Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Performance now v.9 H πράξη της περφόρμανς: διαδικασία και κριτική παιδαγωγική

10 Μαρτίου 2022
15:02

Το ένατο Performance now θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και θα συμπεριλαμβάνει διαλέξεις, εργαστήρια και μία στρογγυλή τράπεζα. Στο Performance now v.9 εστιάζει στις διαδικασίες παραγωγής των έργων περφόρμανς και στις ερευνητικές μεθοδολογικές δυνατότητες που προκύπτουν από την εξέταση τους. Πώς μπορούν αυτές ν’ αναπαραχθούν ως μέρος μιας κριτικής παιδαγωγικής της περφόρμανς; Πώς μπορεί αυτή να προωθήσει τη μη ιεραρχική εκπαίδευση, τη συλλογική δημιουργία γνώσης, τη δημοκρατική και απελευθερωτική δράση; Πώς μπορεί η γνώση αυτή να έχει εφαρμογή και επίδραση σε άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής;

Οι διαλέξεις και η στρογγυλή τράπεζα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά με δωρεάν συμμετοχή. Πληροφορίες για το πρόγραμμα διαλέξεων και λεπτομέρειες σύνδεσης στο https://eetf.uowm.gr/performance-now-v-9/

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η παιδαγωγική της περφόρμανς

 

26 Μαΐου 2022, 18.00

Πώς η διαδικασία παραγωγής ενός έργου περφόρμανς μπορεί να μετατραπεί σε παιδαγωγική μεθοδολογία; Ποιές πρακτικές από το χώρο των παραστατικών τεχνών μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μια παιδαγωγική προσέγγιση της τέχνης αυτής; Με ποιόν τρόπο το σώμα μπορεί να μετατραπεί από αντικείμενο παρατήρησης σε μέσο παρατήρησης; Μπορεί η τέχνη της περφόρμανς να χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και καλλιτεχνικής διεύρυνσης στον αντίποδα μιας παιδαγωγικής που εστιάζει στη κατάκτηση της δεξιοτεχνίας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα κληθούν οι προσκεκλημένοι/προσκεκλημένες της στρογγυλής τράπεζας να συζητήσουν σε μια προσπάθεια να βρεθεί το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο διαφορετικές παιδαγωγικές μεθοδολογίες μπορούν να βρουν εφαρμογή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

Ιούνιος 2022 – Νοέμβριος 2022

Στα εργαστήρια αυτά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΠΔΜ μπορούν να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις της περφόρμανς και της διαδικασίας παραγωγής έργων μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις που έχουν αναπτύξει οι περφόρμερ-εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες.

Οργάνωση και συντονισμός: 

Δρ. Αγγελική Αυγητίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Δρ. Φωτεινή Καλλέ, Διδάσκουσα με το Πρόγραμμα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Συντονισμός στρογγυλής τράπεζας:

Δρ. Φωτεινή Καλλέ, Διδάσκουσα – Πρόγραμμα “Απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας”, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Συντονισμός εργαστηρίων:

Μαρία Σιδέρη, Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Υπεύθυνοι media:

Νάσια Καρατσιράκη, φοιτήτρια Τμήματος.

Κλεάνθης Κομματάς, φοιτητής Τμήματος.

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι