Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης συμμετέχει στο Πρόγραμμα ERASMUS+ με κωδικό αριθμό: 2019-1-RO01-KA229-063223_5 και τίτλο «Active kids for a better future» για τη διετία 2019-21. Για λόγους covid-19 παρατάθηκε για έναν χρόνο έως το 2022.

Συμπράττουν σχολεία από τη Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία, Ισπανία και  Πολωνία.

Για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης και τα συμπραττόμενα ευρωπαϊκά σχολεία του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η τέταρτη εκπαιδευτική μετακίνηση δασκάλων στο σχολείο Colegio Ntra.Sta. del Milagro της Αλμερίας στην Ισπανία.

Από κάθε συμπραττόμενο σχολείο συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 04 Μαρτίου 2022.

Για το 12ο Δ.Σ Κοζάνης συμμετείχαν οι Αραβοπούλου-Γκανάτσιου Βασιλική δασκάλα, συντονίστρια του προγράμματος στο ελληνικό σχολείο, ο κ. Μπονές Νικόλαος, δάσκαλος, η κ. Σπυριάδου Αλεξάνδρα, δασκάλα και η κ. Χιώτη Βασιλική, δασκάλα αγγλικών, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.

Η μετακίνηση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών διεξήχθη σε άριστες συνθήκες και η εκπαιδευτική εμπειρία που αποκτήθηκε ανεκτίμητη.

Η επιμόρφωση ξεκίνησε με εξόρμηση στο Φυσικό Πάρκο Cabo de Gata με το ηφαίστειό του και την παράδοση που λέει ότι εκεί ήταν το πέρασμα με τις Σειρήνες του Οδυσσέα. Επισκεφτήκαμε την πόλη της Γρανάδας και το ιστορικό κάστρο της Αλάμπρα, των Αράβων του 7ου αιώνα. Η υποδοχή στο σχολείο υπήρξε εντυπωσιακή με τους έντονους χορούς της περιοχής και τη ζεστή φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων και μαθητών. Συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρουσιάσαμε τις αντίστοιχες δραστηριότητες από τα εταιρικά σχολεία. Κάθε γωνιά του σχολείου ήταν γεμάτη πληροφορίες για τους στόχους του προγράμματός μας και τα κράτη μέλη του σχεδίου. Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει φωτοβολταϊκές μονάδες, αφίσες, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις στο σχολείο με οργάνωση και ευγένεια. Περιηγηθήκαμε στο πάρκο εκπαίδευσης για τα φωτοβολταϊκά της περιοχής καθώς και στα καταφύγια της πόλης από τον εμφύλιο πόλεμο. Γνωρίσαμε εκπαιδευτικές πρακτικές για τη βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες και κυρίως τύφλωσης από τη Σχολή Τυφλών της Αλμερίας ONCE. Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση βιβλίου με γραφή Braille που έγραψαν μαθητές του σχολείου και τέλος αποχαιρετιστήκαμε σε κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Ήταν μια υπέροχη εκπαιδευτική εμπειρία, οι συνάδελφοι προσλάβαμε καλές εκπαιδευτικές πρακτικές τις οποίες μεταλαμπαδεύουμε στην δική μας εκπαιδευτική πραγματικότητα και βελτιώνουμε τις γνώσεις και συμπεριφορές μας μέσα από τη σύγκριση, την αλληλεπίδραση και τον αλληλοσεβασμό.

Ευχαριστούμε το Σχολείο της Ισπανίας για την πολύ ζεστή φιλοξενία και την επιτυχημένη επιμόρφωση.

Ευχαριστούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+ που μας δίνουν αυτή την δυνατότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες της μετακίνησης:

https://activekids12greece.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%97%20%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D%20%CE%99%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91