Γ. Αδαμίδης: “Τι γίνεται πραγματικά όταν μπαίνουν οι λιγνίτες στο σύστημα”

7 Μαρτίου 2022
15:40

Επειδή υπάρχουν ακόμη δύσπιστοι, καχύποπτοι, αρνητές αλλά και διαστροφείς της πραγματικότητας, γι’ αυτούς όλους η αντικειμενικότητα των στοιχείων παραμένει πάντα απηνής. Σήμερα στις 14:00 μ.μ. η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 99,21 €/MWh. Η τιμή αυτή είναι η μικρότερη που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας οι μονάδες Φυσικού Αερίου έχουν την ελάχιστη παραγωγή ενέργειας ενώ οι λιγνίτες που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10% τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20% ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%. Επομένως η τιμή σήμερα στις 14:00 ουσιαστικά διαμορφώνεται από τους λιγνίτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από 100 €/MWh όταν η συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου μειώνεται και η παραγωγή ενέργειας από ελληνικό λιγνίτη αυξάνεται. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και μάλιστα με όρους αγοράς ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι κατά πολύ φθηνότερες από τις μονάδες Φυσικού Αερίου. Αν μάλιστα η συγκυρία που ζούμε κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κέρδος από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα είναι αμύθητο για τον ελληνικό λαό. Σήμερα οι τιμές Φυσικού Αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν φθάσει στα 300 €/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι οι Οριακές Τιμές Συστήματος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 600 €/MWh. Με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων μετά από πολύ καιρό είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη εξαιρουμένης της Πολωνίας (λόγω λιγνιτών) και των Σκανδιναβικών Χωρών. https://www.rae.gr/map-graph/
Βέβαια ο Ιδιοκτήτης της χώρας, ξέρετε αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει για κάθε θέμα που επηρεάζει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, θα επιμείνει όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο. Ένα είναι βέβαιο. Ούτε ο ίδιος πλέον δεν το πιστεύει αλλά παραμένει πιστός στις δεσμεύσεις του για να παραμείνει και στη θέση του.
Για μια ακόμη φορά λέμε: Είναι εθνική επιταγή η Πτολεμαΐδα V να μπει σύντομα στο σύστημα ως μονάδα καύσης λιγνίτη. Θα είναι έγκλημα να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου.

49 σχόλια

  • Δεν λες την αλήθεια, γιατί έχει μικρή συμμετοχή το φυσικό αέριο . Γιατί οι Ευρωπαίοι κάνουν οικονομία στο φυσικό αέριο , ενώ οι δικοί μας καίνε το φυσικό αέριο για να κάνουν εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, μια ματιά στην σελίδα του αδμηε θα σας πείσει. .και αφήνουν χώρο για λιγνίτη …

  • ” είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη εξαιρουμένης της Πολωνίας (λόγω λιγνιτών) και των Σκανδιναβικών Χωρών. https://www.rae.gr/map-graph/

    Στην Σκανδιναβία γιατι? ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕ να γιατι!!!
    Φυσικά και χρειαζόμαστε τον Λιγνίτη, αλλά δεν έχετε υπολογίσει στην τιμή το κόστος των ρύπων…..

    • Η Νορβηγία παράγει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας από νερά με πολλά φράγματα που λειτουργούν αδιάκοπα όλο το χρόνο καθώς λιώνουν τα χιόνια ακόμη και από τους παγετώνες. Αυτές είναι οι δικές της ΑΠΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 40 μοιρών και δεν έχει παγετώνες και παράγει περίπου το 7% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από νερά γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως το λιγνίτη για πολλά ακόμη χρόνια.

