Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για έργα ΣΔΙΤ από τη Διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του Νίκου Παπαθανάση- Στα 80 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός

11 Μαρτίου 2022
15:52

 

Το σύνολο της πρότασης του Δήμου Κοζάνης για έργα ΣΔΙΤ, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη έδωσε και ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Η εγκεκριμένη σύμπραξη με τίτλο «Υλοποίηση έργου πολύ-λειτουργικού συγκροτήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης με ΣΔΙΤ», περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους  καθώς και νέα σχολικά κτήρια. Το σύνολο των εννέα υποέργων της πρότασης, θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, ενώ θα συμβάλει τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.

Αναλυτικά, το ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή «Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης», που σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός Εθνικού Πόλου Καινοτομίας και Αειφορίας. Παράλληλα, η ΖΕΠ αναδεικνύεται σε ένα υπερτοπικό κέντρο εκπαίδευσης.

Επίσης, πρόκειται να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές εκπαίδευσης, συγκεκριμένα:

 • Νέα σχολικά κτήρια: Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, 14ο Νηπιαγωγείο, 9ο Νηπιαγωγείο, Καλλιτεχνικό Σχολείο.
 • Νέο ΕΠΑΛ και Δημόσιο ΙΕΚ με κατεύθυνση τα «πράσινα» και τα «ψηφιακά» επαγγέλματα.

Ακόμη, ενισχύονται οι αθλητικές υποδομές των σχολικών μονάδων, καθώς δημιουργούνται:

 • Κλειστό γυμναστήριο στο 6ο Γυμνάσιο και κλειστό γυμναστήριο στο 3ο Λύκειο.

 

 • Επίσης, δημιουργείται νέα κλειστή κολυμβητική δεξαμενή 25×30 στη ΖΕΠ.

  Η δομή της Σύμπραξης θα έχει τη μορφή μη ανταποδοτικού έργου ΣΔΙΤ, δηλαδή το δημόσιο ουσιαστικά θα είναι αρμόδιο να καταβάλει τις ετήσιες πληρωμές στον ιδιωτικό φορέα με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου. Παράλληλα  όλη την περίοδο (27 έτη) της σύμβασης ΣΔΙΤ ο Δήμος Κοζάνης θα είναι ο αποκλειστικός φορέας λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων, με τον προϋπολογισμό κατασκευής του έργου να ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση πραγματικά κόστη κατασκευής και όχι κόστη έργων δημοσίου, ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 80εκ.€, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η βαριά συντήρησή τους για 25 έτη. Ο Δήμος Κοζάνης θα είναι κύριος και διαχειριστής των έργων.

Με όχημα τις ΣΔΙΤ η δημοτική αρχή υλοποιεί μία σειρά έργων, που ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, ενώ αντιμετωπίζει την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, εργάζεται συστηματικά προς την υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης, που έχει στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

 • Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την έγκριση πέντε έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ https://bit.ly/3CBHyFG

20 σχόλια

 • Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε για τη ΖΕΠ ήταν η λειτουργία του οικισμού, δηλαδή στα οικόπεδα να γίνουν σπίτια και να κατοικηθεί ο οικισμός και ακούμε για ένα νηπιαγωγείο, δύο σχολεία και ένα κολυμβητήριο, βρε είστε με τα καλά σας μας δουλεύετε;

  Μήπως φτιάχνετε κτήρια που θα μας μείνουν στο ράφι και δεν θα ξέρουμε τι θα τα κάνουμε;

  Ο οικισμός πότε θα γίνει πραγματικότητα;

 • Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και το Δήμο!! Μεγάλο έργο θα δώσει πολύ δουλειά στον κατασκευαστικο τομέα.

 • Ένας προγραμματισμός για την προ ΔΕΗ εποχή. Τα δεδομένα άλλαξαν και εσείς από κεκτημένη ταχύτητα ζείτε το όνειρό σας κάνοντας κι από πάνω μικροπολιτική. Διερωτηθήκατε τι θα απογίνουν αυτά τα κτήρια σε λίγα χρόνια όταν ο πληθυσμός στην περιοχή θα μείνει ο μισός; Είδατε στατιστικά στοιχεία πόσα παιδιά εγγράφονται στην πρώτη δημοτικού, υπολογίσατε πόσα θα εγγραφούν σε πέντε χρόνια; Κ. Ππαθανάση λυπάμαι για εσάς γιατί είστε άνθρωπος της αγοράς. Χρυσώνετε το χάπι σ΄αυτούς που το παίζουν πολιτικοί στην περιοχή. Πόσο δίκιο έχει ο Κασαπίδης που μιλάει για κηπάκους και κοτούλες αλλά οι άνθρωποι εδώ που να το καταλάβουν.

  • Τι θες να κανουμε. Να γινουμε Ζιμπαμπουε για ερθουμε στα δικα σου στανταρντ; Αναπτυξη θελουμε απο οποιον κι αν προερχεται.

 • κ. Παπαθανάση τη ΔΕΗ την τελειώσατε. Το ΤΕΙ όπως και όλα της χώρας τα τέλειωσε το ΤΕΕ με τον Γαβρόγλου, το πανεπιστήμιο θα το κάνετε μινιόν για το καλό των κολεγίων και γι αυτό δεν φταίτε μόνο εσείς, την περιφέρεια την έχετε όλοι σας γραμμένη στα παλιά σας τα παπούτσια, για την ανάπτυξη της χώρας μόνο για το Ελληνικό ενδιαφέρεστε και για τα κέρδη των οικονομικών ισχυρών να τα κάνουν ακόμα πιο πολλά τάχα μου για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, η Δ. Μακεδονία τελείωσε, τι τα θέλετε τα κτήρια στη ΖΕΠ φοβάμαι ότι θα κατηγορηθείτε για διασπάθηση δημοσίου χρήματος.

 • «έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής μας για την αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών»
  Λιγνιτκή περιοχή δεν ήταν η Κοζάνη αλλά καθαρά η Πτολεμαΐδα , το Αμύνταιο και η Φλώρινα.
  Τα οφέλη όμως της απολιγιτοποίησης τα παίρνει μόνο η πόλη της Κοζάνης.
  Η Περιφέρεια και ο κ. Κασαπίδης ρύθμισαν τις καταστάσεις όπως συμφέρει αυτούς και τις υπόλοιπες πόλεις δεν τις λαμβάνουν καθόλου υπόψη. Δεν είναι χρήσιμη αυτού του είδους η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας για τις υπόλοιπες πόλεις.

 • Μπράβο Δήμαρχε Σδιτ στη ΖΕΠ, έγκριση Ηλιαχτίδα, ξεμπλοκαρισμα Ξενιας. Τρία στα τρία, η Δημοτική κίνηση κι ο Κουζιακης ας μείνουν στις θεωρίες και την μικροπολιτικη

  • Για τις αυξήσεις στη δευακ;
   Για το νοσοκομείο;
   Για την ανεργία;
   Για τα ξενοικιαστα διαμερίσματα;
   Για τούς λιγότερους φοιτητές;
   Για την ερήμωση της πόλης;
   Για τα παιδιά των αιρετών που εισπράττουν από φωτοβολταϊκά θα μας γράψεις κατ;

  • Πες του μόνο να βάλει σίγουρα στις επόμενες εκλογές για να δει τον ενθουσιασμό μας από τη θητεία του.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.