενέργειας, η είσοδος των ΑΠΕ στο σύστημα των συναλλαγών και άλλα παρόμοια φαιδρολογήματα που η αξία και η σημασία τους εξανεμίστηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι. Ένα προοίμιο των αποτελεσμάτων αυτής της επιλογής που έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το νιώθουμε στο πετσί μας σήμερα. Και έπεται συνέχεια.
Εδώ που φτάσαμε ο Πρωθυπουργός ή θα συρθεί στη συνεχή επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ή θα δημιουργήσει με τις επιλογές του τέτοια κοινωνική κρίση που θα δει τα ποσοστά της παράταξής του να ισοπεδώνονται. Ήδη από χθες το πρωί οι λιγνίτες ενώ συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας με ποσοστό κάτω του 10% βρίσκονται πλέον πάνω από το 20%. Είναι βέβαια κάποια πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν όπως η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που αποσύρθηκαν και δεν πρόκειται να ξαναμπούν στο σύστημα. Είναι και άλλα όμως που μπορούμε να τα προλάβουμε πριν να είναι αργά. Όπως το κατά κυριολεξία εθνικό έγκλημα της πιθανής μετατροπής της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» από μονάδα καύσης λιγνίτη σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Επειδή ακριβώς έχει ανακοινωθεί και έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό της ΔΕΗ ΑΕ εάν τελικά πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της Επιχείρησης που πάνω της στηρίχθηκε η ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και τότε πια θα είναι φανερό πως αυτή η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του ακραίου συντηρητισμού και του πατερναλιστικού δογματισμού που αναρριχήθηκε στην εξουσία δεν ικανοποιείται από την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνία των δύο τρίτων αλλά καλπάζει ξέφρενα για την κοινωνία του ενός τρίτου.

33 σχόλια

  • Τέσσερις από τους πέντε Βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης είναι κυβερνητικοί. Τέσσερις από τους πέντε !!! Ο ένας είναι και Υφυπουργός !!! Και δεν ανοίγουν το στόμα τους να πουν κάτι για το θέμα. Δεν πάνε να πιάσουν το Μητσοτάκη να του πουν ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο αν συνεχίσει αυτή την πολιτική. Θέλω να ξέρω αυτοί οι άνθρωποι δεν διαθέτουν το βασικότερο που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση; Ένστικτο αυτοσυντήρησης το λένε.

    • Καλά εσύ τώρα έχεις μεγάλη πλάκα. Αυτοί οι ίδιοι δεν είναι που το 2015 την ώρα που διαπραγματευόμασταν αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ε.Ε. υιοθέτησαν το σύνθημα «Γερούν γερά…»; Τιμωρούν τώρα τον ελληνικό λαό για την ψήφο του στο δημοψήφισμα. Αυτοί και οι πετσοταϊσμένοι.

    • Πολλα ζητας φιλε μου! Παρα πολλα!
      Ποσο μαλλον απο νουδουληδες καρεκλακηδες
      ο ενας που ειναι και υφυπουργος πλεον 30+ χρονια δεν λεει να την αφησει την καρεκλα στο κομμα της διαπλοκης και της καταστροφης…θα την αφησει τωρα που ειναι στα τελειωματα του? Θα χασει την παχυλη συνταξη που θα παρει μολις πεσει ο μπλε συρφετος για να σωσει την Δ.Μακεδονια? Ε οχι δα! Αυτα τα κανουν οσοι αγαπανε και πονανε τον τοπο τους οχι οι κλεφτοδεξιουληδες του αρπα κολλα και της φανφαρολογιας.

  • ο μητσοτακης τελειωσε ηδη ο δενδιας τον προσπερασε η επομενη κυβερνηση τι θα κανει με τους λιγνιτες θα τους συνεχισει?θα προτρεψει τον κοσμο σε ενεργειακες κοινοτητες για τον τοπικο πληθυσμο?λιγνιτης τελος το 2030 και βλεπουμε.

  • Ετσι κιαλλιως ο κουλης τελείωσε έσβησε δε θα ξαναβγεί. Δεν τον νοιαζει τι θα κάνουν οι Έλληνες κ το τι θα απογίνουν.ποιο πολιτικό κοστος;Δεν τον καίγεται καρφι.

  • Μεγάλε αναλυτή, πως δεν σε ρώτησαν οι πολιτικοι τι να κάνουν, γιατί φαίνεται γνώριζες ότι θα έχουμε πόλεμο με επιπτώσεις στα ενεργειακά!!