    • Στη Σουηδία το 39% παράγεται από υδροηλεκτρικά και άλλο ένα 39% από πυρηνικά. Προσέχουμε τις αρλούμπες που λέμε για τις ΑΠΕ…

    • Μη γράφεις ανοησίες, οι “ΑΠΕ” της Σκανδιναβίας είναι υδροηλεκτρικά! 120TWh ετησίως παράγει μόνο η Νορβηγία!
      Όσο για το κόστος CO2 (δεν είναι ρύπος, πάλι ανοησίες γράφεις), έχει καταρρεύσει, προκειμένου όλοι στην Ευρώπη να καίνε ΚΑΙ λιγνίτη ΚΑΙ λιθάνθρακα! Με ευχές αυγά δεν βάφονται, οι “Α”ΠΕ είναι εξαφανισμένες!

  • Κύριε Αδαμίδη σε προηγούμενη ανάρτηση σου, σου έγραψα να μας πείς πόσο θα κοστίζει η KWH με όλες τις μονάδες λιγνίτη. Σήμερα στην ανάρτηση μας δίνεις τα στοιχεία. Με 30% συμμετοχή στο μίγμα λιγνίτη η τιμή πέφτει κάτω απο 100 ευρο/mwh. Αυτό απο ότι λές έγινε.Το σκεπτικό σου όμως είναι λάθος γιατί βγάζεις τον λιγνίτη φθηνότερο στην παρούσα συγκυρία που το φυσικό αέριο πήγε 300ευρο/mwh λόγω Πουτιν όταν πρίν ήταν 20ευρο/mwh. Αν επανέλθει το φυσικό αέριο στις προηγούμενες τιμές και αυξηθεί το ποσοστό απο ΑΠΕ πόσο θα συμφέρει ο λιγνίτης? Επομένως σωστά ανεβαίνει στο μίγμα τώρα ο λιγνίτης αλλά πρέπει μελλοντικά να ανεβάσουμε τις ΑΠΕ και μεταβατικά το φυσικό αέριο εφόσον πέσουν οι τιμές.

      • Documento δεν διαβάζω, διάβασα όμως αυτά που έγραψε σήμερα και αυτά σχολιάζω. Για αυτά έχεις κάτι να πείς?

        • Το φαντάστηκα ότι δεν διαβάζεις Documento. Κάνεις μπαμ από μακριά. Δεν σπαταλάω άλλο χρόνο για σένα.

          • Άλλος ένας βαθιές δημοκρατικός οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ ,οποίος δεν διαβάζει τις φυλλάδες μας , δεν του μιλάμε . Ζήτω ο αριστερόστροφος φασισμός .

        • Μετά την κρίση στην Ουκρανία να ξεχάσουμε τιμές των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πολλά χρόνια στο φυσικό αέριο, τιμή που είχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο, λόγω της κατάρρευσης των τιμών από την πρωτοφανή ύφεση.

    • Το κοστος ρυπων ανέβηκε πολυ τα τελευταια 2 χρονια, επαιζε στα 10-20 ευρω ο τόνος και εχει παει γυρω 100 και όσον αφορα το φυσικο αέριο οι τιμες που αναφέρεις είναι σε εποχη λοκνταουν που οι τιμες ειχαν παει στον πάτο και στο πετρελαιο και στο φυσικο αέριο.
      Με λιγα λογια το φυσικο αέριο ηταν κερδοφόρο μονο στην περιοδο του λοκνταουν.

  • ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς λιγνίτες δεν έχει εργαζόμενους της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία και ουσιαστικά χάνει το ψηφοθηρικο του χρυσορυχειο.

  • Την καταστροφικη επιλογη της κυβερνησησης να δεσμευσει την ηλεκτροπαραγωγη στην Ελλαδα στο ορυκτο εισαγομενο και πανακριβο φυσικο αεριο. Ενω η βιαιη και χωρις σχεδιο απολιγνιτοποιηση..Μια λανθασμενη επιλογη που συμβαλει στην ακραια ακριβεια και στερει απο την χωρα μας την ενεργειακη ασφαλεια…

  • Τελικα, ο προεδρος φιλολογια τελειωσε η τεχνικη σχολη;γιατι ειναι τοσο ” απηνης” και δε μας ενημερωνει, αφου πολλοι εχουν αυτην την απορια;οσο για τους λιγνιτες δε συμφερει γιατι εχουμε μεγαλο κοστος παραγωγης.Αμεσα καταργηση των λιγνιτων για να αναπνευσουμε και εμεις επιτελους καθαρο αερα.

  • Λιγνίτη και μόνο λιγνίτη. Γερμανία και Πολωνία χρησιμοποιούν τα αποθέματα τους μέχρι το 2038 και 2050 αντίστοιχα. Επίσης τώρα που είναι να πάρουν απόφαση για εμπάργκο στην ενέργεια της Ρωσίας η Γερμανία λέει όχι. Γιατί; Μήπως αγγίζει τα συμφέροντα τους.

  • Να μας κόψει τους λιγνίτες ο Κούλης αλλά να μας δώσει ταυτόχρονα και τους μισθούς Ελβετίας, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε την ΔΕΗ και την θέρμανση (όταν και αυτή θα στηρίζεται στο αέριο)

  • Βγήκαν από τις φωλιές τους όλοι οι Συριζαιοι εκμεταλευόμενοι την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο Πούτιν . Ονειρεύονται αγανακτισμένους, διαδηλώσεις και κρεμάλες μαζί με τους φίλους τους Χρυσαυγίτες .
    Αμ δε . Μια φορά πιαστήκαμε Κωτσοι .

    • Μην γράφεις ανοησίες, την ενεργειακή κρίση ΔΕΝ την προκάλεσε ο Πούτιν, το αέριο ξεκίνησε ν’ ανεβαίνει το καλοκαίρι κι η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις απ’ τον Οκτώβριο. Ο Πούτιν απλά δημιούργησε το κερασάκι στην τούρτα, την απειλή διακοπής της ροής αερίου προς την ΕΕ.

      • Το αέριο άρχισε να ανεβαίνει απο το καλοκαίρι αλλά το ανάβαζε ο Πούτιν για να έχει χρήμα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που σχεδίαζε

    • Οτι να ναι! Ακομα ενα τρολ του αντι-συριζα μετωπου που ειπε την ανοησια του.

  • Ο Αδαμίδης παραπληροφορεί! (Για να το πω όσο πιο ευγενικά μπορώ!)
    52,5% άλμα της τιμής για αύριο 8/3/2022, με τη μέγιστη τιμή να σπάζει το φράγμα των 600€/MWh, αφού ο Αίολος εξακολουθεί να απέχει απ’ τη Γερμανία.
    Θα πληρώσουμε 600€/MWh για να καίμε αέριο και να εξάγουμε ρεύμα στην Ευρώπη, μη τυχόν κι αποκαλυφθεί η γύμνια των 132GW “Α”ΠΕ, που έχει η Γερμανία και δεν παράγουν παρά ελάχιστα.
    Τα κυπαρίσσια στο Γουδί είναι λίγα, πολύ λίγα!

    Φυσικά και η Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να μπει το συντομότερο και να μείνει με λιγνίτη μέχρι τουλάχιστον το 2060: τότε θα είναι μόλις 37 ετών!

    • Τώρα εσύ που βλέπεις την παραπληροφόρηση δεν μπορώ να καταλάβω. Ο Αδαμίδης αυτό που λέει είναι ότι σήμερα στις 14:00 μ.μ. λόγω του μεγάλου ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη (έστω και στιγμιαία γιατί εκείνη την ώρα βγάινουν έξω μονάδες φυσικού αερίου) η τιμή πέφτει στα 100 €/MWh. Όσο διατηρείται ψηλά το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα τόσο η τιμή στη χονδρική πέφτει. Όσο αναβαίνει η συμμετοχή του φυσικού αερίου η τιμή πάει στο Θεό. Είναι αυτό παραπληροφόρηση;

    • Τα κυπαρισσια στου ΓΟΥΔΗ ειναι αρκετα και δεν καταλαβες πως η κυβερνηση και ο λαος δε θελει πολλους υψηλομισθους που τους πληρωνει το δημοσιο δηλ.εμεις.Ας λειτουργησει η ΔΕΗ με λιγνιτη,αλλα απο ιδιωτες και οχι κρατικη και τοτε ας παρουν οχι 2750 αλλα 10.000 το μηνα,αρκει να μην πληρωνονται απο το δημοσιο.Γιατι το κρατος να ειναι επιχειρηματιας;

      • Δεν πήρες ποτέ είδηση πως ο Μητσοτάκης πούλησε ΚΑΙ τη ΔΕΗ; Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το Νοέμβριο, το Δημόσιο ΔΕΝ έχει πλειοψηφία κι η ΔΕΗ δεν είναι πια κρατική! Κι αμέσως αυξήθηκαν οι μισθοί στα γαλάζια παιδιά!

  • Καταστροφικη επιλογη Μητσοτακη να δεσμευσει την ηλεκτροπαραγωγη στην Ελλαδα στο ορυκτο,εισαγομενο και πανακριβο φυσικο αεριο….΄΄
    Ενω η βιαιη και χωρις σχεδιο απολιγνιτοποιηση΄αποτελεσε το προκαλυμα γαι να δεσμευτει η χωρα σε ιδιωτικες μοναδες ηλεκτροπαραγως φυσικου αεριο…………Μια λανθασμενη επιλογη που συμβαλει στην ακραια ακριβεια και στερει απο την χωρα μας την ενεργειακη ασφαλεια………

    • A ναι ?? Όταν ο Μητσοτάκης αποφάσισε την απολιγνιτοποιηση της ενέργειας η τιμή του φυσικού αερίου ήταν πολύ καλύτερη από την τιμή του λιγνίτη ειδικά μετά τα πρόστιμα που πλήρωνε η ΔΕΗ στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων , τώρα που ο σύντροφος σας ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο και η τιμή του φυσικού αερίου χτύπησε κόκκινο ,έδωσε εντολή και η παραγωγή ενέργειας με την χρήση λιγνίτη έφτασε σήμερα στο 30% όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Που ακριβώς φταίει ο Μητσοτάκης ? Βοήθησε με να καταλάβω .

    • Σιγουρα εισαι δεητζης η σκεφτεσαι να βαλεις το παιδι σου ως πληττομενος στη δεη.Να λειτουργει η δεη με λιγνιτες, αλλα οχι κρατικη.Αυτο θελουμε.Ειναι τοσο απλο.Ο ιδιωτης θα κατεβασει το κοστος παραγωγης χωρις δ/ νταδες και παρατρεχαμενους, αλλα οι συνδικαλιστες οσο ακομα θα υπαρχουν αντιδρουν.

  • Λάθος στα είπανε. Σημερα το κόστος διοξειδίου του άνθρακα έπεσε στα 58 ευρώ ανά τόνο. Άρα για κάθε ηλεκτρικη MWh πληρώνουμε τουλάχιστον 87 ευρώ (μονάδα 5 Αγιου Δημ). Σε αυτό το κόστος πρόσθεσε και ενα κόστος παραγωγής περίπου 35 ευρω. Πάμε στα 122€/MWh χωρίς κέρδος. Άρα πάλι είμαστε εκτός. Με δύο εργαζόμενους στο ΔΣ της ΔΕΗ σε κόβω ανενημερωτο…

  • Παιδιά όταν δεν κατέχετε κάτι αφήστε το να πάει στο καλό και μην το παίζετε παντογνώστες. Ο Αδαμίδης παίρνει πρώτα στοιχεία από ανώτερους Διευθυντάδες και επιστήμονες της ΔΕΗ και μετά δημοσιεύει. Δηλαδή τι θα περίμενε; Να τον εκθέσει ο κάθε άσχετος και το κάθε τρολ που έπιασε ένα πληκρολόγια και το παίζει όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.