Δήλωση Α. Τσίπρα: “Η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ”

9 Μαρτίου 2022
19:10

Άμεσος ανασχεδιασμός της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής – Άμεσα μέτρα για να μη γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία. Οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
Η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης.
Αναρωτιέμαι αν έχει έστω κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών.
Αν έχει συνειδητοποιήσει σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία.
Η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία.
Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.
Και χρειάζονται και μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια:
-Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
-Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
-Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία.

20 σχόλια

  • Από λόγια άλλο τίποτα. Αλλά το ταξιμο είναι εύκολο, μετά όταν έρθει η ώρα για το δόσιμο αρχίζουν οι κωλοτουμπες. Και ο Αλέξης μας είναι ειδικός σε αυτές.

        • Ο/Η Ωχου καημενε...σας μαθαμε πια! Δεκαετίες τωρα βια νοθεια τρομοκρατια το dna της δεξιας! λέει:

          Ωχ μωρε καημενε…εχετε ενα ναι και οχι και το εχετε κανετε σημαια μπας και κρυψετε την δικια σας καταστροφη , αντε φτανει μας κουρασατε ψευτουληδες.

          Μιλατε και εσεις που πατησατε με τυμβωρυχια πανω στα Ματια και τις Μανδρες και στο ονομα ενος γεωγραφικου διαμερισματος για να γινετε κυβερνηση και σε ολα εχετε γινει οι χειροτεροι απ αυτα που κραζετε μιλατε κιολας δεξιοπροβατακια.

  • Επι ημερων σου κυριε τσιπρα εκλεισες τις μοναδες 1 και 2 του αης καρδιας,αφου αγαπας τοσο πολυ τον λιγνιτη γιατι δεν τις εκσυχρονισες και να συνεχισουν να λειτουργουν!!! Αλλα τι περιμενεις απο εναν ανθρωπο που ειναι ο ορισμος του λαικισμου και της παραμυθας!!!!

  • Ο άνθρωπος που έκανε το ΌΧΙ ναι, τέτοιες κωλοτουμπες τις κάνει για πλάκα. Ανάξιες λόγου αυτές οι τουμπιτσες.

  • Με τιμή φυσικού αερίου στα 200 ευρώ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού διαμορφώνεται στα 454 ευρώ για τις καινούριες μονάδες παραγωγής και στα 516,25 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για τις παλαιότερες μονάδες. Όπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς, το κόστος υπολογίζεται με την τιμή μονάδας επί συντελεστή 2 για καινούριες μονάδες παραγωγής υψηλής αποδοτικότητας ή επί συντελεστή 2,5 για παλαιότερες μονάδες. Στο κόστος αυτός προστίθεται και το κόστος του Δικαιώματος Εκπομπής Ρύπων κατά 25% (καθώς το φυσικό αέριο εκπέμπει μεν λιγότερους ρύπους, αλλά δεν είναι 100% καθαρό).

    Επομένως: το κόστος παραγωγής με 200 ευρώ για το φυσικό αέριο και 65 ευρώ για τα δικαιώματα ρύπων διαμορφώνεται στα 416,25 ευρω/MWh για τις καινούριες μονάδες (200×2=440 euro + (65×0,25)=400=16,25=416,25 euro/MWH) ενώ για παλαιότερες μονάδες το κόστος διαμορφώνεται στα 516,25 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη διαμορφώνεται με βάση το κόστος του καυσίμου συν το κόστος παραγωγής (που υπολογίζεται σε 30 ευρώ) συν το κόστος του δικαιώματος ρύπου επί συντελεστή 1,5 (γιατί ο λιγνίτης είναι 6 φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο) που μας οδηγεί σε κόστος 127,5 eυρώ/MWH (30+(65×1,5=97,5 ευρω)= 127,5 ευρώ/MWh

    Με τα δεδομένα αυτά η διαφορά στο κόστος παραγωγής είναι περί τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί συνόλου παραγωγης περίπου 150.000μεγαβατώρες, ήτοι περίπου 1,3 δισ ευρώ επιπλέον κόστος το μήνα, εάν κάνουμε μια θεωρητική αναγωγή υπολογίζοντας το συνολικό κόστος παραγωγής με τη μία και την άλλη μέθοδο.

  • Αλέξη, άσε τη μεσαία τάξη και την τοπική κοινωνία να ζήσει τον Αρμαγεδώνα της όπως το φαντάζεται… Οι λογαριασμοί που έρχονται είναι ένα τίποτα σε σύγκριση με αυτό που προμηνύεται γενικότερα για την περιοχή.

  • Το πρόβλημα του Τσίπρα είναι οτι δεν μπορεί να δεί την πραγματικότητα.Ετσι έχει την αυταπάτη οτι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

    • Μάλλον εσύ έχεις αυτό το πρόβλημα που πιστεύεις ότι ο Ζήκος σου θα ξανά εκλεγεί με αυτοδυναμία.
      Δεξιό πάρτι τέλος.

    • Ο δικος σου ο ψεκας γυρισε απ την Συρο η ακομα ειναι εκει και ταιζει σανο τους Συριανους κατοικους του νησιου?
      το νουμερο που θελει να λεγεται πρωθυπουργος σημερα δεν εχει αφησει νησακι για νησακι και τριημερα συνεχεια … πανδημιες πολεμοι φυσικες καταστροφες δεν τον πτωει τιποτα οπου παει μας κανει ρεζιλι με αυτα που λεει… και εσυ μας λες τωρα για τον αετο που πεταξε ο Τσιπρας. Αντε ξυπνα φουκαρα!

  • Αυτός είναι ικανός σε λίγο να μας τραγουδήσει και το Παντιέρα Ρόσα, αλλά δεν θα μας πει ποτέ γιατί έκλεισε τον ΑΗΣ Αμυνταίου!

  • Την πρωτη φορά είχε τάξει ότι θα ξαναδημιουργήσει την αγροτική τράπεζα και θα κάνει πάλι δημόσιο τον ΟΤΕ …τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι μας . Απλά έλεγε ψέματα και το ήξερε . Το ίδιο και σήμερα με την ΔΕΗ .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.