  • ΝΑΙ Κ 4 ΔΕΝ ΜΙΛΆΝΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΡΆΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.ΜΙΛΙΣΤΕ ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΣΤΑΙ ΕΚΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΧΙΟΝΊΖΕΙ ΜΟΝΟ ΝΥΧΤΑ.ΓΕΛΟΙΟΙ

  • Είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει ο λιγνίτης με μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στο μίγμα καυσίμου… οι επόμενοι λογαριασμού του ρεύματος θα αφανίσουν οικογένειες… ήδη και στα βενζινάδικα παίρνουμε την πρώτη γεύση από το ενεργειακό…

    • Γιατί κάθε φορά που ανεβαίνει το ποσοστό της λιγνιτικης παραγωγής στο μίγμα ανεβαίνει και η τελική τιμή του ρεύματος , ενώ όταν ανεβαίνει το ποσοστό των ΑΠΕ πέφτει;

      • Η επιβάρυνση της λιγνιτικής μεγαβατώρας με δαπάνες αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω του κερδοσκοπικού και ελεγχόμενου χρηματιστηρίου ρύπων αποτελεί την πάγια μέθοδο επιδότησης των ΑΠΕ από τις τσέπες των καταναλωτών. Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι τη νύχτα δεν παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από Φ/Β καθώς κι όταν δε φυσάει (μέρα ή νύχτα) απο τα αιολικά; Την αδυναμία αυτή την επιδοτεί ο λιγνίτης απλούστατα γιατί το ηλ. ρεύμα δεν αποθηκεύεται.

      • Αφού είναι έτσι όπως τα λες γιατί βάζουν τους λιγνίτες και το άεριο; Μήπως επειδή οι ΑΠΕ είναι αναξιόπιστες;

  • Ωπα και πολιτικος αναλυτης,τρεμε ηλια νικολακοπουλε!!! Στις επομενες εκλογες παλι θσ κερδισει ο μητσοτακης και μαλιστα με μεγαλη διαφορα και εσας θα σας φταινε παλι οι δημοσκοπησεις οπως το 2019!!! Ο καταστροφεας τσιπρας δεν προκειται να ξανακυβερνησει παρτετο αποφαση!!!

    • Ο/Η 20% το πολυ και καλη επανοδο στο χρονοντουλαπο της ιστοριας. Τελειωσατε! λέει:

      Καλα εσυ κοιμησου και εφερα στη πολη τα προικια σου
      ζησε τον μυθο σου για λιγο καιρο ακομη και το βραδυ των εκλογων κρυψου και εξαφανισου μολις δεις την πανηγυρικη ηττα σου οπως και το 2015 που ησασταν λαληστατοι και λεγατε τα ιδια αλλα μετα στα καναλακια της Λιστας Πετσα (τοτε δεν τα ειχατε χαρτζηλικωσει τοσο βεβαια οπως τωρα) ησασταν σαν κλαμμενα……..παιδακια! 😉

  • Ειπε ο μεγας αναλυτης!! Στους συριζαιους ταιριαζει το ασμα ονειρααααα γλυκα μου ταξιδιααααρικα!!

  • Ο/Η 20% πανελλαδικα και στη περιοχη αν βγαλουν 1 βουλευτη να πουν και δοξα το θεο! λέει:

    Ξερουν τα νουδουλικα απο κωλοτουμπες κυριε Αδαμιδη
    δεν τους ενοχλει…κανουν το ασπρο μαυρο για πλακα και κουνανε και το δαχτυλο κι απο πανω και το παρουσιαζουν και σαν δικη τους επιτυχια κιολας. Οπως ο βρεγμενος τη βροχη δε τη φοβαται ετσι και ο μεσος δεξιουλης νουδουλος μητσοτακικος ζει με τις ψευδαισθησεις του οτι ολα τα εκανε σωστα και παντα φταινε οι αλλοι.

    Κοντολογις…ο μπλε θιασος εχει τελειωσει εδω καιρο
    το ξερουν καταβαθος το νιωθουν , απλα οπως ειπαμε ζουν με την ψευδαισθηση οτι θα ξαναβγουν και μαλιστα με μεγαλη διαφορα κιολας χαχαχα!

  • ΑΝ ΣΕ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΥΤΑ. ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΚΟΨΑΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ . Ο ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ .

  • ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΠΕΤΑΞΕ .ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΕΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΓΙΝΕ . ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΩΡΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ .

  • Την ώρα που μια ολόκληρη χώρα ισοοεδώνεται από τον στρατό του Πούτιν, ορισμένοι έχουν όρεξη να τσακώνονται φανατισμένα για την παράταξή τους.
    Λίγος σεβασμός προς τα εκατομμύρια πρόσφυγες

    Για δε την ανάρτηση του Αδαμίδη ένα έχω να πω
    Συμφωνώ με την πρότασή του για τις λιγντικές μονάδες, αρκεί να διακόψουμε το Ρώσικο φυσικό αέριο σαν ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.