kozan.gr: Απάντηση του Γ. Αδαμίδη στο ΥΠΕΝ: “Το Υπουργείο είναι προφανές ότι βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό…”

9 Μαρτίου 2022
22:24
Μετά την ανέλπιστη τιμή που μου έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναφέρει στο από 9-3-2022 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υιοθέτησε πρόσφατες δηλώσεις μου ως Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με τον τίτλο «Απάντηση στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη», έχω να κάνω γνωστά τα εξής:
Το Υπουργείο είναι προφανές ότι βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό από την ανεξέλεγκτη πορεία που ακολουθεί η αγορά ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεν παρακολουθεί με την δέουσα προσοχή τις διαπιστώσεις που γνωστοποιήσαμε. Η τιμή 99,21 €/MWh της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 07.03.2022 (και όχι στις 08.03.2022 όπως λέει το Υπουργείο), σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου ενέργειας στις 14:00 μ.μ. και για την αγορά της επόμενης ημέρας. Το χαρακτηριστικό εκείνης της ώρας από τα δημοσιευμένα στοιχεία είναι ότι έχουμε την ελάχιστη παραγωγή μονάδων Φυσικού Αερίου για όλο το 24ωρο 2.292 MWh/h ενώ η λιγνιτική παραγωγή ήταν 1.200 MWh/h. Την ίδια ώρα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είχαν παραγωγή 2.279 MWh/h. Όμως οι μονάδες ΑΠΕ δεν καθορίζουν την τιμή χονδρικής. Μόνο οι θερμικές μονάδες διαμορφώνουν με τις προσφορές τους την ωριαία τιμή χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα την χονδρική τιμή συστήματος την διαμόρφωσαν οι λιγνιτικές μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου και τα στοιχεία που δίνει για κόστος των μονάδων Φυσικού Αερίου στα 193 €/MWh δεν εξηγείται η διπλάσια τιμή την ίδια ημέρα στις 19:00 μ.μ. και στις 20:00 μ.μ., αλλά και η εξωφρενική τιμή των 600 €/MWh κατά τις ίδιες ώρες την επόμενη ημέρα 08.03.2022, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα τις αδιαμφισβήτητες στρεβλώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας που πιθανά υποκρύπτουν υπόγειες διαδρομές διαμόρφωσης και χειραγώγησης των τιμών.
Τέλος για λόγους διαφάνειας και για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών καλό θα ήταν το Υπουργείο να δημοσιεύει τα πλήρη στοιχεία μεταβλητού κόστους όλων των θερμικών μονάδων που δίνονται από τους παραγωγούς.
Κατά τα άλλα σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο ως εκπρόσωπος του συνόλου των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ δεν προχωρώ σε περαιτέρω πολιτικά σχόλια και επιφυλάσσομαι να το κάνω χωρίς να δεσμεύομαι από τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα.

24 σχόλια

      • Κι εσύ μην κοιμάσαι μόνο απ το ένα πλευρό να γυρίζεις που και που κι απ το αλλο για να βλεπεις κι αλλα ονειρα οπως π.χ. οτι το Τσιταχ Μωυση και η νουδουλα θα ξαναπαρει αυτοδυναμια ασουμε!

    • Γι αυτο ο πρωθυπουργος σου κανει πισω σε ολα ενα προς ενα επειδη τελειωσε ε?
      Λιγνιτη θα εχεις μεχρι τα βαθια γερματα παρτο αποφαση και εσυ και ολα τα μπλε προβατακια που πιστεψατε σε μια φουσκα που για να γινει χρειαζονται δεκαετιες ολοκληρες.

  • Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως το ΥΠΕΝ ψεύδεται ασύστολα! Οι λιγνιτικές μονάδες ανέβασαν μερικές μέρες φορτία μόνο και μόνο για γίνουν εξαγωγές ρεύματος, αφού στην Ευρώπη είχε μειωθεί η ένταση των ανέμων και τα αιολικά υπολειτουργούσαν. Γι’ αυτό και παρά το ό,τι ανέβηκαν οι λιγνίτες, δεν μειώθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου και η τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε ξανά.

  • Οι μαζί τα φάγαμε του ΠΑΣΟΚ που πρώτοι εγκατέλειψαν το πλοίο και το παίζουν πρωτοπαλίκαρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι χειρότεροι. Ας αποδείξουμε ότι δεν έχουμε κοντή μνήμη.
    Τελικά στο ΚΙΝΑΛ έμειναν οι ρομαντικοί του χώρου.

  • Το κακό είναι ότι χρησιμοποιεί την προβιά της ΓΕΝΟΠ για προσωπικό όφελος παραπληροφορώντας τον κόσμο. Με την απάντηση του δείχνει ότι δεν ξέρει ή κάνει ότι δεν ξέρει πως δουλεύει η ενεργειακή αγορά. Απλά λυπηρό.

  • Η Ευρωπαική Ενωση αναφέρεται σε απανθρακοποιηση και στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης έθεσε σαν στόχο να εξαφανίσει τον Λιγνίτη και τη Δυτική Μακεδονία.

    Ο μονος καημός της νυν Κυβέρνησης είναι μοιράζει χρήματα για να στηρίζει την παραγωγη ρευματος απο το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικο αέριο.

    Η Κυβέρνηση αυτό που κάνει στην Ελλάδα ονομάζεται στα οικονομικά προσοδoθηρια (rent-seeking) και στην ουσια μεταφέρει ανεξηγητα τεράστιους πόρους μέσω της ρύθμισης της αγοράς ενέργειας σε λίγους ισχυρούς που διαμορφώνουν τις τιμές ρευματος.

    • Μαζί με την απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει και σε κάτι καλύτερο. Στην αποκομμουνιστοποίηση της ΔΕΗ. Τύποι όπως ο εν λόγω θα χάσουν την κάθε εξουσία που έχουν την οποία απέκτησαν με εκβιασμούς και τραμπουκισμούς που όλοι ξέρουμε. Ας μας κοστίζει λίγο παραπάνω η ενέργεια αν είναι να απαλλαγούμε από τέτοιους τύπους.

  • ΓΕΝΟΠ είναι μόνο ένας;;;;;;Οι άλλοι που είναι….μάλλον θα ξεκουράζονται….Επιτέλους τέλος το φαγοπότι και το πάρτι ……

  • Σε πανικο και συγχυση ειναι ετσι κι αλλιως ολοκληρη η κυβερνηση (ο θεος να την κανει δηλαδη!) κυριε Αδαμιδη…
    σωθηκε το λαδακι τους πλεον μετρανε αντιστροφα για το μαυρο που θα παει συννεφο στη καλπη και δεν βλεπω ουτε το 20% να βγαζουν πανελλαδικα.

  • Εσύ με την Μπιρμπίλη πατησες το κόκκινο κουμπί στον ΑΗΣ ΠΤΟΛ/ΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΈΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ….ΒΟΥΒΑΑΑΑΑΑ…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.